Ήπειρος: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 8,5 εκ. ευρώ για να επενδύσουν οι νέοι στην ύπαιθρο Ήπειρος: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 8,5 εκ. ευρώ για να επενδύσουν οι νέοι στην ύπαιθρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 8,5 εκ. ευρώ για να επενδύσουν οι νέοι στην ύπαιθροΉπειρος: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 8,5 εκ. ευρώ για να επενδύσουν οι νέοι στην ύπαιθρο
Τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για απασχόληση, δίνει το πρόγραμμα «Νέων Αγροτών» - Στο προσκήνιο η δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας μέσω των νέων προγραμμάτων Leader. 
Πολλές και εξαιρετικά καλές ευκαιρίες, προκειμένου να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα, έχουν οι νέοι της Ηπείρου, μέσα από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Leader και το πρόγραμμα «Νέων Αγροτών».
Οι ευκαιρίες αυτές που δίνονται στους νέους για επενδύσεις, αλλά κυρίως για να έχουν τη δική τους δουλειά, αναλύθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο: «Η Δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας μέσω των νέων προγραμμάτων Leader- Αγροτικής Ανάπτυξης», που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.
Τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους νέους, κυρίως μέσω του Προγράμματος «Νέων Αγροτών», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η Αντιπεριφερειάρχης, Τατιάνα Καλογιάννη.
Αρχικά η κα. Καλογιάννη, σημείωσε πως μόνιμος και διαρκής στόχος της Περιφέρειας είναι η ισόρροπη και δίκαιη στήριξη των οικονομικών αξιών του τόπου, ενώ όπως είπε, ακρογωνιαίος λίθος για την τοπική οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή του τόπου αποτελεί διαχρονικά η Αγροτική Οικονομία.
«Η ποιμενική κτηνοτροφία αποτελεί ιδιαίτερο πυλώνα της οικονομίας της Περιφέρειάς μας. 
Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με διακριτά χαρακτηριστικά, διαφοροποιημένων στην ελληνική και διεθνή αγορά, βασίζεται στη διατροφή των ζώων στην πλούσια φυτική βιοποικιλότητα των ορεινών - αλπικών λιβαδιών μας, που αξιοποιούνται από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, αποτελώντας σημαντικό νομευτικό πόρο για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία και την αγελαία βοοτροφία. 
Άλλωστε, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει αποδοθεί σε έντονη, συνεχή και δυναμική διεκδίκηση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων σας που συνδέονται με την χρήση των εκτάσεων αυτών», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης.
Στη συνέχεια η κα. Καλογιάννη, δήλωσε και τα εξής: «Επίσης, και μετά από πετυχημένη συνεργασία των υπηρεσιών μας με τον σύλλογό σας, χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία και υλοποιήθηκαν, επιτυχώς, η κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων καθώς και παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια. 
Προτιθέμεθα, με την αξιοποίηση της καλής αυτής πρακτικής, να επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία τις εγκαταστάσεις αυτές. 
Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών για την διατήρηση της μοναδικής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, προωθούμε την εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels. 
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος Leader της «Ήπειρος ΑΕ» που θα εφαρμοστεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας οι κτηνοτρόφοι (κατά κύριο επάγγελμα και μη) μπορούν να επιδοτηθούν για την μεταποίηση των προϊόντων τους. Στον τομέα του γάλακτος έως 600.000 ευρώ και με max ποσοστό ενίσχυσης 65% και στον τομέα του κρέατος έως 600.000 ευρώ με max ποσοστό ενίσχυσης 50%».
Το πρόγραμμα «Νέων Αγροτών»
Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά της κας Καλογιάννη, στο Πρόγραμμα «Νέων Αγροτών».
Όπως είπε, από τα στοιχεία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, προκύπτει ότι στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», συνολικού προϋπολογισμού 13,6 εκ. ευρώ, υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά 292 φάκελοι προς χρηματοδότηση, με τον προϋπολογισμό τους να φθάνει περίπου τα 6 εκ. ευρώ.
