Άρτα: Διεκδικώντας πόρους από το νέο ΠΔΕ Άρτα: Διεκδικώντας πόρους από το νέο ΠΔΕ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Διεκδικώντας πόρους από το νέο ΠΔΕ

Άρτα: Διεκδικώντας πόρους από το νέο ΠΔΕ

Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων για αξιολόγηση προτάσεων - 4 μεγάλα έργα από την ΠΕ Άρτας.

Ποια τα ώριμα από Δήμους Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη - Τον Παραλίμνιο στο Πουρνάρι προτάσσει ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων.


Τις προτάσεις τους έχουν κληθεί να καταθέσουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και Δήμοι, ώστε να αξιολογηθούν έργα σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής προς ένταξη στο νέο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Ως γνωστό εκείνο που σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται και αποτελεί βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση είναι η προστιθέμενη αξία ενός έργου υποδομής, δηλαδή η συμβολή του και στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου.
psathas basilhs 2011
Καθώς έχει ήδη παρέλθει αρκετό διάστημα από την τελευταία επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Γεώργιου Δέδε -όταν και ζητήθηκε εκ νέου από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας όσο και από και από τους Δήμους να καταθέσουν προτάσεις- καθίσταται επίκαιρη η καταγραφή όσων έργων οι εκπρόσωποι τη Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοίμασαν και προτείνουν. 
Στο ρεπορτάζ, καταγράφονται τα έργα από την ΠΕ Άρτας και τους Δήμους Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κ. Τζουμέρκων, ενώ από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων δεν υπήρξαν απαντήσεις.
Ορεινά-πεδινά: 3-1
-Με έτοιμα τα Τεχνικά Δελτία απευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών όσο και στο Εσωτερικών, διεκδικώντας πόρους για την εκτέλεση έργων στο νομό από το νέο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τέσσερα έργα οδικών υποδομών και ένα πέμπτο που απευθύνεται στο πρόγραμμα πρόληψης ανεπιθύμητων ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες στους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού, του υπουργείου Εσωτερικών, απ’ όπου ζητείται ένταξη και χρηματοδότηση για «έργα αποκατάστασης ζημιών λόγω έντονων βροχοπτώσεων και πλημμύρων στην ΠΕ Άρτας», συνολικού προϋπολογισμού, 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά δελτία έργων που αφορούν σε υποδομές, περιλαμβάνουν τα εξής τέσσερα μεγάλα έργα: «Αντιπλημμυρικά Αγίας Παρασκευής, Κολομοδίων Άρτας», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. 
«Βελτίωση ασφαλτικών διανομαρχιακού δρόμου Άρτας-Ευρυτανίας, Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη, Δημοτικής Ενότητας Τετραφυλλίας», προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας εθνικού δρόμου Άρτας-Τρικάλων, όρια Περιφερειακής Ενότητας Άρτας», προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ και «Βελτίωση επαρχιακής οδού Φράξου Καστανιάς-Τετράκωμο», προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για τον κατάλογο των έργων που τελικά προτείνονται έχουν λάβει γνώση και οι βουλευτές του νομού, καθόσον πρόκειται για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έχουν προηγηθεί σε τοπικό επίπεδο ως προς τον σχεδιασμό του νέου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
GIANNOYLHS EYSTATHIOS 2014 6os NEWWW AYTHHHH
Έξι ώριμα για ΠΔΕ από Δήμο Ν. Σκουφά
Έξι έργα με όχι απλώς έτοιμες μελέτες αλλά ώριμες, ήτοι στο βαθμό τευχών δημοπράτησης και αδειοδοτήσεων, περιλαμβάνει ο κατάλογος του Δήμου Νικολάου Σκουφά που αποστάλθηκε προς τη Γενική Γραμματεία Υποδομών ως προτεινόμενα γα ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ευστάθιο Γιαννούλη, ο βαθμός ετοιμότητας από την πλευρά του Δήμου ως προς τα προτεινόμενα έργα έχει κοινοποιηθεί στον γενικό γραμματέα, Γιώργο Δέδε, με την επισήμανση ότι από την έγκριση της χρηματοδότησης και σε ενάμιση μήνα το αργότερο, σε οποιοδήποτε εξ αυτών, δύναται να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση.
Αναλυτικότερα τα έξι έργα που προτάθηκαν, είναι τα εξής:Επικάλυψη τσιμενταυλάκων στους δρόμους των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου, Ακροποταμιάς και Αγίας Παρασκευής του Δήμου Νικ. Σκουφά, προϋπολογισμού 2.200.0000 ευρώ με ΦΠΑ. (Το έργο αφορά την επικάλυψη των σκυροδετημένων χαντακιών που βρίσκονται κατά μήκος των πλευρών των οδών στους οικισμούς Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου, Ακροποταμιάς και Αγίας Παρασκευής. 
