Η παραμονή του στρατού είναι η μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους Η παραμονή του στρατού είναι η μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η παραμονή του στρατού είναι η μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους

Η παραμονή του στρατού είναι η μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους
Το Sunset Clause (ρήτρα χρονοδιαγράμματος παραμονής του στρατού) είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που παραμένει άλυτη στις συζητήσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία. 
Αυτό εκτιμούν τουρκικοί κύκλοι, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν πως αναμένουν ότι αύριο Πέμπτη, κατά μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξει μια "συμφωνία πλαίσιο", έστω και με κενό περιεχόμενο. Αναφέρουν επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.
«Δεν είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να έρθει στο Κραν Μοντάνα αύριο Πέμπτη για το τίποτα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές  στο STAR. Εκτιμούν ότι το Sunset Clause, όπως προβλέπει και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα κληθούν να το αποφασίσουν οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων. 
Μάλιστα, αναφέρουν ότι αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την Τουρκία το θέμα του Sunset Clause και θα επιμείνει στην παραμονή έστω και μικρού αριθμού τουρκικού στρατού - 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες. 
Στην περίπτωση, λένε, που έρθουν και οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων εντός των ημερών,τότε θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα μεταξύ του Sunset Clause που ζητά η Ελληνοκυπριακή πλευρά και του Sunset Review (ρητρα για επαναθεώρηση της παραμονής) που ζητά η τουρκική πλευρά
Ακόμη όμως και να μην έρθουν οι Πρωθυπουργοί, αναμένεται να κλείσει αυτή η σύνοδος με ένα ‘πλαίσιο συμφωνίας’ κενού περιεχομένου και να επανέλθει η διάσκεψη με συμμετοχή πρωθυπουργών το συντομότερο. 
Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων, ωστόσο θα παραμείνει μαζί με την Ελλάδα σε ένα μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης, όπως προβλέπει και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.
Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου
Epirusblog Gr
5 of 5
Η παραμονή του στρατού είναι η μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 5982837176522975489
Σχόλια
item