Πρέβεζα: Ποτέ την Κυριακή… - Κοινή συνέντευξη Τύπου από Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορικό Σύλλογο Πρέβεζα: Ποτέ την Κυριακή… - Κοινή συνέντευξη Τύπου από Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορικό Σύλλογο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Ποτέ την Κυριακή… - Κοινή συνέντευξη Τύπου από Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορικό Σύλλογο

Πρέβεζα: Ποτέ την Κυριακή… - Κοινή συνέντευξη Τύπου από Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορικό Σύλλογο
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας, Γιώργος Πούμπης και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας Αντρέας Καραμάνης, με αφορμή την απεργιακή συγκέντρωση υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας την Κυριακή 16 Ιουλίου στις 10.30π.μ. στον ΟΤΕ.
Ο κ. Πούμπης ανέφερε: «Το ζητούμενο είναι σήμερα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν πράξη την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να μην επιτρέψουμε αυτοί να καθορίζουν τις τύχες και τη ζωή μας.
IMG 7399
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεννόηση βέβαια με την εργοδοσία, μεθοδικά ξηλώνει την κυριακάτικη αργία, αθετώντας για μια ακόμη φορά προεκλογικές υποσχέσεις της. Την καταργεί ολοκληρωτικά ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για δουλειά 7 ημερών την εβδομάδα και δικαιώνοντας πανηγυρικά το διακαή πόθο του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου.
Με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ που εξέδωσε, η λειτουργία των καταστημάτων επεκτείνεται πλέον κατά 32 Κυριακές το χρόνο στις τουριστικές περιοχές. Ήδη όμως επιχειρηματικοί όμιλοι, ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους τις Κυριακές και σε μη τουριστικές περιοχές. 
Στην Πρέβεζα τα μικρομάγαζα είναι κλειστά τις Κυριακές, ωστόσο εμφανίζεται το φαινόμενο να δουλεύουν τις Κυριακές κάποια super-market ή τα Jumbo» και πρόσθεσε:
«Από αυτό τα βήμα να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους της 42χρονης συναδέλφου μας στα Γιαννιτσά, εργαζόμενης στην επιχείρηση «Καρυπίδης». Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι 1.400 και αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις. 
Την απλήρωτη εργασία. Έχουν 18 μήνες απλήρωτοι. Είναι μετέωροι μεταξύ της απλήρωτης εργασίας και της ανεργίας. Η Κυβέρνηση δεν προστάτευσε τους εργαζομένους, παρά τα όσα έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η Κυριακάτικη αργία αποτελεί μία ιστορική κατάκτηση για την εργατική τάξη. Καθιερώθηκε το 1909 με μεγάλους και σκληρούς αγώνες.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι. Υπερήφανα να απεργήσουν στις 16 Ιούλη για να διεκδικήσουμε:
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές».
Το λόγο πήρε ο Αντρέας Καραμάνης, ο οποίος τόνισε:
«Χαιρετίζουμε τη στάση των περισσότερων συναδέλφων στην περιοχή μας, που και πριν που ο νόμος αφορούσε 7 Κυριακές και πλέον που αφορά περισσότερες, κράτησαν τα μαγαζιά τους κλειστά την Κυριακή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Πραγματοποιούμε αυτές τις ημέρες κοινές εξορμήσεις και λαμβάνουμε κάποιες κοινές πρωτοβουλίες με το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων ν. Πρέβεζας, σε μία προσπάθεια να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε. 
Θεωρούμε ότι τα προβλήματα έχουν κοινή ρίζα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διαφορετικούς χώρους και διαφορετικούς κλάδους, άρα κοινή πρέπει να είναι και η δράση, η λογική για να μπορούμε να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα».
Σε ερώτηση που του έγινε για τη διαφορετική πολιτική που εφαρμόζει ο Σύλλογος Καταστημάτων Ιστορικού Κέντρου, ο κ. Καραμάνης απάντησε:
«Αρκετοί συνάδελφοι και από την περιοχή του ιστορικού κέντρου είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου. Αρκετοί είναι αυτοί που τηρούν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοναδικό ωράριο που βγαίνει νόμιμα-τυπικά είναι αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, που είναι το θεσμοθετημένο όργανο. 
Από ‘κει και πέρα τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα και τις 32 Κυριακές, με την κάλυψη που μπορούν να τους παρέχουν και οι τοπικές αρχές, νομίζω ότι το ωράριο που έβγαλαν δεν είναι προϊόν συλλογικής απόφασης. 
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν το τηρούν όλοι οι συνάδελφοι. Για εμάς δεν υπάρχουν μαγαζιά στην κάτω αγορά και στην πάνω αγορά. Ενιαία βλέπουμε τους συναδέλφους μας, τους μικρομαγαζάτορες. 
Προσπαθούμε τα αιτήματά μας να… ακουμπούν σε όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι και το πρόγραμμα που βγάζουμε εμείς έχει τροποποιήσεις σε σχέση με το χειμώνα. 
Το ζητούμενο είναι ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος δε θα μπορεί να λειτουργήσει το μαγαζί του 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, στη δίκαιη όπως την ονομάζουν ανάπτυξη. Αυτό συμφέρει αντικειμενικά τις μεγάλες αλυσίδες. 
Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι συνάδελφοι που άνοιξαν τις Κυριακές, κατάλαβαν στην πράξη ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η διαφορά που έχουμε με το Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου είναι στο περιεχόμενο, στα αιτήματα».
atpreveza.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ποτέ την Κυριακή… - Κοινή συνέντευξη Τύπου από Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορικό Σύλλογο
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 1461248630160927861
Σχόλια
item