Ήπειρος: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!...Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου καταγγέλλει σωρεία προβλημάτων Ήπειρος: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!...Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου καταγγέλλει σωρεία προβλημάτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!...Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου καταγγέλλει σωρεία προβλημάτων

Ήπειρος: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!...Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου καταγγέλλει σωρεία προβλημάτων


Καμπανάκι για την μη εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων της Ηπείρου κρούει για ακόμη μια φορά η Ένωση Ιατρών, καταγράφοντας σοβαρά προβλήματα σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της περιοχής, που οφείλονται κυρίως στην πετσοκομμένη χρηματοδότηση και την υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό. 

«Παρά τις εξαγγελίες για σταθεροποίηση του ΕΣΥ, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων συνθηκών εργασίας σε νοσοκομεία της Ηπείρου. 


Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων σε συνθήκες ανύπαρκτης και υποβαθμισμένης ΠΦΥ οδηγούν σε παραπέρα προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα δυο τριτοβάθμια νοσοκομεία της Ηπείρου…», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (την υπογράφουν η Πρόεδρος Μαργαρίτα Κιτσανού και ο Γεν. Γραμματέας Χαράλαμπος Παππάς). 

Τριτοκοσμική κατάσταση!
Τα στοιχεία που παραθέτει η Ε.Ι.Ν.Η. απλά επιβεβαιώνουν την απαράδεκτη – για πολλούς τριτοκοσμική – κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, αφού όποιος έχει… πάρε – δώσε με τα Νοσοκομεία, τη ζει από «πρώτο χέρι», είτε είναι ασθενής, είτε συνοδός. 


Χαρακτηριστική η ταλαιπωρία που βίωσε ένας συνάνθρωπός μας με ειδικές ανάγκες, ο οποίος μεταφέρθηκε πριν λίγες μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Χρειάστηκε να περιμένει αρκετή ώρα μέχρι να εξεταστεί στα επείγοντα και αφού τελικά έκανε εισαγωγή, στην Κλινική που μεταφέρθηκε δεν υπήρχε κρεβάτι σε δωμάτιο! Κι έτσι  διανυκτέρευσε το πρώτο βράδυ σε ράντζο στο διάδρομο! 

Εάν αυτό, εν έτει 2017 δεν είναι κατάντημα, πώς το χαρακτηρίζει το Υπουργείο Υγείας, οι ιθύνοντες του οποίου μας… βομβαρδίζουν περί νέας εποχής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλα παρόμοια, που ουδεμία σχέση έχουν όμως με την σημερινή πραγματικότητα; 

Και πάρα τις ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα, το εξουθενωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αυταπάρνηση προσφέρει τις υπηρεσίες του, προσπαθώντας να κρατήσει όρθια τα Νοσοκομεία και να σταθεί δίπλα στους ασθενείς! 


Στην ανακοίνωσή της πάντως η Ε.Ι.Ν.Η. είναι καταπέλτης για τα προβλήματα στελέχωσης των Νοσοκομείων της Ηπείρου με γιατρούς, σημειώνοντας ότι «οι Διοικήσεις σε κάποια νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας συνεχίζουν να αξιοποιούν γνωστές από παλιότερα μεθόδους, χρησιμοποιώντας την υπερεργασία, τον εξαναγκασμό και την μη εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων»!


Στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Σύμφωνα με την Ε.Ι.Ν.Η. λοιπόν στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων παρατηρούνται μείζονα προβλήματα στη λειτουργία Κλινικών, όπως:
1. Καρδιοχειρουργική κλινική, για την λειτουργία της οποίας αξιοποιούνται  γιατροί άλλων ειδικοτήτων ( Αναισθησιολόγοι).
2. Ογκολογική κλινική, χωρίς ειδικευόμενους και ειδικευμένους.
3. Αιματολογική, Ουρολογική, Αναισθησιολογική παντελής έλλειψη ειδικευόμενων  ιατρών.
Άλλα προβλήματα που καταγράφει η Ένωση:
• Μετακινήσεις γιατρών από ΚΥ για την λειτουργία των ΤΕΠ του νοσοκομείου (περαιτέρω υποβάθμιση ΠΦΥ).
• Ελάχιστες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας γιατρών την ίδια στιγμή που υπηρετούν 35 επικουρικοί γιατροί.
• Ελλειμματικός προϋπολογισμός, που με βάση την εμπειρία του 2016 θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου νωρίτερα από πέρυσι ( η ένταξη της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥ ορισμένων κατηγοριών ασθενών στα Νοσοκομεία εκτίναξε την φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί για τα φάρμακα να μην επαρκούν για το 2017.


