Γιάννενα: Στην αφετηρία το Φεστιβάλ Δωδώνης Γιάννενα: Στην αφετηρία το Φεστιβάλ Δωδώνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στην αφετηρία το Φεστιβάλ Δωδώνης

Γιάννενα: Στην αφετηρία το Φεστιβάλ Δωδώνης
Το 1ο Φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 
Η πρεμιέρα γίνεται με ένα αφιέρωμα στον Θουκυδίδη, που θα φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ. 
Μέσα από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στόχος είναι να αποτελέσει η Αρχαία Δωδώνη σημείο αναφοράς των πολιτιστικών δρώμενων και συνάμα να αναδειχθούν μνημεία, πέραν του αρχαίου θεάτρου. 
Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων, δόθηκε συνέντευξη τύπου, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δωδώνης Θωμά Καραπάνο, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Γρηγόρη Γιαννάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Γιούλα Μητροκώστα, την Προϊσταμένη Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Ιωαννίνων Βιβή Γιούνη και τον καλλιτεχνικό συντονιστή του Φεστιβάλ Βασίλη Κονταξή. 
Όπως ανέφερε ο κ. Καραπάνος, το Φεστιβάλ Δωδώνης, εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό ως άξονες ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. "Στόχοι της διοργάνωσης είναι η διατήρηση του αριθμού των επισκεπτών, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων επανάληψης της επίσκεψης. 
Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού μεταξύ των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης τουριστικών πρακτόρων και γραφείων. 
Θέλουμε να εξάρουμε την υποδειγματική συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το εγχείρημα στηρίζοντάς το θερμά και έμπρακα και να ευχαριστήσουμε όλους όσους στηρίζουν οικονομικά την προσπάθεια", τόνισε ο κ. Καραπάνος. 
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης Γρηγόρης Γιαννάκης, επεσήμανε ότι σκοπός είναι, το Φεστιβάλ χρόνο με τον χρόνο να μεγαλώνει, να ενδυναμώνεται, να δημιουργεί νέες συνεργασίες και να αποτελέσει διεθνές γεγονός. 
Την προσπάθεια του Δήμου Δωδώνης εξήρε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Κλασικών Αρχαιοτήτων Παρασκευή Γιούνη, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διακρίνεται για την ποικιλία και την πρωτοτυπία. 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ανάπτυξη των εκδηλώσεων στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου καθώς έτσι έρχεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο το Ιερό της Δωδώνης. 
Την βεβαιότητα ότι το Φεστιβάλ Δωδώνης μπορεί να αποτελέσει θεσμό, εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή όπως και σε κάθε προσπάθεια που σκοπεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. 
Σκοπός όλων των εκδηλώσεων είναι να μετατραπεί η Δωδώνη σε μία σκηνή του κόσμου, τόνισε ο καλλιτεχνικός συντονιστής Βασίλης Κονταξής, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 
Σημειώνεται ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο αρχαίο θέατρο, το πρωί της Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, θα διατεθούν αριθμημένα δελτία εισόδου.
 Η παράσταση για τον Θουκυδίδη
Με μία πρωτότυπη παράσταση, αφιέρωμα στον Θουκυδίδη, ανοίγει η αυλαία για το 1ο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης με την στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου (ώρα 21.15) στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
Στο πρώτο μέρος θα μιλήσουν ο φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Λιγνάδης: «Κτῆμά τε ἐς αἰεὶ: Το Δραματικό Στοιχείο και η Διαχρονικότητα του Θουκυδίδη» και ο Δρ. Mark Fisher, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Georgetown University, ΗΠΑ: «Ο Θουκυδίδης και η Αμερικανική Πολιτική Σκέψη». 
Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει η παράσταση: «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά» Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Λιγνάδης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος, Σκηνική Διδασκαλία-Κίνηση: Αουλόνα Λούπα, Ιστορικοί Σύμβουλοι: Prof. Adele C. Scafuro, Prof. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή, Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Ρέα Σκούρτα, Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ, Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου, Χρήστος Αλεξανδρής, Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας, Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή, Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Eylem Abalioglu, Στέλιος Αναστασιάδης, Mario Banushi, Γιώργος Γογώνης, Παναγιώτης Γουργουλιός, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Πανάγος Ιωακείμ, Ιάσονας Νικητέας, Ανθή Σαββάκη, Νίκος-Ευφραίμ Σαμουρίδης, Ηλέκτρα Σαρρή, Ναρότ Σαχινιάν, Νίκος Σιγάλας, Ρίνος Τζανής, Zoe Elise Thomas, Ελεάννα Φινοκαλιώτη και Άλκηστις Χριστοπούλου.
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στην αφετηρία το Φεστιβάλ Δωδώνης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8573179050395297507
Σχόλια
item