Ευρωκοινοβούλιο: «Φιάσκο» τα σχέδια της Τερέζα Μέι για τους πολίτες της Ε.Ε. στη Βρετανία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
«Φιάσκο» χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτάσεις της Τερέζα Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν μια συμφωνία για το Brexit, εφόσον δεν προσφέρει περισσότερα.
Οι προτάσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τα τρία εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της να βάλει «πρώτα τους πολίτες», επεσήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, ο Βέλγος επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit και άλλα επιφανή στελέχη.
«Ρίχνουν μια βαριά σκιά ασάφειας και αβεβαιότητας στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων», είπε.
Μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Μέι στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι ο τερματισμός τη δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία, και μια απ’ τις συνέπειές του ήταν η πρόταση του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις να συσταθεί ένα νέο «υπερεθνικό σώμα», που θα εγγυάται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ευρωκοινοβούλιο: «Φιάσκο» τα σχέδια της Τερέζα Μέι για τους πολίτες της Ε.Ε. στη Βρετανία
Ο Φέρχοφστατ χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της ΕΕ για τους Βρετανούς πολίτες στην Ευρώπη και σε εκείνες του Λονδίνου για τους πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία.
«Στην πρόταση της ΕΕ οι Βρετανοί κι οι Ευρωπαίοι διατηρούν τα ίδια δικαιώματα και το ίδιο επίπεδο προστασίας που απολαμβάνουν τώρα βάσει βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», είπε. «Η βρετανική απάντηση στην πρότασή μας ήλθε τρεις εβδομάδες αργότερα κι ήταν ένα φιάσκο. 
Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει – την επομένη του Brexit- οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν το καθεστώς "υπηκόων τρίτων χωρών", που θα έχουν λιγότερα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με εκείνα που προσφέρονται στους Βρετανούς σε ολόκληρη την ΕΕ.»
«Πολίτες δεύτερης κατηγορίας»
Σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και συνυπογράφουν ο Φέρχοφστατ και οι επικεφαλής των σημαντικότερων παρατάξεων στην Ευρωβουλή αναφέρουν ότι η πρόταση του Λονδίνου κινδυνεύει να δημιουργήσει «πολίτες β΄κατηγορίας» και ότι αντιστρατεύεται ακόμη και το μανιφέστο της παράταξης του Brexit, που «υποσχέθηκε ότι η μεταχείριση για τους πολίτες της ΕΕ δεν θα είναι λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι σήμερα.»
«Η ΕΕ έχει μια κοινή αποστολή να επεκτείνει και να ενισχύσει τα δικαιώματα, όχι να τα μειώσει. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια αναδρομή κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων», αναφέρουν.
Παράλληλα αμφισβητούν την περίπλοκη διαδικασία αιτήσεων, πρώτα για τη χορήγηση άδειας παραμονής και δεύτερον για την ιδιότητα του εγκατεστημένου προσώπου, κατάσταση που θα καθιστούσε την Βρετανία «νέο πρωταθλητή της γραφειοκρατίας».
Επίσης, όπως τονίζουν, εγείρονται ερωτηματικά για τα διαφορετικά δίδακτρα για τους φοιτητές πανεπιστημίων, την αναγνώριση των προσόντων για τους γιατρούς κ.α..
Κατά τον Φέρχοφστατ τα δικαιώματα θα πρέπει να εξασφαλίζονται «με έναν μηχανισμό, στον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα διαδραματίζει έναν πλήρη ρόλο».
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων στη Βρετανία, Τιμ Φάρον επιτέθηκε στην Τερέζα Μέι υποστηρίζοντας ότι η η βρετανική κυβέρνηση προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτων, «έστρεψε εναντίον μας τους στενότερους συμμάχους μας».
«Ο μόνος που μας απέμεινε είναι ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε. «Πρέπει να εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία σήμερα, αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει».

epirusblog.gr
5 of 5
Ευρωκοινοβούλιο: «Φιάσκο» τα σχέδια της Τερέζα Μέι για τους πολίτες της Ε.Ε. στη Βρετανία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3304141086863061151
item