Γιάννενα: Νέες προσλήψεις, ενισχύουν το ρόλο του Δήμου

Γιάννενα: Νέες προσλήψεις, ενισχύουν το ρόλο του Δήμου
Τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τον τομέα της καθαριότητας δίνει στους δήμους όλης της χώρας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όπως αυτό ισχύει με την ψήφιση του Ν. 4479, με τον δήμο Ιωαννιτών να είναι μεταξύ των πρώτων, που αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού προσλήψεων, και συγκεκριμένα στη δημιουργία 47 νέων θέσεων εργασίας. 
Η προοπτική αυτή αφενός δίνει μία μεγάλη ανάσα στην υπηρεσία της καθαριότητας, που έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια σε προσωπικό, όχι μόνο εξαιτίας των αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση, αλλά λόγω και των εσωτερικών «μετακινήσεων», και αφετέρου ενισχύει την παραμονή της αποκομιδής στα χέρια του δήμου. 
Όπως εξήγησε η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση, η πρόσληψη των 47 εργαζομένων, θα δώσει άμεσα τη δυνατότητα κάλυψης των κενών, που σήμερα υπάρχουν, αλλά παράλληλα και της αναστολής των συμβάσεων με ιδιώτες για την αποκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες.
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας εισηγούμενος το θέμα τόνισε, ότι ένας βασικός λόγος που επιτρέπει στη δημοτική αρχή να προχωρήσει αυτές τις προσλήψεις είναι και η οικονομική υγεία την οποία έχει αποκτήσει ο δήμος τα τελευταία χρόνια.
Στις 11 νέες θέσεις εργασίας που ήδη είχε αιτηθεί στο υπουργείο να εγκρίνει για να τις προκηρύξει ο δήμος Ιωαννιτών με βάση τον παλιό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, στον οποίο απέμενε και 1 κενή θέση, προστέθηκαν άλλες 35 νέες θέσεις με βάση το νέο Οργανισμό κι έτσι συνολικά δημιουργούνται 47 νέες θέσεις εργασίας (11+1+35=47) στον τομέα της καθαριότητας. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση του 50% στο ήδη υπηρετούν προσωπικό στον τομέα καθαριότητας του δήμου. Οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΑΣΕΠ.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δήμος σε αυτές τις εποχές έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει 47 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 50% το προσωπικό καθαριότητας. Είναι μια απόφαση που ισορροπεί ανάμεσα στις ανάγκες που έχει η υπηρεσία και στην διασφάλιση της συνέχισης της οικονομικής υγείας του δήμου μας», είπε ο δήμαρχος Ιωαννίνων στην εισήγησή του.

Η οικονομική επιβάρυνση
Τόσο ο κ. Μπέγκας, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Θ. Γιωτίτσας τόνισαν, ότι τα οικονομικά του δήμου δε θα επιβαρυνθούν σημαντικά από το κόστος της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών εισφορών σε ετήσια βάση, ούτε και θα αλλάξει η πολιτική στόχευση για μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη από το 2018.
«Δεν αλλάζει η πολιτική μας για επιπλέον μειώσεις τελών για τους συμπολίτες μας και το 2018, ούτε ο σχεδιασμός μας για έργα και δράσεις που χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά. Έργα όπως η προσθήκη και νέων υπόγειων κάδων απορριμμάτων, η τοποθέτηση λαμπτήρων LED για εξοικονόμηση ενέργειας και βεβαίως οι διαδικασίες που δρομολογήσαμε για την απομάκρυνση του εργοταξίου από τη λίμνη, συνεχίζονται κανονικά». 
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης τόνισε πως «κάνουμε την καλύτερη διαχείριση των ανταποδοτικών τελών προς όφελος του συνόλου των δημοτών μας», ενώ λεπτομέρειες για τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης έδωσε ο Θ. Γιωτίτσας.
Όπως εξήγησε η συνολική επιβάρυνση του δήμου για τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές των 47 εργαζομένων θα είναι περίπου 550.000 ευρώ ετησίως. 
«Θα πρέπει να υπολογίσουμε όμως, ότι θα γλιτώσουμε τους μισθούς των συμβασιούχων που πληρώνουμε σήμερα, όπως και το κόστος της ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτες στις Δημοτικές Ενότητες, που θα καλύπτονται με την ενίσχυση των πληρωμάτων», σημείωσε.

Εργαζόμενοι και αντιπολίτευση
Για μία ηχηρή δικαίωση των εργαζομένων και του αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χρ. Μεντής, ενώ με την προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αλλά και της τήρησης όλων των απαραίτητων νόμιμων διαδικασιών συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Κριτική για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης 
Για ανυπαρξία και ανικανότητα διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή με τη φωτιά στο Νεοχωρόπουλο, κατηγόρησε ο εντεταλμένος δημ. σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών Δημ. Νάστος, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Αφορμή όπως εξήγησε στο δημ. συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας στάθηκε η άρνηση της τοπικής διοίκησης της Πυροσβεστικής να ενημερώσει και να ζητήσει επιτακτικά τη συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης, τη στιγμή που η φωτιά κατευθυνόταν προς τον οικισμό του Νεοχωρόπουλου. 
Ο κ. Νάστος τόνισε, ότι τα δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ που έφτασαν τελικά, προλαβαίνοντας να κάνουν μία ρίψη επιβραδυντικού υγρού, «σηκώθηκαν» από το Άκτιο, κατόπιν της παρέμβασης του δημάρχου προς την υπουργό κα Γεροβασίλη, η οποία ανέλαβε να ενημερώσει και τον αρμόδιο γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Αναγνωστάκη και μετέπειτα τον υπουργό κ. Τόσκα. Τη διάσταση αυτή επιβεβαίωσε και ο κ. Μπέγκας που τοποθετήθηκε λίγη ώρα αργότερα.
Αμφότεροι πάντως επισήμαναν, ότι το κύριο πρόβλημα και ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι αυτό της δημιουργίας νέων αντιπυρικών ζωνών γύρω από τους οικισμούς του λεκανοπεδίου, επιρρίπτοντας ευθύνες στις Δασικές Υπηρεσίες για το ότι δεν ανταποκρίνονται στη σχετική αναγκαιότητα. 

Και από… Αύγουστο, Χριστούγεννα!
Μπορεί η θερινή ραστώνη να οδηγεί τους περισσότερους σε σκέψεις που σχετίζονται με τη θάλασσα και τις διακοπές, ωστόσο ο Λαζ. Νάτσης φρόντισε να κάνει την έκπληξη στο δημ. συμβούλιο καταθέτοντας εκτός ημερήσιας διάταξης την πρότασή του για τον εμπλουτισμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης. 
Όπως πρότεινε, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την προβολή και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, μαζί με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, να δοθεί η εντολή και να κατασκευαστεί από την αρχή ένα καΐκι όπως αυτά των ψαράδων της Παμβώτιδας και να διακοσμηθεί κατάλληλα, ώστε να τοποθετηθεί τις ημέρες των εορτών στην κεντρική πλατεία της πόλης, στέλνοντας και ένα διαφορετικό μήνυμα στους επισκέπτες και συνδέοντας τις γιορτές με κάτι που προέρχεται από την τοπική λαογραφική και πολιτιστική παράδοση, με στοιχεία καθημερινότητας. 
Η πρόταση έγινε δεκτή, ως σκέψη τουλάχιστον, από τον δήμαρχο που δεσμεύτηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Νέες προσλήψεις, ενισχύουν το ρόλο του Δήμου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5321369753187199276
item