«Μετά από παρέμβασή μας, η οποία έγινε αποδεκτή και από την Ένωση Περιφερειών, πετύχαμε ώστε το υπόλοιπο αδιάθετο κονδύλιο της πρόσκλησης, να μη μεταφερθεί σε άλλες Περιφέρειες που είχαν υπερκαλύψει τον αρχικό προϋπολογισμό τους, αλλά να παραμείνει στη διαχείριση της Περιφέρειάς μας και προσαυξανόμενο και κατά ποσοστό 10% να διατεθεί σε δεύτερη πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευτεί στο επόμενο δίμηνο», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την κα. Καλογιάννη, προκύπτουν, με τον τρόπο αυτόν, διαθέσιμα κονδύλια ύψους 8,5 εκ. ευρώ, που επαρκούν, κατ’ αναλογία, για την ένταξη 400 προτάσεων «Νέων Αγροτών» από όλη την Ήπειρο.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους, με επιχειρηματική τεκμηρίωση, επιθυμούν ή θέλγονται να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της κτηνοτροφίας, της αμπελουργίας, των αρωματικών φυτών, των οπωροκηπευτικών, της μελισσοκομίας ή και άλλων καλλιεργειών. 
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλέπεται με την έγκριση του φακέλου για ένταξη, ο κάθε δικαιούχος να λαμβάνει προκαταβολή ύψους έως και 15.000 ευρώ και ανάλογα με την πρόοδο της επένδυσης, να λαμβάνει ισόποση δόση μέχρι την ολοκλήρωσή της», κατέληξε.
Οι εκπρόσωποι φορέων
Χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι των φορέων της ευρύτερης περιοχής σημειώνοντας ότι είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων και ότι θα προωθήσουν όλες τις σχετικές ενέργειες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που προωθούν ώστε να βοηθήσουν την κτηνοτροφία.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ που υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε κτηνοτρόφους και όχι σε φορείς, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση αξιοποίησης των προγραμμάτων και των δυνατοτήτων τους.
Ο Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν οι κτηνοτρόφοι για την προώθηση των προϊόντών τους μέσα από τα προγράμματα Leader- Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας τους συναδέλφους του να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία προκειμένου να αναπτύξουν την κτηνοτροφία που έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και προκλήσεις.
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Εξάλλου, στην ημερίδα για την αξιοποίηση των προϊόντων της κτηνοτροφίας βρέθηκε χθες και η αντιδήμαρχος ανάπτυξης υπαίθρου, πρωτόγεννους τομέα και προστασίας Διαχείρισης Υδάτινων πόρων του Δήμου Ιωαννιτών, Βάσω Μέγα.
Στο σύντομο χαιρετισμό της εκ μέρους του Δήμαρχου, Θωμά Μπέγκα, η κα. Μέγα σημείωσε αρχικά: «Νομίζω ότι όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμος, κτηνοτρόφοι και οι όποιοι εμπλεκόμενοι φορείς, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τόσο για το συγκεκριμένο θέμα που θα αναπτύξουν οι ειδικοί σήμερα, αλλά και για άλλα σοβαρά θέματα του κλάδου. 
Είμαστε σαν Δήμος στη διάθεσή σας για την όποια συνεργασία χρειαστεί, διότι πραγματικά μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε και να συνδράμουμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουμε, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Με την ιδιότητα της αντιδημάρχου για τον πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιωαννιτών είμαι στη διάθεσή σας για την όποια συνεργασία και πρωτοβουλία αποφασίσουμε από κοινού».
Η κα. Μέγα με την ολοκλήρωση της ημερίδας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη διότι σε αυτή αναπτύχτηκαν σημαντικά ζητήματα για τις ομάδες παραγωγών, σχέδια βελτίωσης ενώ δόθηκαν και κατευθύνσεις για το πρόγραμμα Leader το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν και το Δήμο Ιωαννιτών.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 8,5 εκ. ευρώ για να επενδύσουν οι νέοι στην ύπαιθρο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3652823946906828626
Σχόλια
item