Πρέβεζα: Προσλήψεις μονίμων γιατρών στα Κ.Υ. Πάργας και Καναλλακίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Πρέβεζα: Προσλήψεις μονίμων γιατρών στα Κ.Υ. Πάργας και Καναλλακίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας
Την «αιμοδότηση» των Κέντρων Υγείας Πάργας και Καναλακίου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π., καθώς και τη σύσταση βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο Πρέβεζας για την αναβάθμιση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που παρέχει το Ε.Κ.Α.Β. στη  Βορειοδυτική Ελλάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέα Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, το απόγευμα της Δευτέρας (17 Ιουλίου), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε «Ετοιμάζεται μια δέσμη προσλήψεων μονίμων γιατρών του Ε.Σ.Υ., τετρακοσίων ατόμων για όλη τη χώρα, που θα στελεχώσουν τις σημερινές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πέραν αυτών των καινούργιων δομών, που θα αναπτυχθούν μέσω του νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας φροντίδας. 
Αυτές, λοιπόν, οι τετρακόσιες θέσεις μονίμων γιατρών Ε.Σ.Υ. θα κατανεμηθούν στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, όπως αυτά (σ.σ. Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου) και στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, με μια προτεραιοποίηση με βάση τις ανάγκες, το ποσοστό κάλυψης κενών θέσεων, τις ειδικότητες που έχουμε ανάγκη κ.λπ.».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι να γίνουν οι διορισμοί των μονίμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου, οι εφημερίες στα εν λόγω Κέντρα Υγείας θα καλύπτονται με μετακινήσεις από γειτονικές δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τονίζοντας « Η Υγειονομική Περιφέρεια έχει διασφαλίσει ότι ειδικά σ’ αυτήν την περιοχή, που όντως την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται πολύ μεγάλο όγκο επισκεπτών και άρα αυξάνεται και η ζήτηση υπηρεσιών υγείας, μετακινούνται από το ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, τo Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου και το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού γιατροί, οι οποίοι εκ περιτροπής συμβάλλουν στην εικοσιτετράωρη εφημερία του Κέντρου Υγείας Πάργας είκοσι δύο μέρες το μήνα, όπου υπάρχει το peak της τουριστικής κίνησης, αλλά και κάποιες από τις υπόλοιπες μέρες. Αντίστοιχα, γίνεται και στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου».
Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που παρέχει το Ε.Κ.Α.Β. στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Υγείας επισήμανε « Έχει συζητηθεί στον συνολικό σχεδιασμό που γίνεται για όλη την Ελλάδα, για να αναπτύξουμε μια επιπλέον βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο. 
Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο βάσεις αεροδιακομιδών: μία στην Ελευσίνα και μία στη Ρόδο. Προστέθηκε μία στη Σύρο. Την επόμενη περίοδο προετοιμάζουμε να αναπτυχθεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, και συζητάμε και για το Άκτιο. Αυτό ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα του Ε.Κ.Α.Β. να ανταποκρίνεται γρήγορα, ιδιαίτερα στην ανάγκη διακομιδής σοβαρών περιστατικών».
Αναφερόμενος στην απόφαση της διοίκησης του Ε.Κ.Α.Β. 7ης Περιφέρειας (αρ. πρωτ. 45 / 24-10-14) για τη δημιουργία Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Πάργας – Καναλακίου, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε «Για να υλοποιηθεί προφανώς αυτή η απόφαση, χρειάζονται ορισμένες μίνιμουμ προϋποθέσεις, όχι τόσο κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά κυρίως στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με διασώστες κ.λπ., διότι ξέρετε ότι τα στάνταρντς στελέχωσης των ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. είναι αυξημένα».
Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της προνοσοκομειακής φροντίδας που θα παρέχει το Ε.Κ.Α.Β. στην παραλιακή ζώνη του Νομού Πρέβεζας την καλοκαιρινή περίοδο (από την 20η Ιουλίου), ο υπουργός Υγείας επισήμανε  
«Αυτό το οποίο, επίσης, κάνουμε αυτή την περίοδο είναι, μέσα από μια πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει κάνει ο τομέας του Ε.Κ.Α.Β. Ηπείρου, να διασφαλίσουμε ότι έχει ενισχυθεί με δύο άτομα ένα ασθενοφόρο που είναι σταθμευμένο στο Κέντρο Υγείας Πάργας και καλύπτει τις ώρες αιχμής μέχρι αργά το απόγευμα, άρα τις ώρες της μεγάλης -ας πούμε- ζήτησης ενδεχομένως υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. 
Αυτό είναι το ένα. Επίσης,  τα Σαββατοκύριακα ενισχύεται με άλλα δύο άτομα, που έρχονται από τον τομέα Ε.Κ.Α.Β. Ιωαννίνων. Αυτό είναι για τις άμεσες ανάγκες, για να καλύψουμε τις πιο πιεστικές ανάγκες αυτής της περιόδου».

Πηγή: pamepreveza.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Προσλήψεις μονίμων γιατρών στα Κ.Υ. Πάργας και Καναλλακίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 653985295244633476
item