Για λόγους υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία κυβωτοειδών αγωγών, διατηρώντας τα υπάρχοντα δομικά στοιχεία και κυρίως διατηρώντας τη θέση και το πλάτος των χαντακιών).
Βελτίωση και αντιπλημμυρική προστασία αγροτικής οδοποιίας Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ με ΦΠΑ. (Το έργο θα επιλύσει το πρόβλημα στράγγισης και θα προστατεύει τις καλλιέργειες και την τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί αγρότες τόσο στην φυτική παραγωγή (ακτινίδια, μανταρίνια, πορτοκάλια) όσο και ζωική παραγωγή).
Σύνδεση οικισμού Αγίου Νικολάου με Δήμο και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, προϋπολογισμού 4.200.000 ευρώ με ΦΠΑ. (Το έργο αφορά την κατασκευή της οδού που θα συνδέει το οδικό δίκτυο με το κτίριο βιολογικού καθαρισμού Κομποτίου).
Μελέτη σύνδεσης Τοπικής Κοινότητας Κομποτίου με τον κόμβο της Ιόνιας οδού, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ με ΦΠΑ. (Το έργο αφορά την κατασκευή δημοτικού δρόμου όπου θα συνδέει την Δημοτική Ενότητα Κομποτίου με τον κόμβο της Ιόνιας οδού, ώστε οι δημότες να μετακινούνται με ασφάλεια στα χωριά τους και στις ιδιοκτησίες τους).
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου, προϋπολογισμού 476.000 ευρώ με ΦΠΑ. (Το έργο αφορά την κατασκευή της οδού που συνδέει το υπάρχον οδικό δίκτυο με το κτίριο του βιολογικού καθαρισμού Νεοχωρίου).
Μελέτες συγκοινωνιακών έργων αγροτικής ανάπτυξης και βελτίωσης υποδομών Δημοτικής Κοινότητας Πέτα, προϋπολογισμού 280.000 ευρώ με ΦΠΑ. (Το έργο αφορά την κατασκευή παραποτάμιας διανοιγμένης οδού που συνδέει το Δήμο Νικ. Σκουφά με την κεντρική λαχαναγορά Άρτας).
Και έργα ύδρευσης 
Επιπρόσθετα δυο ακόμη έτοιμες μελέτες που αφορούν σε έργα ύδρευσης της περιοχής ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά, Ευστ. Γιαννούλης φρόντισε με σχετική επιστολή του, να τα κοινοποιήσει προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.
Η σχετική ενημέρωση με έγγραφη επιστολή για έργα απόλυτου ωριμότητας σε ότι αφορά τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις, όπως επισημαίνεται, έρχεται σε συνέχεια της επιτόπιας συνάντησης και συζήτησης με τον κ. Χαρίτση που έγινε πρόσφατα στα Ιωάννινα.
Τα δυο έργα για τα οποία ο Δήμος ενημερώνει σχετικά με τις έτοιμες μελέτες τον υπουργό είναι: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τοπικής Κοινότητας Μαρκινιάδας της Δημοτικής Ενότητας Πέτα του Δήμου Νικ. Σκουφά, προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ με ΦΠΑ. 
(Το έργο αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σ’ όλα τα χωριά (Ζυγός, Μαρκινιάδα, Μελάτες, Μέγκλα) του ορεινού όγκου του Δήμου, όπου το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο με συνέπεια τις καθημερινής βλάβες και τις συνεχείς διακοπές νερού. 
Τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι μεγάλα αλλά και για το Δήμο είναι μεγάλο το κόστος αντιμετώπισης των βλαβών. Επίσης το δίκτυο αποτελείται από μικρές διατομές σωληνώσεων, που καθιστά την επάρκεια νερού- προπάντων τους καλοκαιρινούς μήνες- σε καθημερινή μάχη για τους δημότες για να εξασφαλίσουν την ποσότητα που χρειάζονται).
«Αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης περιοχών Άνω Αγίων Αναργύρων και Αμφιθέας και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης Τοπικής Κοινότητας Σελλάδων και Τοπικής Κοινότητας Κομποτίου, προϋπολογισμού 6.010.000 ευρώ με ΦΠΑ. 
(Το έργο αφορά τις μεγαλύτερες τοπικές κοινότητες του Δήμου με πληθυσμό που ξεπερνά τις 6.000 κατοίκους και είναι οι πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές με συνεχή αύξηση του πληθυσμού. Το απαρχαιωμένο δίκτυο και η έλλειψη επάρκειας νερού είναι οι κύριες αιτίες για την αναγκαιότητα αντικατάστασης του υπάρχοντος δικτύου).
migdos periklhs 2013
Προτάσεις από Δήμο Γ. Καραϊσκάκη
Σε πορεία παράλληλη με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, βρίσκεται ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη ως προ στην βούληση να ενισχυθεί η επικοινωνία στα όρια του Δήμου και παράλληλα εκείνη με τις γύρω περιοχές, προτείνοντας οδικά και ταυτόχρονα αναπτυξιακά, όπως χαρακτηρίζονται, για την περιοχή έργα.
