Γιάννενα: Ανάγκη για αντιπυρικές ζώνες Γιάννενα: Ανάγκη για αντιπυρικές ζώνες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ανάγκη για αντιπυρικές ζώνες

Γιάννενα: Ανάγκη για αντιπυρικές ζώνες

Οι μνήμες των ωρών αγωνίας που πέρασαν κάτοικοι και φορείς πριν λίγα χρόνια, στη μεγάλη μεγάλη πυρκαγιά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, «ξύπνησαν» το Σάββατο και κινητοποίησαν άμεσα όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για την καταστολή της φωτιάς, που εκδηλώθηκε κοντά στην πρώην χωματερή της Δουρούτης και σύντομα έφτασε κοντά στον οικισμό του Νεοχωρόπουλου.

Από την πρώτη στιγμή, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σκόπιμο εμπρησμό, εξαιτίας του σημείου από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο, ενώ στην ίδια αιτία συγκλίνουν και τα πρώτα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με τον διοικητή Ηπείρου Κ. Σκούπρα να σημειώνει πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει κτηνοτροφική χρήση και, συχνά, στις χορτολιβαδικές εκτάσεις έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα. «Για να υπάρχει έγκλημα, πάντα υπάρχει κίνητρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκούπρας, αναφέροντας ότι είναι η τρίτη πυρκαγιά στο σημείο, σε διάστημα πέντε ετών.

Το δεύτερο στοιχείο που αναδείχθηκε από την πυρκαγιά του Σαββάτου είναι η έλλειψη «καθαρών» αντιπυρικών ζωνών, που θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην επέκταση της πυρκαγιάς, ακόμη και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχειρούν. 


Η πορεία που έλαβε η πυρκαγιά προς την κορυφή της πλαγιάς, ακριβώς πάνω από το Νεοχωρόπουλο, συνέβαλε στο να ανακοπεί η δυναμική της, λόγω της χαμηλής βλάστησης στο σημείο, ωστόσο ο φόβος των αρχών, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, ήταν να μην κινηθεί προς την περιοχή του πανεπιστημίου και τον λόφο Δουρούτης, όπου εκεί η βλάστηση είναι υψηλή και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. 


Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, αυτό που επισημάνθηκε από τις αρχές, είναι η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στην περιοχή, με τον καθαρισμό της υφιστάμενης αντιπυρικής ζώνης, αλλά και διάνοιξη όπου δεν υπάρχει, στην περιοχή ανάμεσα στην χωματερή και το πανεπιστήμιο. Παρεμβάσεις, ωστόσο, που πρέπει να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου.

Ευτυχώς οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν, με την βοήθεια της άπνοιας και χάρη στην άμεση επέμβασης των πυροσβεστικών υπηρεσιών, που έδωσαν μάχη για να την περιορίσουν στην κορυφή της πλαγιάς, με 21 οχήματα, περίπου 100 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα από την Άρτα και την Κοζάνη που μέχρι αργά το βράδυ κινούνταν στα σημεία, στα οποία δεν μπορούσαν να φτάσουν τα οχήματα, αλλά και εθελοντές από τις λέσχες 4χ4 Ιωαννίνων και Κόνιτσας, που χρησιμοποίησαν τα οχήματά τους προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. 


Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ, ωστόσο, λόγω της ώρας αλλά και της αδυναμίας ανεφοδιασμού από τη λίμνη, δεν μπόρεσαν να κάνουν παραπάνω από μία ρίψη νερού. 


Περίπου στις 10.30 το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής ησύχασαν, καθώς οι φλόγες έσβησαν εντελώς, αν και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμειναν στο σημείο σε επιφυλακή όλο το βράδυ καθώς και την Κυριακή, για να αποτραπεί τυχόν αναζωπύρωση.


Η πυρκαγιά του Σαββάτου, η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά εντός του λεκανοπεδίου για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αποτέλεσε ένα καλό «τεστ» γα τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία της περιφέρειας Ηπείρου και τους εθελοντές της, καθώς και τον δήμο Ιωαννιτών.


Για άριστη συνεργασία μεταξύ των φόρεων έκαναν λόγο τόσο ο κ. Σκούπρας, όσο και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σημείωσε την προετοιμασία και ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας του δήμου, καθώς και την παρουσία ατόμων, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, που γνωρίζουν καλά τις «επικίνδυνες» περιοχές και μπορούν να κατευθύνουν γρήγορα τις πυροσβεστικές δυνάμεις.


Ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιπυρική ζώνη, ο κ. Μπέγκας, σημείωσε ότι ο δήμος γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, όπως και καταθέτει και ακούει προτάσεις. «Είναι γεγονός ότι θέλει μια καλύτερη συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, θέλει να βελτιώσουμε το δίκτυο αντιπυρικών ζωνών. Χρειάζεται μια καλύτερη συνεργασία», σημείωσε.


Την επιχείρηση της πυροσβεστικής συντόνιζε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Σκούπρας με τον διοικητή Ιωαννίνων Γιώργο Χαβέλα, που συνεργάστηκαν με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο και τον εντεταλμένο για θέματα πολιτικής προστασίας του δήμου Ιωαννιτών Δημήτρη Νάστο.


Στο σημείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Ηλίας Αρλέτος, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Νεοχωρόπουλου και πλήθος εθελοντών.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ανάγκη για αντιπυρικές ζώνες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2139345739147459949
Σχόλια
item