Δήμος Αρταίων: Λύσεις σε οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν Δήμος Αρταίων: Λύσεις σε οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δήμος Αρταίων: Λύσεις σε οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν

Δήμος Αρταίων: Λύσεις σε οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν

Το θέμα των αναγκαστικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δήμου συζητήθηκε προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. 

Από την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, από την αρμόδια Διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας, καταδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην απόφαση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα διώκονταν ποινικά. 


Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για μια διαδικασία η οποία ακολουθείται σε όλο το δημόσιο τομέα και την οποία έχουν εφαρμόσει δεκάδες Δήμοι (όπως και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2013), ενώ καταδείχθηκε πως οι διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών προς κάθε Δήμο είναι αποκλειστικά υπηρεσιακή ευθύνη (άρθρο 25 ΠΔ 774/1980) και σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 52, Ν. 4129/2013). 

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ενέργεια προβλεπόταν και στην έκθεση του εξωτερικού Ορκωτού Λογιστή για το οικονομικό έτος 2015 (όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ 548/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Εξάλλου, σημειώνεται ότι και σε βάρος του Δήμου Αρταίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σημαντικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούν απαιτήσεις τρίτων.

Αν και το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για οφειλές από το πρώτο ευρώ, ο Δήμος Αρταίων το εφάρμοσε για οφειλές πάνω από 1000 €, στην πλειοψηφία τους από το 1995 έως το 2010. 


Αφορά 722 οφειλέτες του Δήμου (στην πλειοψηφία τους μεγαλοοφειλέτες), τη στιγμή που οι συνολικοί συναλλασσόμενοι στο ταμείο του Δήμου είναι περίπου 45.000 συμπολίτες (ποσοστό μόλις 1,6%), οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις κατασχέσεις λογαριασμών εξαιρέθηκαν, όχι μόνο όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις οφειλών, αλλά και όσοι, αν και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση, πληρώνουν περιοδικά, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. 


Οι συγκεκριμένοι 722 οφειλέτες δεν προσήλθαν ούτε στις ρυθμίσεις, ούτε καν όμως για να πληρώσουν έστω ένα μικρό ποσό ανάλογα με τις δυνατότητές τους –ώστε να εξαιρεθούν από την κατάσχεση- δείχνοντας έτσι αδιαφορία ή συνειδητή επιλογή το να μην πληρώνουν προς το Δήμο. 

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τώρα μπορεί κάποιος εκ των 722 οφειλετών να ενταχθεί σε ρύθμιση (12 ή 24 δόσεων) και εφόσον στη συνέχεια υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων να υπαχθεί και στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Σε αυτή τη περίπτωση θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω το οφειλόμενο ποσό και θα εξεταστεί η δυνατότητα για αναστολή της κατάσχεσης. 

Ο Δήμος Αρταίων κάνει γνωστό πως οφειλέτες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, μπορούν να επισκεφθούν άμεσα την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. 


Στις λίγες περιπτώσεις που έχει υπάρξει εσφαλμένη καταχώριση στοιχείων (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, μεταβιβάσεις κτλ) ο Δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών μέχρι την άμεση διόρθωσή τους. 

Τονίζεται ότι στους μικροοφειλέτες δίνεται η δυνατότητα από το Νόμο να μετατρέψουν τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή σύνταξης ή καταβολής προνοιακών επιδομάτων σε ακατάσχετο, έτσι ώστε να προστατεύονται από τέτοιου είδους κατασχέσεις μέχρι το ποσό των 1250 €. 

Σημειώνεται πως σχετική έγγραφη ενημέρωση στους οφειλέτες έγινε και φέτος (όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο), ενώ το 2014, αλλά και το 2015 που η Πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα για ευεργετικές ρυθμίσεις (των 100 δόσεων με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων), οι παραπάνω οφειλέτες δεν προσήλθαν για να ενταχθούν, παρά την ενημέρωση που είχαν από την αρμόδια ταμειακή υπηρεσία. 

Ο Δήμος Αρταίων με τρεις επιστολές του, από το 2015 (με αρ.πρωτ 7703/6-6-2015, 40259/23-11-2015 και 10968/8-4-2016), έχει ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να υπάρξει νέα ρύθμιση (αντίστοιχη με εκείνη των 100 δόσεων) για τις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο (στις οποίες ο Δήμος δεν έχει λάβει καμία απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι) και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ το τελευταίο διάστημα παραμένει μόνο σε επίπεδο δημοσιευμάτων η ενδεχόμενη υλοποίηση τέτοιας ρύθμισης. 

Σε καμία περίπτωση η απόφαση για την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών δεν είναι ευχάριστη, ωστόσο οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν θα πρέπει να το κάνουν. 


Με αυτό τον τρόπο, στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν ανταποδοτικά στην κοινωνία με έργα, παρεμβάσεις, βελτιώσεις υποδομών, ενίσχυση απόρων οικογενειών, δράσεις κοινωνικής μέριμνας, ακόμη και γενικής μείωσης δημοτικών τελών σε όλους τους πολίτες, εφόσον αυτά εισπραχθούν.