Έτσι ανάμεσα στις προτάσεις του για ώριμα έργα προς ένταξη στο νέο ΠΔΕ, ο Δήμαρχος Περικλής Μίγδος, μας επισήμανε ότι συγκαταλέγεται η βελτίωση της επαρχιακής οδού Άρτας -Καρδίτσας, όπως και ο δρόμος Καστανιά-Τετράκωμο που αποτελεί διαδημοτική χάραξη μεταξύ Ραδοβυζίων και Τζουμέρκων και έργο που επιζητούν αμφότεροι οι Δήμοι, καθώς και η σύνδεση Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργος. 
Εν τω μεταξύ τα εν λόγω έργα έχουν προταθεί ήδη από την ΠΕ Άρτας καθόσον έχουν χαρακτηριστεί σημαντικά για όλο το νομό.
Ακολούθως ο κ. Μίγδος επισήμανε προς την «Η», την κατάθεση πρότασης για το οδικό έργο σύνδεσης Άγιος Χαράλαμπος –Άνω Καλεντίνη προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ.
Ο κ. Μίγδος επισήμανε και ένα ακόμη οδικό έργο που αφορά σε σύνδεση δυο Δήμων και παράλληλα δίνει άμεση πρόσβαση στους κατοίκους του Γ. Καραϊσκάκη προς την Ιόνια οδό. 
Αυτό αφορά τη σύνδεση Δημαριό-Κομπότι, έργο που διεκδικείται χρόνια τώρα από τις δυο πλευρές. Ήδη με πίστωση 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια προβλέφθηκε η έναρξη εργασιών βελτίωσης, τμηματικά, όμως ο Δήμος εκτιμά ότι αποτελεί σημαντική παρέμβαση που θα έπρεπε να εκτελεστεί συνολικά και άμεσα.
Το πρόβλημα υποχώρησης εδαφών, που αντιμετωπίζει ο ορεινός Δήμος στο ύψος του «Μαραθορέμματος», αποτελεί επίσης έργο άμέσου προτεραιότητας για την περιοχή με τον κ. Μίγδο να προτείνει με σχετικό έγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων την παρέμβαση στον Άξονα Άνω Καλεντίνη-Διχομοίρι-Καστανιά στην τοποθεσία «Μαραθόρεμμα», με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ.
Αποκατάσταση πρόσβασης
Στο μεταξύ για την άμεση λύση ως προς την αποκατάσταση της πρόσβασης, εγκρίθηκε ποσό 120.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον δήμαρχο, Περικλή Μίγδο να το σημειώνει, λέγοντας «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Ηπείρου για την έγκριση ποσού προς εφαρμογή άμεσων εργασιών για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο σημείο αυτό, που έχει διακοπεί και αναμένουμε πλέον την ολοκληρωμένη μελέτη και λύση που χρειάζεται υποβάλλοντας αίτημα στην Γενική Γραμματεία Υποδομών».
GARNELHS MARINOSΔήμος Κ. Τζουμέρκων - Πρόταση για τον Παραλίμνιο
Βαρύτητα στην διαδικασία για την δημοπράτηση και ολοκλήρωση των δυο μεγάλων έργων που αφορούν σε οδικούς άξονες και έχουν υπαχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016, δίνει αυτή την ώρα ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη.
Τα δυο έργα που αφορούν στον άξονα Αθαμάνιο-Θεοδώριανα με παράλληλα παράκαμψη Αθαμανίου (συνολικά 3,5 εκατ. ευρώ), καθώς και στη Σύνδεση Καταρράκτης-Βουργαρέλι (4 εκατ. ευρώ), θα δημοπρατηθούν σύμφωνα με τον κ. Γαρνέλη το αργότερο μέσα στους επόμενους δυο μήνες.
Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων επεξεργάζεται αυτό το διάστημα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον παραλίμνιο δρόμο. 
«Το έργο εμείς θα το προτείνουμε με ολοκληρωμένη προμελέτη και ασφαλώς στο μεγαλύτερο μέρος αφορά στο Δήμο μας, όμως πιάνει κατά ένα τμήμα και τα διοικητικά όρια του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, όπως κι ένα τμήμα του Ν. Σκουφά. 
Την πρόταση θα καταθέσουμε εκτιμούμε μέχρι τέλος του έτους, δεν ξέρουμε αν θα υπαχθεί στο ΠΔΕ ή μπορεί να αποτελέσει ένα έργο που θα μπορούσε να αναζητηθεί χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κι ασφαλώς αποτελεί ένα έργο που θα τύχει της υποστήριξης και των υπολοίπων Δήμων στα όρια των οποίων αναφέρεται».
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Διεκδικώντας πόρους από το νέο ΠΔΕ
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 5390000990688757901
Σχόλια
item