Γιάννενα: Καιρός ήταν να συντηρηθεί το μονοπάτι του Οσίου Παϊσίου

Γιάννενα: Καιρός ήταν να συντηρηθεί το μονοπάτι του Οσίου Παϊσίου

Η Ήπειρος διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει περαιτέρω τον εναλλακτικό τουρισμό και κυρίως τον θρησκευτικό και περιβαλλοντικό, μιας και η περιοχή μας ξεχωρίζει για τα μοναδικά μνημεία της, αλλά και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην ακριτική Κόνιτσα για τον Όσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη και για τις οποίες φτάνει στην ορεινή κωμόπολη πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό.

Έργο πνοής
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή του έργου στη χαράδρα του Αώου, ένα έργο πνοής για την περιοχή της Κόνιτσας, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο, που γίνεται από την Περιφέρεια.


Το υπό κατασκευή έργο προβλέπει την βελτίωση του υφιστάμενου τρακτερόδρομου, έτσι ώστε να διευκολύνεται και να αυξάνεται η ροή επίσκεψης στη χαράδρα του Αώου, με θέσεις ανάπαυσης, πινακίδες ενημέρωσης, ανακατασκευή τμημάτων του πεζοδρόμου με λιθόστρωτο για την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Αώου. 


Έχει γίνει ανακατασκευή τμήματος 300 μέτρων με κάλυψη των υπαρχόντων σωλήνων ύδρευσης με λιθόστρωτο, ώστε να μη καταστραφεί εκ νέου από τον ποταμό Αώο.
Ας σημειωθεί ότι με τη βελτίωση στον πεζόδρομο γίνεται δυνατή η κατά μήκος διέλευση του μεγαλύτερου τμήματος του Δρυμού και συγκεκριμένα από την πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Κόνιτσας μέχρι τη Μονή Στομίου. 


Και βελτίωση του μονοπατιού
Η Μονή Στομίου, μετά την αγιοποίηση το 2015 του Αγίου Παϊσίου εκ Κονίτσης, δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και η βελτίωση της οδού πρόσβασης, θα συμβάλλει σημαντικά στην διέλευση με ασφάλεια. 


Επίσης από το έργο προβλέπεται και η βελτίωση του υφιστάμενου μονοπατιού, το οποίο είναι αγιοπερπατημένο από τον Όσιο Παϊσιο, την περίοδο κατά την οποία ήταν στη Μονή Στομίου. 

Έχει γίνει η βελτίωσή του σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων και υπολείπονται ακόμη 1.200 μέτρα, έχουν κατασκευαστεί θέσεις θέας και η διαδρομή γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Συνεχίζοντας τοποθετούνται πινακίδες ενημέρωσης, καθώς επίσης και βρύσες στη διαδρομή για τους επισκέπτες. 

Τελικός στόχος, μετά το πέρας των εργασιών, είναι το μονοπάτι του Αγίου Παϊσίου να πιστοποιηθεί, ώστε να αποτελεί πλέον τμήμα των προς επίσκεψη πιστοποιημένων περιβαλλοντικών θρησκευτικών μονοπατιών.


Οι λατρευτικές εκδηλώσεις
Στο μεταξύ, συνεχίζονται στην Κόνιτσα οι εκδηλώσεις προς τιμή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουν η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και ο Δήμος Κόνιτσας. 


Σήμερα, Τρίτη, θα γίνει πορεία από το πέτρινο γεφύρι μέχρι τη Μονή Στομίου, όπου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία λειτουργία. Το απόγευμα (ώρα 7 μ.μ. θα τελεστεί Εσπερινός στον Ιερό ναό του Αγίου Κοσμά) και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Εικόνας του Οσίου Παϊσίου από τον Ιερό Ναό μέχρι την οικία του. 


Αύριο, Τετάρτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσουν μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο, Ομιλίες από τον   Μητροπολίτη κ. Ανδρέα και από τον π. Κυπριανού, ηγουμένου και καθηγητή της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.


proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Καιρός ήταν να συντηρηθεί το μονοπάτι του Οσίου Παϊσίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2008837755166447043
item