Τι άφησε πίσω της η δεύτερη αξιολόγηση Τι άφησε πίσω της η δεύτερη αξιολόγηση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τι άφησε πίσω της η δεύτερη αξιολόγηση

Τι άφησε πίσω της η δεύτερη αξιολόγηση
Το τέλος μιας μακράς διαπραγμάτευσης, η οποία ξεπέρασε σε διάρκεια κατά πολλούς μήνες τον αρχικό προγραμματισμό σηματοδοτεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο κύκλος των προσαρμογών και των μέτρων έχει ολοκληρωθεί κι από δημοσιονομικής πλευράς και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, δεν απομένει παρά η εφαρμογή τους και φυσικά η διασφάλιση της επίτευξης των στόχων.
Η επόμενη αξιολόγηση, που θα γίνει το φθινόπωρο, αφορά άλλου τύπου μέτρα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με τις απεργίες, η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Ωστόσο, η β' αξιολόγηση άφησε πίσω της για πολιτικούς λόγους που αφορούν τους Ευρωπαίους δανειστές δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και τους επόμενους μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δύο αυτά ζητήματα είναι αλληλένδετα γιατί η ελάφρυνση του χρέους θα οδηγήσει αυτόματα στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Δεδομένου ότι η επίλυσή τους θα έδινε στην ελληνική οικονομία τεράστια ώθηση, δεδομένου ότι θα μείωνε δραστικά τους κινδύνους για τη χώρα, αυξάνοντας τις επενδύσεις και επιτρέποντας τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές κρατικών ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο.
Η προσοχή τους επόμενους μήνες θα είναι στραμμένη σε αυτά τα δύο θέματα, ενώ η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι θα επανέλθουν στο τραπέζι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Epirusblog Gr
5 of 5
Τι άφησε πίσω της η δεύτερη αξιολόγηση
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8338617552416164588
Σχόλια
item