Λ. Κιτσαντά: κ. Δήμαρχε μετά τις κατασχέσεις λογαριασμών τι; θα μας πάρετε και τα σπίτια;

Αμετανόητος ο κ. Δήμαρχος και η παρούσα Δημοτική Αρχή επιμένει στις 722 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των συμπολιτών μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι για ποσά της τάξης των 1000 ευρώ περίπου. 


Οι συμπολίτες μας αυτοί, φτωχοί και απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι (δυστυχώς ακόμα και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή στα όρια της επιβίωσης), θα δουν εντός των επόμενων ημερών τα χρήματά τους «να κάνουν φτερά» από τους λογαριασμούς τους, μιας και ο Δήμος Αρταίων επέλεξε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, χωρίς καν να τους δώσει τη δυνατότητα να αμυνθούν ή να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών και θα προβλέπει ρυθμίσεις μέχρι και σε 100 δόσεις, διαγραφή προσαυξήσεων κλπ.

Καμία πειστική απάντηση δεν πήραμε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη και δεν περίμενε τουλάχιστον την ψήφιση του νόμου αυτού; Γιατί επέλεξε αυτήν ειδικά τη χρονική περίοδο, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και πλείστες άλλες υποχρεώσεις τους, με τις πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς τους ή με τα πενιχρά τους εισοδήματα, ως απόρροια των επί 7 ετών σκληρών πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων. 


Γιατί αγνόησε την απελπισία τόσων ανθρώπων, επιδεικνύοντας τόση αναλγησία; Μήπως επειδή έχει άδεια τα ταμεία του Δήμου και χρειάζεται άμεσα χρήματα ή μήπως γιατί επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να καλλιεργήσει το προφίλ μιας «άτεγκτης» δημοτικής αρχής, πιστής στο δόγμα «νόμος και τάξις», τιμωρώντας τους δημότες για τις όποιες παραβάσεις τους ή μήπως και τα δύο; 

Και μάλιστα για να το πετύχει αυτό, καταφεύγει στην επικοινωνιακή τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», διχάζοντας την τοπική κοινωνία και καλλιεργώντας αντιπαλότητα και εμπάθεια μεταξύ των πολιτών, πράγμα ανεπίτρεπτο και για μια Δημοτική Αρχή, που πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό όλων ανεξαιρέτως των δημοτών. 

Διότι σε συνθήκες τόσο δύσκολες οικονομικά, με ύφεση επταετίας, με το 1/3 του πληθυσμού στο περιθώριο και με 4,5 εκατομμύρια Έλληνες να χρωστάνε στο Δημόσιο, στις τράπεζες και στα ταμεία, είναι πραγματικά προκλητικό να μιλάει κανείς για «κακοπληρωτές» ή για πολίτες 2 ταχυτήτων.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν οι φτωχοί και οι πλούσιοι, αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους κι αυτοί που δεν μπορούν. Αυτοί που ζουν με την σύνταξη ή τον μισθό των 480 ευρώ και αυτοί που πλουτίζουν κερδοσκοπώντας από την δημοτική ή δημόσια περιουσία, χωρίς να τους ακουμπά κανείς.

Καμία σαφή απάντηση δεν πήραμε επίσης για το πόσοι συμπολίτες μας οφείλουν στο Δήμο ποσά κάτω των 1000 ευρώ και τι θα γίνει στη συνέχεια με αυτούς. Όπως επίσης τι θα γίνει αν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χρημάτων από λογαριασμούς δεν αποδώσουν. 


Θα εφαρμόσουν πιστά το νόμο και θα προβούν σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων; Θα έρθει ο Δήμος, επικαλούμενος το νόμο, να μας πάρει και τα σπίτια; Ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων το προβλέπει και αυτό κι αφού ο Δήμαρχος θέλει να είναι απολύτως νομοταγής, ας μας απαντήσει: θα το πράξει και αυτό;

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως δεν είναι να λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του Κράτους ή των πιστωτών του. Οι Δήμοι οφείλουν να στηρίζουν τους πολίτες σε δύσκολες συνθήκες και να μεριμνούν για την ποιότητα ζωής τους. Οι Δήμοι δεν είναι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ούτε υπάλληλοι του κράτους ή της «τρόϊκας» για να επιτυγχάνουν οικονομικούς στόχους. 


Γι΄αυτό και χρειάζονται δημάρχους που να βρίσκονται κοντά στον λαό, να επιδεικνύουν γενναιότητα και να αφουγκράζονται τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, ειδικά στις πιο φτωχιές περιοχές. Να δείχνουν κατανόηση και να συμμερίζονται την απόγνωση και την οργή που δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές, ειδικά στο οικονομικό πεδίο. 

Ο δήμαρχος Αρταίων οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι να λειτουργεί σαν σκληρός διοικητικός υπάλληλος, εισπράκτορας ή εισαγγελέας. Προχθές, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε μία ύστατη ευκαιρία. 

Είχε τη δυνατότητα να επανορθώσει ή έστω να δώσει μία προσωρινή λύση, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του επικείμενου ευεργετικού νομοθετήματος. Δεν το έπραξε. Θα κριθεί γι΄αυτό από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα σύντομα. 

maxitisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Δήμος Αρταίων: Λύσεις σε οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 636288740823717406
Σχόλια
item