Γιάννενα: Τα Γιάννενα στις τρεις πιο «ώριμες» περιοχές για έρευνες υδρογονανθράκων

Γιάννενα: Τα Γιάννενα στις τρεις πιο «ώριμες» περιοχές για έρευνες υδρογονανθράκων

Δέκα χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, έξι ελληνικές και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες και πολλές προσδοκίες για ανακαλύψεις, ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες, συνθέτουν το σκηνικό των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. 

Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 – 2019 στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται αφενός στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Energean (στο Ιόνιο) και η Κοινοπραξία δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αφετέρου στις επόμενες προκηρύξεις που ετοιμάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.


Οι τρεις πιο «ώριμες» περιοχές προς διερεύνηση είναι ο Πατραϊκός κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, καθώς οι συμβάσεις για την παραχώρησή τους κυρώθηκαν από τη Βουλή το 2014.


Η Κοινοπραξία Repsol / Energean διεξάγει τις έρευνες στα Γιάννενα, σε περιοχή έκτασης 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου μετά την αεροβαρυτική έρευνα, με την οποία καταγράφηκε από αέρος το ανάγλυφο του εδάφους, προγραμματίζονται για την περίοδο 2018-2019 σεισμικές έρευνες.


Ακολουθούν τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας: Άρτα - Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία (Repsol / Energean). 


Οι συμβάσεις μίσθωσης υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο, αφού εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, θα είναι η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για τρεις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου.


proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα Γιάννενα στις τρεις πιο «ώριμες» περιοχές για έρευνες υδρογονανθράκων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8263459089043879275
item