Νέες κυρώσεις κατά του Κατάρ ετοιμάζουν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της

Νέες κυρώσεις κατά του Κατάρ ετοιμάζουν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της
Ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια περιέγραψαν την απόρριψη των αιτημάτων τους από το Κατάρ οι τέσσερις αραβικές χώρες που ηγούνται του μποϊκοτάζ κατά του εμιράτου προειδοποιώντας ότι θα λάβουν νέα μέτρα εναντίον του.
Σε κοινό τους ανακοινωθέν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν αναφέρουν ότι η άρνηση της Ντόχα να συνεργαστεί αποδεικνύει τους δεσμούς της με τρομοκρατικές οργανώσεις και απείλησαν ότι θα λάβουν νέα πολιτικά, οικονομικά και νομικά μέτρα εναντίον της.
Η στάση του Κατάρ «αντανακλά την πρόθεσή του να συνεχίσει την πολιτική του, που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της ασφάλειας στην περιοχή. Όλα τα πολιτικά, οικονομικά και νομικά μέτρα θα ληφθούν με τρόπο και στο χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της σταθερότητας των τεσσάρων χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η πρωτοφανής διπλωματική κρίση στον Κόλπο έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον που φοβάται ότι μπορεί να παραταθεί και να κλιμακωθεί. «Ανησυχούμε πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Κατάρ και των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χίθερ Νιούριτ. 
«Η ανησυχία μας μεγαλώνει, καθώς η διαμάχη παραμένει στάσιμη σε αυτή την χρονική στιγμή. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή, μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή ακόμη για μήνες. Μπορεί επίσης, η ένταση να κλιμακωθεί», τόνισε η ίδια.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον σχεδιάζει να μεταβεί τη Δευτέρα στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κατάρ Χαλίντ αλ Ατίγια συζήτησαν τη σημασία της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου οι δύο υπουργοί «επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» των δύο χωρών με τον Μάτις να υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής του Κατάρ στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».
Τον Ιούνιο κατά την έναρξη της κρίσης ο Μάτις και ο Αλ Ατίγια έκλεισαν μια συμφωνία 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά έως 36 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-15 μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ σπόνσορα της τρομοκρατίας.
Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντική συμφωνία οικονομικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ριάντ, τον Μάιο.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διέκοψαν στις αρχές Ιουνίου τις διπλωματικές και τις οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο έλαβε στη συνέχεια διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για «άνευ όρων υποστήριξη». 
Στο πλευρό του εμιράτου έσπευσε και το Ιράν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον οικονομικό αποκλεισμό του. Η Τεχεράνη απηύθυνε έκκληση για διπλωματικές ενέργειες με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ υποσχέθηκε να παράσχει βοήθεια από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στην «αδελφή» χώρα.
Το Κατάρ στο μεταξύ είπε ότι θα παράσχει πρόσβαση στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσουν τη Ντόχα να αποτινάξει τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ντόχα ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για τη διπλωματική εκτόνωση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν κατά του εμιράτου θα έχουν στόχο την κυβέρνηση και όχι το λαό του.

epirusblog.gr
5 of 5
Νέες κυρώσεις κατά του Κατάρ ετοιμάζουν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8543979818362455126
item