Γιάννενα: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - Στόχος να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για τους πολίτες Γιάννενα: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - Στόχος να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για τους πολίτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - Στόχος να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για τους πολίτες

Γιάννενα: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - Στόχος να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για τους πολίτες
Ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά τις διαδικασίες διεξαγωγής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας – Η πυρκαγιά στο Νεοχωρόπουλο και ο… χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Με μοναδικό στόχο η Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, να αποτελέσει και πάλι ένα σημείο αναφοράς για τους πολίτες,, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων Ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, η κεντρική πλατεία «ταλαιπωρήθηκε και βανδαλίστηκε» γι’ αυτό και πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, ένας δημόσιος χώρος αντάξιος των Ιωαννίνων.
Το νομικό πλαίσιο που διέπει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς επιτρέπει τη διενέργεια τους για έργα που χαρακτηρίζονται «αξιόλογα τεχνικά έργα», έτσι για το τυπικό του πράγματος το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση χαρακτηρισμού του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Πύρρου» ως «αξιόλογου τεχνικού έργου».
Το θέμα εισηγήθηκε στο Σώμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, λέγοντας αρχικά πως η κεντρική πλατεία είναι ένα ορόσημο για την πόλη.
«Ως δημοτική αρχή επιλέξαμε τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό το τρόπο θα οδηγηθούμε όχι μόνο σε ένα έργο άρτιο από τεχνικής άποψης, αλλά γιατί θα είναι ένα έργο που θα έχει την κοινωνική νομιμοποίηση που έχει ανάγκη η πλατεία μας που ταλαιπωρήθηκε πολύ στο παρελθόν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος.
Στη συνέχεια ο κ. Μανταλόβας τόνισε ότι ο Δήμος έχει διασφαλισμένες πιστώσεις 1,2 εκ. ευρώ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή του έργου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον που αναδεικνύει την πόλη μας.
Με τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκει την επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την δημιουργία του πάρκου της πλατείας, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Η επίτευξη του στόχου αυτού εκτιμά ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμιση της.
Εκτός ημερήσιας
Εν τω μεταξύ, για ανυπαρξία και ανικανότητα διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή με τη φωτιά στο Νεοχωρόπουλο, κατηγόρησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Αφορμή όπως εξήγησε στο Σώμα το βράδυ της Δευτέρας στάθηκε η άρνηση της τοπικής διοίκησης της Πυροσβεστικής να ενημερώσει και να ζητήσει επιτακτικά τη συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης, τη στιγμή που η φωτιά κατευθυνόταν προς τον οικισμό του Νεοχωρόπουλου.
Ο κ. Νάστος τόνισε, ότι τα δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ που έφτασαν τελικά, προλαβαίνοντας να κάνουν μία ρίψη επιβραδυντικού υγρού, «σηκώθηκαν» από το Άκτιο, κατόπιν της παρέμβασης του δημάρχου προς την υπουργό κα. Γεροβασίλη, η οποία ανέλαβε να ενημερώσει και τον αρμόδιο γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Αναγνωστάκη και μετέπειτα τον υπουργό κ. Τόσκα.
Ο… χριστουγεννιάτικος διάκοσμος
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος… μύρισε… Χριστούγεννα. Ο Λάζαρος Νάτσης φρόντισε να κάνει την έκπληξη στο δημοτικό συμβούλιο καταθέτοντας εκτός ημερήσιας διάταξης την πρότασή του για τον εμπλουτισμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης.
Όπως πρότεινε, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την προβολή και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, μαζί με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, να δοθεί η εντολή και να κατασκευαστεί από την αρχή ένα καΐκι όπως αυτά των ψαράδων της Παμβώτιδας και να διακοσμηθεί κατάλληλα, ώστε να τοποθετηθεί τις ημέρες των εορτών στην κεντρική πλατεία της πόλης, στέλνοντας και ένα διαφορετικό μήνυμα στους επισκέπτες και συνδέοντας τις γιορτές με κάτι που προέρχεται από την τοπική λαογραφική και πολιτιστική παράδοση, με στοιχεία καθημερινότητας.
Η πρόταση έγινε δεκτή, ως σκέψη τουλάχιστον, από τον δήμαρχο που δεσμεύτηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - Στόχος να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για τους πολίτες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5380690209321526163
Σχόλια
item