Γιάννενα: Ο Δήμος Ζαγορίου ΑΠΑΙΤΕΙ άμεσα πρωτοβουλία από το Υπ. Πολιτισμού Γιάννενα: Ο Δήμος Ζαγορίου ΑΠΑΙΤΕΙ άμεσα πρωτοβουλία από το Υπ. Πολιτισμού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ο Δήμος Ζαγορίου ΑΠΑΙΤΕΙ άμεσα πρωτοβουλία από το Υπ. Πολιτισμού

Γιάννενα: Ο Δήμος Ζαγορίου ΑΠΑΙΤΕΙ άμεσα πρωτοβουλία από το Υπ. Πολιτισμού

Αποφασισμένος να μην… παραδώσει τα όπλα όσον αφορά στην προσπάθεια για την ένταξη της περιοχής στον κατάλογο των Παγκόσμιων Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO εμφανίζεται ο Δήμος Ζαγορίου, παρά τη «στασιμότητα» που παρατηρείται από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την ανακοίνωση του Κώστα Τασούλα, επί θητείας του οποίου στο ΥΠ.ΠΟ ξεκίνησε το εγχείρημα, σειρά πήρε χθες ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ο οποίος κάλεσε το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία για να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, διαβεβαιώνοντας ότι κι αυτός από την πλευρά του θα δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.


Ο Δήμαρχος Ζαγορίου
«Σταθερός και αταλάντευτος στόχος για το Δήμο Ζαγορίου, φορείς του τουρισμού και πολιτισμού παραμένει η ένταξη της περιοχής στον κατάλογο των Παγκοσμίων Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco, παρά την στασιμότητα που υπάρχει από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση του αιτήματος» τονίζει ο Β. Σπύρου σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του, με αφορμή την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου σε σχετική αναφορά του Κώστα Τασούλα.


Πρώτα ναι, μετά όχι…
Ο Δήμαρχος είχε αποστείλει στις αρχές Μαρτίου επιστολή προς την Υπουργό, καλώντας την να προωθήσει την διαδικασία για την σύνταξη τεκμηριωμένου φακέλου για την υποβολή της υποψηφιότητας. Η πρώτη απάντηση από το Υπουργείο ήταν θετική, αφού το αίτημα είχε διαβιβαστεί στην αρμόδια Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 


Όμως, η υπουργός απαντώντας σε Αναφορά του Κ. Τασούλα με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου ουσιαστικά επανέλαβε όσα και ο προκάτοχός της Αριστείδης Μπαλτάς σχεδόν έναν χρόνο πριν, ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί συνεργασία πολλών φορέων, χρόνο και χρήματα για να συνταχθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας. 

Υπάρχουν τα κριτήρια
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Δημάρχου, ουσιαστικά  από την εγγραφή το 2014, επί θητείας του Κ. Τασούλα στο Υπουργείο Πολιτισμού, του Ζαγορίου στον ενδεικτικό Ελληνικό Κατάλογο των Πολιτιστικών Μνημείων, ως δείγμα παραδοσιακών οικισμών με οικουμενική αξία το θέμα μένει στάσιμο. 


Κι αυτό την ώρα που στο Ζαγόρι, εκτός από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, υπάρχει και το Γεωπάρκο Βίκου - Αώου το οποίο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και φυσικά οι παραδοσιακοί οικισμοί του με πληθώρα πολιτιστικών μνημείων. 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «το Ζαγόρι έχει και το βασικό του επιχείρημα, την  εγγραφή στον ενδεικτικό κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς Οργανισμού που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ακολουθήσει η διεκδίκηση της εγγραφής στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς».


Και ιδιωτικός φορέας
Ο Δήμος καλεί λοιπόν το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει πρωτοβουλία και ζητάει να διερευνηθεί το πώς μπορεί να υποστηριχθεί το όλο εγχείρημα και από κάποιον ιδιωτικό φορέα για την σύνταξη και υποβολή φακέλου τονίζοντας με έμφαση: 


«Υπάρχει, άλλωστε από το 2014 δεδηλωμένο το ενδιαφέρον του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για την συνδρομή του και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στην σύνταξη του φακέλου, το οποίο δεν αξιοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που εγείρει ερωτήματα»! 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Δήμος Ζαγορίου ΑΠΑΙΤΕΙ άμεσα πρωτοβουλία από το Υπ. Πολιτισμού
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3469837148230366083
Σχόλια
item