Γιάννενα: Γρεβενίτι και Κεφαλόβρυσο τίμησαν τα θύματα των Ναζί Γιάννενα: Γρεβενίτι και Κεφαλόβρυσο τίμησαν τα θύματα των Ναζί | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Γρεβενίτι και Κεφαλόβρυσο τίμησαν τα θύματα των Ναζί

Γιάννενα: Γρεβενίτι και Κεφαλόβρυσο τίμησαν τα θύματα των Ναζί

Φόρο τιμής στους ήρωες που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα απέτισαν χθες και προχθές οι Δήμοι Ζαγορίου και Πωγωνίου, σε συγκινητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Γρεβενίτι και Κεφαλόβρυσο αντίστοιχα. 

Εξάλλου, αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ενώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλους να ξεκολλήσει τις διαδικασίες αναγνώρισης άλλων 11 χωριών στο Δήμο Ζαγορίου ως Μαρτυρικών.


Στο Γρεβενίτι
Τη μνήμη των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ζαγόρι και την επέτειο καταστροφής των χωριών του την περίοδο της κατοχής 1941-1944, τίμησε την Κυριακή ο Δήμος Ζαγορίου, στην καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Γρεβενίτι. 


Το μήνυμα και αυτής της εκδήλωσης,  που διοργάνωσαν ο Δήμος με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, ήταν ότι η ναζιστική θηριωδία δεν πρέπει να λησμονηθεί για να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον.


Ο Β. Σπύρου
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου τόνισε ότι  «η πολιτεία δεν ανταπέδωσε το χρέος απέναντι σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους, τα πάντα για την πατρίδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γρεβενίτι  που υπέστη τρεις καταστροφές την περίοδο της κατοχής, με τους περισσότερους εκτελεσμένους αμάχους, αλλά και τη μεγαλύτερη καταστροφή σε σπίτια, ακίνητα, εκκλησίες, σχολεία, το μοναστήρι της Βουτσάς. 


Ο Αλ. Καχριμάνης
«...Σήμερα που είμαστε στην πιο δύσκολη οικονομική και κοινωνική εποχή για τον τόπο μας πρέπει, για να δικαιώσουμε τους νεκρούς να αγωνιστούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα στην πατρίδα μας, τιμώντας τους ανθρώπους του μόχθου», τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Η Μ. Τζούφη
Στην προσπάθεια μέσω της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος,  για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, σημειώνοντας ότι συνολικά σε όλη την Ήπειρο εκτελέσθηκαν ή δολοφονήθηκαν 7.936 συμπατριώτες μας και κάηκαν 12.978 σπίτια, ενώ για τα χωριά του Ζαγορίου, η έκθεση του 1945 κάνει λόγο για 146 πεσόντες και 1706 κατεστραμμένες περιουσίες.


Για τις αποζημιώσεις  
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος Δημήτρης Χαντζαρόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία των κομμάτων το 2016 για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα, σημειώνοντας ότι 1,5 χρόνο τώρα δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. 


Η ομιλία Βασ. Δαλκαβούκη
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωση με θέμα «Μνήμες Κατοχής και ναζιστικά αντίποινα στο Ζαγόρι», ήταν ο αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος  Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Βασίλης Δαλκαβούκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων,  έθεσε καίρια ερωτήματα, όπως γιατί χρειάζονται οι εκδηλώσεις μνήμης, γιατί συνδέονται τα τελευταία χρόνια με τις λεγόμενες Γερμανικές αποζημιώσεις, ή ακόμη γιατί η υπόθεση του ελληνικού χρέους συνδέεται με αυτές κ.α.


Στο Κεφαλόβρυσο
Στο μεταξύ, με κάθε σεβασμό τιμήθηκε χθες, 74 χρόνια από την φονική επίθεση των Γερμανών, η μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που βύθισε σε πένθος την τοπική κοινωνία.


Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στο Κεφαλόβρυσο, χοροστατούντως του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημείωσε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν δε μπορούν να σβήσουν τον πόνο για την καταστροφή και ανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.


Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα ανέφερε ότι οι θυσίες όλων των Ελλήνων στο βωμό της ελευθερίας θα πρέπει να μείνουν άσβεστες και να παραδειγματίζουν, ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρης Χαντζαρόπουλος  επεσήμανε ότι ο θάνατος συνανθρώπων μας δεν ξεπληρώνεται.


Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Ιστορικός και υποψήφιος διδάκτορας κ. Νίκος Κούρος που, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ελευθερία δεν είναι δώρο, είναι απόκτημα.


proinoslogos.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Γρεβενίτι και Κεφαλόβρυσο τίμησαν τα θύματα των Ναζί
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7695743519048028277
Σχόλια
item