Χωρίς ανάσα: Μετά το φόρο εισοδήματος, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ

Χωρίς ανάσα: Μετά το φόρο εισοδήματος, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ
Μετά το μαρτύριο της εφορίας, έρχεται το μαρτύριο του ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία έκδοσης και ανάρτησης στο Taxisnet του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2017 ξεκίνησε και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.

Περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από το φθινόπωρο να καταβάλουν στο Δημόσιο τον φόρο που όπως αποδείχτηκε ήρθε για να μείνει. Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TaxisNet, περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.00 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα –ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο αυτό πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. 

Τι σημαίνει αυτό; Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα  δεν θα προλάβουν να πάρουν  ανάσα, καθώς το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει συνολικά στο Δημόσιο 1,23 δισ. ευρώ για την εξόφληση της πρώτης δόσης των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων τις οποίες υπέβαλαν για τα εισοδήματα του 2016.  

Και έχει συνέχεια... Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα 1,23 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν προκύψει από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ταυτόχρονα άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές, τα ποσά δεν πρόκειται να μεταβληθούν και και έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν εκκαθαριστικό που θα δείχνει το ίδιο ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δουν εάν υπήρξαν λάθη στο Ε9 έτσι ώστε να μπορέσουν να τα διορθώσουν.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τι ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένεις που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
epirusblog.gr
5 of 5
Χωρίς ανάσα: Μετά το φόρο εισοδήματος, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5987445127548452994
item