Τα γυρίζει ο Τραμπ: «Κάτι μπορεί να γίνει με τη Συμφωνία για το Kλίμα» Τα γυρίζει ο Τραμπ: «Κάτι μπορεί να γίνει με τη Συμφωνία για το Kλίμα» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τα γυρίζει ο Τραμπ: «Κάτι μπορεί να γίνει με τη Συμφωνία για το Kλίμα»

Τα γυρίζει ο Τραμπ: «Κάτι μπορεί να γίνει με τη Συμφωνία για το Kλίμα»
Παράθυρο ελπίδας για αναθεώρηση της απόφασής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι «κάτι» μπορεί να γίνει, στη συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο στο Ελυζέ.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «σέβεται» την απόφαση του Τραμπ, αλλά η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Όσον αφορά στο κλίμα γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μας», είπε υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η συμφωνία.
Τότε πήρε το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάξει στάση, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.
«Κάτι μπορεί να γίνει αναφορικά με τη συμφωνία των Παρισίων», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας: «Θα δούμε τι θα γίνει».
Άγνωστο είναι βέβαια κατά πόσον τα σχόλια του Τραμπ εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διατηρήσει φιλικούς τόνους στις επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του.
Ο Τραμπ απέσυρε τον περασμένο μήνα τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, που υπέγραψαν σχεδόν 200 χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί μια νέα «δίκαιη» συμφωνία, που δεν θα βλάπτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ο Μακρόν είπε ότι ήταν σωστό να αφήσουν κατά μέρος το θέμα της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να συζητήσουν οι δύο ηγέτες πώς μπορούν οι χώρες τους να συνεργαστούν σε άλλους τομείς, όπως η εκεχειρία στη Συρία και οι εμπορικές σχέσεις.
«Έχουμε διαφωνίες. Ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε ορισμένα πράγματα στους οπαδούς του, όπως και εγώ. Πρέπει αυτό να εμποδίσει την πρόοδο σε άλλα ζητήματα; Όχι», είπε ο Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν στη συνέχεια για τις κοινές προσπάθειες ΗΠΑ και Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία.
«Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο στο Ιράκ. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για όλα όσα κάνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες εκεί. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την κοινή δουλειά, ιδιαίτερα όσον αφορά στη χάραξη του οδικού χάρτη μετά τον πόλεμο», δήλωσε.
Ο Μακρόν είπε όότι η Γαλλία θα επιδιώξει να «αναλάβει αρκετές ισχυρές πρωτοβουλίες»,  ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και «έλεγχος στην περιοχή».

Epirusblog Gr
5 of 5
Τα γυρίζει ο Τραμπ: «Κάτι μπορεί να γίνει με τη Συμφωνία για το Kλίμα»
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8249637391148266357
Σχόλια
item