Γιάννενα: «Πόλεμος» με φόντο το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Γιάννενα: «Πόλεμος» με φόντο το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Απάντηση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Δήμαρχο Δωδώνης
«Πόλεμος» με φόντο το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Δωδώνης και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Δημάρχου Χρ. Ντακαλέτση, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, ότι το ΔΗΠΕΘΕ αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Δήμο Δωδώνης, όταν ο τελευταίος απευθύνθηκε στο Περιφερειακό Θέατρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.
Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «ο Πολιτισμός δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν αποτελεί πεδίο συγκρούσεων. Ο Πολιτισμός ενώνει και αποτελεί για τον τόπο μας, την Ήπειρο, το ‘φωτεινότερο’ μέσω ανάδειξης του αλλά και συνεισφοράς στην οικονομική αναζωογόνηση του».
Εκφράζοντας τη λύπη του για τις δηλώσεις του κ. Ντακαλέτση, το ΔΗΠΕΘΕ σημειώνει ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει τη λογική της αντιπαράθεσης. «Ωστόσο έχουμε υποχρέωση να παραθέσουμε τα αληθινά γεγονότα, με μοναδικό γνώμονα, να γνωρίζει η κοινή γνώμη την πραγματική αλήθεια για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», όπως αναφέρει.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΗΠΕΘΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Δωδώνης, μετά από αίτημα της Αλεξάνδρας Βακαλοπούλου, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο αντιδήμαρχος κ. Θεοχάρης και συνεργάτες του Δημάρχου και της Προέδρου του ΔΕΠΕΘΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, ενημέρωσε αναλυτικά τον Δήμαρχο, για τον σχεδιασμό του Δημοτικού Θεάτρου, για τις παραστάσεις στην Αρχαία Δωδώνη, για την επικείμενη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η κ. Βακαλοπούλου ζήτησε από τον Δήμαρχο τη συνεργασία του Δήμου Δωδώνης σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, όπως άλλωστε είχε ζητήσει τη συνεργασία του Δήμου Δωδώνης και αυτή επετεύχθη το 2015, όταν το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αγωνίστηκε με τον ‘Προμηθέα Δεσμώτη’ να ανοίξει και πάλι μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΗΠΕΘΕ, από εκείνη την ημέρα μέχρι και τις 26 Ιουνίου, δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Δήμο Δωδώνης, προς το ΔΗΠΕΘΕ, ούτε αρνητική, ούτε θετική. «Αντί απάντησης στην πρόσκληση συνεργασίας της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, πέντε μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 26 Ιουνίου το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, έλαβε μέσω φαξ, μια λιτή ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης, που γνωστοποιούσε στο Δημοτικό μας Θέατρο, την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Δωδώνης, ζητώντας τη συνεργασία μας, με το σκεπτικό πως ήδη το ΔΗΠΕΘΕ έχει έτοιμες τις φεστιβαλικές παραγωγές, άρα ο Δήμος Δωδώνης, γνώριζε τα σχέδια και τη δράση του Θεάτρου», όπως σημειώνεται.
«Επί της ουσίας δηλαδή με το αίτημά του ο Δήμος Δωδώνης, ήθελε απλά να ενταχθούνε οι φεστιβαλικές παραγωγές, η μεγάλη συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Θέατρο Τέχνης για τη ‘Μήδεια’, σε έναν θεσμό που την τελευταία στιγμή αποφάσισε ο όμορος Δήμος να υλοποιήσει», σχολιάζει το ΔΗΠΕΘΕ και προσθέτει «Είναι προφανές ότι η ‘Μήδεια’ και το ‘Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος’ ήταν το επιστέγασμα μιας πολύμηνης διαβούλευσης του ΔΗΠΕΘΕ με το Υπουργείου Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και άλλους φορείς του πολιτισμού».
Ακολούθως, το ΔΗΠΕΘΕ απάντησε στο Δήμο, ότι πρόθεση και στόχος του Θεάτρου είναι η συνεργασία με τους Δήμους και όσους φορείς της Ηπείρου το επιθυμούν, από το φετινό Σεπτέμβριο κιόλας, ώστε το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» να καθιερωθεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και να συνεχισθεί στο διηνεκές με παγκόσμια εμβέλεια. Ωστόσο, δυο ημέρες μετά το φαξ που εστάλη στο ΔΗΠΕΘΕ για συνεργασία, ο Δήμος Δωδώνης, ανακοίνωσε επίσημα τη διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Δωδώνης, με το επίσημο πρόγραμμα.
«Κατόπιν των παραπάνω αδιαμφισβήτητων στοιχείων, θεωρούμε πως η δυσαρέσκεια που εξέφρασε δημόσια ο Δήμαρχος Δωδώνης για το ‘Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος’, οι δηλώσεις του για δήθεν άρνηση συνεργασίας από την πλευρά του ΔΗΠΕΘΕ και η όποια προσπάθειά του να μειώσει το νέο θεσμό που στήνει με πολύ μεγάλη προσπάθεια το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, είναι άτοπες και άκομψες, χωρίς βάση αλήθειας. Είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Ντακαλέτσης αποσιώπησε από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στα οποία μίλησε, την αρχική συνάντησή του με την κ. Βακαλοπούλου στις 3 Φεβρουαρίου όπου του απηύθυνε την πρόσκληση συνεργασίας, στην οποία ουδέποτε απάντησε. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί απάντηση το να στείλει ένα φαξ έξι γραμμών, πέντε μήνες μετά… προτείνοντας συνεργασία για το Φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης!!!
Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους πως ο Πολιτισμός ενώνει, δεν χωρίζει. Γι’ αυτό και όχι μόνο δεν επιδιώκουμε κανενός είδους αντιπαράθεση και “πολιτιστικό ανταγωνισμό” με το Δήμο Δωδώνης, αλλά επιμένουμε στις συνεργασίες που αναδεικνύουν το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και τον τόπο μας, όπως του αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ.
proinanea.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Πόλεμος» με φόντο το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2088530660428772375
item