Γιούνκερ σε Άγκυρα: Εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή Ευρώπη τέλος Γιούνκερ σε Άγκυρα: Εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή Ευρώπη τέλος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιούνκερ σε Άγκυρα: Εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή Ευρώπη τέλος

Γιούνκερ σε Άγκυρα: Εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή Ευρώπη τέλος

Εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή «Ευρώπη τέλος» προειδοποιεί και πάλι την Άγκυρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον απόηχο των αλλεπάλληλων δηλώσεων Ερντογάν υπέρ της «εσχάτης των ποινών».

Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «κανένας προδότης της χώρας δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι των προδοτών που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος». 


Είχε προηγηθεί άλλη δήλωσή του στο BBC σύμφωνα με την οποία δεν βρίσκει το λόγο το τουρκικό κράτος να ταΐζει τρομοκράτες και εχθρούς του έθνους.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκαθάρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild. 


Πρόσθεσε πάντως ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως αυτός «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».«Ένα πράγμα πρέπει όμως να είναι σαφές: όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης. Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λ.χ. ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον λουξεμβούργιο πολιτικό, «έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες».

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε ο κ. Γιούνκερ, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος.

«Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς. Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία» σημείωσε στο άρθρο του.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιούνκερ σε Άγκυρα: Εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή Ευρώπη τέλος
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 9195094318330208056
Σχόλια
item