Γιάννενα: Σωτηρία για το κτήριο και την Υπηρεσία Γιάννενα: Σωτηρία για το κτήριο και την Υπηρεσία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σωτηρία για το κτήριο και την Υπηρεσία

Γιάννενα: Σωτηρία για το κτήριο και την Υπηρεσία

Με την παροιμία «με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και να αποδοθεί με εύγλωττο και απολύτως πραγματικό τρόπο, η εξέλιξη που αφορά στην απόκτηση για λογαριασμό της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου ενός διατηρητέου κτίσματος στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για ένα κτήριο στην οδό Ανεξαρτησίας 115, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1995 και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. 

Το κτήριο αυτό αναμένεται να παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, που θα έχει τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο και να μεταφέρει κάποιες από τις καθημερινές της δράσεις, όπως είναι τα εργαστήρια συντήρησης, αλλά παράλληλα να διασώσει οριστικά, μέσω της ανακατασκευής και αναστήλωσής του, το κτήριο.

Το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης παραχώρησης του δημόσιου κτήματος με ΑΒΚ 418 Ιωαννίνων. 

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλης Κασκάνης, στα σχέδια της Υπηρεσίας, είναι αρχικά η ολοκληρωμένη συντήρησή του και ακολούθως η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης, όπως εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες διαφόρων υλικών. 

Από εκεί και πέρα, προγραμματίζεται η σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του κτιρίου και η σύνταξη προϋπολογισμού. Πρωτοβουλία από Παπανάτσιου Το προηγούμενο διάστημα, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την παραχώρησή του, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού επί θητείας Αριστείδη Μπαλτά, είχε ανάψει το «πράσινο φως», ωστόσο ένα νομικό κώλυμα, «πάγωσε» τα σχέδια της Υπηρεσίας. 

Ουσιαστικά, εκκρεμεί μια υπογραφή, ώστε να «ξεκολλήσει» η διαδικασία. Τη λύση, αναμένεται να δώσει η υφυπουργός Oικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία όπως δεσμεύθηκε σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε, έπειτα από συνεννόηση με την ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας, να παραχωρηθεί το κτίσμα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας. 

Ο κ. Στέφος παρέθεσε τα οφέλη μιας πιθανής παραχώρησης του κτιρίου, καθώς αφενός το κτίριο θα αξιοποιηθεί στεγάζοντας τμήματα της περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη μας και, αφετέρου, θα συντηρηθεί και θα διασωθεί ένα μνημείο, διότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες αναστηλώσεις και έργα καλλωπισμού τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

Πάντως, η υφυπουργός από την πλευρά της, υπογράμμισε πως πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η, όσο το δυνατόν, καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. 

Το εν λόγω κτίριο μεταγράφηκε στο Ελληνικό Δημόσιο ως μοναδικός κληρονόμος από την κληρονομιά του Αλέξανδρου Λιάκου και βρίσκεται στο Ιστορικό κέντρο της πόλης (Οδός Ανεξαρτησίας). Το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί με την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2067/39897/22-7-1994 (ΦΕΚ642/Β’/26-8-1994) ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. 

Η λίστα περιελάμβανε άλλα 39, «χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής με επιρροές από νεοκλασικά πρότυπα που είναι απαραίτητα για τη διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και αποτελούν αξιόλογα δείγματα της πολεοδομικής εξέλιξης στο χώρο σημαντικά για την μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».

Όπως αναφερόταν στην σχετική απόφαση, «Πρόκειται για πέτρινο διώροφο κτίριο με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία στην όψη, όπως πέτρινες παραστάδες στα ανοίγματα του ορόφου, τοξωτή διαμόρφωση των ανωφλίων κ.ά.».

ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σωτηρία για το κτήριο και την Υπηρεσία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2362220644413078125
Σχόλια
item