Για ποιο λόγο μαλώνουμε στις διακοπές

Για ποιο λόγο μαλώνουμε στις διακοπές

Έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς: Πάμε διακοπές με το έτερον ήμισυ, με φίλους μας, γεμίζουμε τις βαλίτσες με προσδοκίες για ...υπέροχες μέρες και νύχτες και τελικά επιστρέφουμε μουτρωμένοι και απογοητευμένοι, αφού τελικά η σύνθεση της παρέας δεν λειτούργησε.

Το ξέρεις ότι σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι διακοπές είναι μια σημαντικά στρεσογόνος κατάσταση για το ζευγάρι ή την οικογένεια; Κάθε τι που σε βγάζει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα προκαλεί, έστω κι αν δεν το συνειδητοποιείς, άγχος. 


Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις διακοπές, στις οποίες έχεις επενδύσει και περιμένεις να καλυφθούν οι ανάγκες που έχεις παραμελήσει όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Διακοπές με καυγάδες;
Έχει τύχει σε όλους. Περιμένεις πως και πως τις διακοπές, φαντασιώνεσαι εβδομάδες πριν πως θα περάσεις υπέροχα και τελικά μαλώνεις την ή τον σύντροφό σου για την ώρα που θα πας στην παραλία, για το ποιος θα φτιάξει καφέ ή για το αν θα πιεις μπύρα ή ούζο. 


Στις διακοπές υπάρχει μια υπερεπένδυση, έχεις μεγάλες προσδοκίες για το πώς θα περάσεις και ασυναίσθητα βάζεις τον/την σύντροφό σου σε έναν «ρόλο» και περιμένεις από αυτόν ή από αυτήν να φέρεται σύμφωνα με αυτό που εσύ έχεις σκεφτεί. 

Για παράδειγμα, σε ένα ζευγάρι μπορεί η γυναίκα να περιμένει ότι ο σύζυγος/σύντροφος θα τη φροντίσει στις διακοπές, αφού όλο τον υπόλοιπο χρόνο εκείνη φροντίζει για τα πάντα, ενώ ο ίδιος να περιμένει πως οι «ρόλοι» στη σχέση θα συνεχιστούν με τον ίδιο, γνωστό, τρόπο, εξηγούν ψυχολόγοι.

Αναγνώρισε την παθητική επιθετικότητα
Ένας άλλος πολύ συχνός λόγος που μαλώνεις με το σύντροφό σου στις διακοπές είναι η παθητική επιθετικότητα. 


Ο όρος αυτός αφορά στα μηνύματα που στέλνει ο ένας στον άλλο υπογείως. Π.χ. «στις διακοπές δεν θα μαγειρεύω καθόλου, αρκετά τραβάω όλη τη χρονιά» ή «εγώ οδηγώ όλη την ημέρα, τώρα θα ξεκουραστώ, δεν μπορώ να κάνω τίποτε». 

Παρότι όμως αυτές οι κουβέντες μπορεί να γίνουν αφορμή για έναν ακόμη καυγά ή δυσάρεστη ατμόσφαιρα στις διακοπές, στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμη δείγμα ότι πρέπει να αυξήσεις και να βελτιώσεις το χρόνο που περνάς μαζί με τη σύντροφό σου στην καθημερινότητα.

Όταν η παρέα δεν… μιλιέται!

Στις διακοπές όμως δεν μαλώνουμε μόνο με το σύντροφό μας. Συχνά μπορεί να μαλώσουμε με την παρέα που έχουμε ξεκινήσει να περάσουμε μαζί τις διακοπές μας. Όταν πάμε διακοπές με παρέα (ζευγάρια ή φίλοι) ισχύει πάλι η υπερεπένδυση, αυτή τη φορά όμως σε αυτό που ονομάζουμε ομαδικότητα. 


Στην πραγματικότητα όμως σπάνια λειτουργούμε σε ομάδα –με εξαίρεση ίσως την επαγγελματική μας ζωή- άρα προσπαθούμε να τα καταφέρουμε σε μια διαδικασία που δεν γνωρίζουμε και γι’ αυτό πολύ συχνά καταλήγουμε σε συγκρούσεις.

Πως θα επιστρέψουμε αγαπημένοι;
"Θα πρότεινα να μην είμαστε "σφιχτοί" στην παρέα, να έχουμε δηλαδή όσο γίνεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία. 


Είναι καλό από την αρχή να μπει ένα πλαίσιο στις σχέσεις μας όπως ακριβώς συμβαίνει και στην "κανονική" ζωή. Μπορούμε για παράδειγμα να πηγαίνουμε χωριστά το πρωί για μπάνιο αν έχουμε διαφορετικά ωράρια αλλά να συναντιόμαστε το βράδυ για φαγητό. 

Αν ο καθένας θέσει τα όριά του, τότε θα εκλείψουν τα προβλήματα και οι μικροπαρεξηγήσεις που μπορεί αν χαλάσουν τις διακοπές μας" μας συμβουλεύει η ψυχολόγος Αθηνά Στεφανάτου.

Πηγή
epirusblog.gr
5 of 5
Για ποιο λόγο μαλώνουμε στις διακοπές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3960015262482639957
item