Στο «Χατζηκώστα»
Η κατάσταση στο δεύτερο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Ηπείρου, το «Χατζηκώστα», σύμφωνα με την Ε.Ι.Ν.Η. διαμορφώνεται ως εξής:
• Ελλείψεις σε ειδικευόμενους ( Αναισθησιολογία χωρίς ειδικευόμενους)
• Οριακή η λειτουργία  της Καρδιολογικής κλινικής της Πνευμονολογικής και του Παθολογοανατομικού  από ειδικευμένους ιατρούς, να γίνει άμεσα η κάλυψη των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί.
• Αδυναμία προϋπολογισμού για υποστήριξη ακόμη και πρόσληψης επικουρικών.
• Πρόσφατη ακύρωση Ορθοπεδικών χειρουργείων λόγω αδυναμίας προϋπολογισμού για υλικά, όταν η Ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με αυξημένη κίνηση.
• Έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, πεπαλαιωμένος εξοπλισμός  όπως στο ακτινολογικό, Αναισθησιολογικό κ.α. 


Στο Νοσοκομείο Άρτας
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Άρτας, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, μεταξύ άλλων:
• Στερούν ακόμη και το αναφαίρετο δικαίωμα της χρήσης της άδειας ανατροφής τέκνων
• Στερούν από τους γιατρούς τα νόμιμα ρεπό.
• Μετατρέπουν εφημερίες κατά το δοκούν και δεν εφαρμόζουν τα προγράμματα που υποβάλουν οι Διευθυντές των κλινικών.
• Υπερεργασία σε πολλά τμήματα και «εξαναγκασμός» με εντέλλεσθε σε πέραν του νόμου εφημερίες, με το πρόσχημα των ελάχιστων προσλήψεων γιατρών.
• Εντέλλεσθε στους γιατρούς της Μονάδας να κάνουν εφημερίες και στην Καρδιολογική κλινική.
• Στο ακτινολογικό αν και το προσωπικό συνεχώς μειώνεται, επιβάλλουν αύξηση των Απεικονιστικών εξετάσεων και αρνούνται την ολοήμερη λειτουργία του εργαστηρίου. Ενδεικτικά το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Άρτας, παρόλο το μειωμένο προσωπικό, παρουσιάζει σημαντικό έργο: έγιναν 8.915 αξονικές το 2015 και .5139 το 2016 και ήδη το πρώτο 6μηνο του 2017 έφτασαν τις 4.393, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΕ.
• Τα ραντεβού για Μαστογραφίες έχουν φθάσει στον Δεκέμβριο 2017 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται ή να πηγαίνουν σε ιδιώτες ή να καταφεύγουν και να μετακινούνται στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων με αποτέλεσμα την περαιτέρω συμφόρηση και αυτών.


Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας περιγράφεται από την Ε.Ι.Ν.Η. ως εξής:
• Εντέλλεσθε για υπέρβαση εφημεριών πέραν του Νόμου.
• Τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παρά μόνο κάποιων επικουρικών.
• Αποσπάσεις – μετακινήσεις Γενικών Ιατρών και Αγροτικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο καλύπτοντας τα κενά σε προσωπικό και υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. 


Στο Νοσοκομείο Φιλιατών
Για το Νοσοκομείο Φιλιατών η Ε.Ι.Ν.Η. καταγράφει:
• Υπολειτουργία τμημάτων
• Μη λειτουργία του μαστογράφου.
• Πρόγραμμα εφημεριών που δεν ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των τμημάτων (τροποποιήσεις στα προγράμματα εφημερίας ).
• Καθυστέρηση στη Λειτουργία  του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.
• Απαράδεκτη και επιλεκτική συμπεριφορά στο τελευταίο ΔΣ, σχετικά με δήθεν μη τήρηση του ωραρίου εφημέρευσης.
Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν μετά την ενεργοποίηση του Νόμου για τις μεταθέσεις από παραμεθόριες περιοχές.
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας καταγράφονται προβλήματα με τις προσλήψεις σε Μόνιμες θέσεις  ιατρικού προσωπικού:
• Θέση ΕΒ Παθολογίας κηρύχτηκε άγονη.
• ΕΒ Καρδιολογίας ακυρώθηκε
• ΕΒ Ορθοπεδικής ακύρωση της διαδικασίας λόγω ένστασης υποψήφιου για παράβαση του Συμβουλίου Κρίσης.
• Το νοσοκομείο λειτουργεί αποκλειστικά με επικουρικούς γιατρούς υπηρετούν 11 επικουρικοί γιατροί ( περισσότεροι  από τους  μόνιμους).


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!...Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου καταγγέλλει σωρεία προβλημάτων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7902381245127382203
Σχόλια
item