Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν αρκεί μόνο μια «έξοδος» στις αγορές Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν αρκεί μόνο μια «έξοδος» στις αγορές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν αρκεί μόνο μια «έξοδος» στις αγορές

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν αρκεί μόνο μια «έξοδος» στις αγορές
Η επερχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αντίθετα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η διαδικασία, απαιτεί μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού κεφαλαιακού «μαξιλαριού».
Ήδη οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο με σκοπό να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μόλις η απόδοση υποχωρήσει κάτω από το 5%, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο. Αυτή θα είναι και η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μετά την έκδοση ομολόγου το 2014.
Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, βασικό μέλημα της κυβέρνησης πριν την έκδοση είναι να συγκρατήσει οποιαδήποτε σχόλια περί υποχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την αστάθεια, ειδικά τώρα που η χώρα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των αγορών.
Βασικός παράγοντας είναι και το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα, αφού, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά ακόμα κι αν η έκδοση είναι πετυχημένη η Αθήνα δεν πρέπει να χαλαρώσει αφού μέρος αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να «χτιστούν» κεφαλαιακά «μαξιλάρια», προειδοποιούν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει «μαξιλάρι» ύψους 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους πρώτους δέκα μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.
Για να πετύχει τον στόχο αυτό και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, διαφορετικής ωρίμανσης, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σημειώνουν.
Αντίθετα, ακόμα κι αν οι εκδόσεις είναι πετυχημένες, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα ακόμα και σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) μετά το τέλος του προγράμματος
Epirusblog Gr
5 of 5
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν αρκεί μόνο μια «έξοδος» στις αγορές
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1399150873821549335
Σχόλια
item