Γιάννενα: ΒΩΒΟΥΣΑ - Για 5η χρονιά το «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra



Γιάννενα: ΒΩΒΟΥΣΑ - Για 5η χρονιά το «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra
Την Κυριακή 27 Αυγούστου ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης. 
Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike ultra marathon, point to point), με την ονομασία «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra, θα διεξαχθεί, για πέμπτη συνεχή χρόνια, στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα, την Κυριακή 27 Αυγούστου.
Η Βωβούσα, κτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα του Αώου, περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά και δάση πεύκης, οξιάς και ρόμπολου, στα όρια του Ανατολικού Ζαγορίου, του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, έχει συνδέσει το όνομά της με τον ποταμό Αώο.
Ο κίνδυνος μια νέας επέμβασης στο ρου του ποταμού, μετά την λειτουργία του ΥδροΗλεκτρικού Σταθμού Πηγών Αώου το 1988, θα αποτελέσει την τελική καταδίκη της χαράδρας του Αώου, μέχρι την Κόνιτσα. Ενώ οι συνέπειες μέχρι τις εκβολές του στην Αδριατική είναι ακόμη απρόβλεπτες.
Έτσι μέσα από την ανάγκη να κοινωνήσουμε το πρόβλημα μιας μελλοντικής εκτροπής και να βρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια αποτροπής της, γεννήθηκε ένας αγώνας ορεινής ποδηλασίας που αγκαλιάζει τον Αώο και τα βουνά που τον περιβάλλουν.
«Το Protect Aoos MTB Ultra είναι πράγματι ο πιο απαιτητικός αγώνας ΜΤΒ στη χώρα», μαρτυρούνε όσοι τον έχουνε τρέξει. Και αυτό γιατί δεν απαιτεί μόνο σωματική αντοχή και σωστή διαχείριση δυνάμεων για 100 και πλέον χιλιόμετρα ή να ανταπεξέλθει το ποδήλατο χωρίς μηχανικά προβλήματα. Το πιο σπουδαίο και το μεγαλείο του αγώνα είναι η ψυχή και η θέληση να επιβληθούνε στο μυαλό και το σώμα με μοναδικό στόχο τον τερματισμό δίπλα στον Αώο.
Στόχοι της διοργάνωσης είναι η επικοινωνία της προστασίας του ποταμού Αώου, η διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής και η προαγωγή δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός με έμφαση, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός, στην ορεινή ποδηλασία. 
Η μετεξέλιξη της περιοχής, σε τόπο προετοιμασίας ποδηλατών βουνού, που θα ωφελήσει τους αθλητές με το πλήθος και την ποικιλία των διαδρομών, ενώ παράλληλα θα ευεργετήσει και θα αναβαθμίσει την τοπική κοινωνία. Μετά από τέσσερεις χρονιές οι καρποί αυτής της προσπάθειας φαίνονται με την αύξηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Βωβούσα.
Η Ultra διαδρομή και φέτος θα είναι κατά τι μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων (100+km) με τα υψομετρικά της στα ίδια επίπεδα (στα περίπου 3.500μ), περνώντας τρείς φορές τα 1.600 μέτρα υψόμετρο (1.642μ, 1.602μ & 1.644μ) και με ασφάλτινη διαδρομή στα 8,5km περίπου.
Και για το 2017 η Ultra διαδρομή διατηρεί τη ρώτα της προς τα βόρεια-βορειοδυτικά της Βωβούσας περνώντας μέσα από την Λάιστα αλλά και δίπλα από το Περιβόλι Γρεβενών, διατηρώντας όμως και αρκετά κομμάτια διαδρομής των προηγούμενων ετών (2013, 2014 και του 2015).
Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την μόνη στην Ελλάδα που καλύπτει μια απόσταση 100 και πλέων χιλιομέτρων σε μία ενιαία, συνεχόμενη διαδρομή. Η οποία είναι σηματοδοτημένη σε όλο της το μήκος (ανά 50, 100 ή 300 μέτρα) ενώ υπάρχουνε ταινίες σήμανσης στο 90% των διασταυρώσεων και κόκκινη απαγορευτική σήμανση στο 100% των διασταυρώσεων.
Επίσης σήμανση επικίνδυνων σημείων. Ο αγώνας προσφέρει στους ποδηλάτες την δυνατότητα να ανεφοδιάζονται κατά την διάρκεια του αγώνα σε περισσότερα από 9 σημεία/σταθμούς, όπου προσφέρονται νερό, ηλεκτρολύτες, ξηροί καρποί, μέλι, φρούτα, τεχνική υποστήριξη σε 2 από αυτούς επιπλέων του Κεντρικού service στην Βωβούσα (εκκίνηση και 25ο km). Πρακτικά στους ποδηλάτες παρέχεται service ανά 25 με 30 χιλιόμετρα περίπου.
Κατά την διάρκεια του αγώνα μηχανές (5 το 2016) βρίσκονται μέσα στην διαδρομή, από τον προπορευόμενο μέχρι τον τελευταίο αθλητή ενώ ένα αυτοκίνητο (4x4) βρίσκεται καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα πίσω από τον τελευταίο αθλητή. Ενώ στην Βωβούσα υπάρχει κλιμάκιο από τους Εθελοντές Σαμαρείτες και γιατροί (φίλοι του αγώνα) με πλήρες φαρμακευτικό εξοπλισμό.
Η διαδρομή διέρχεται εντός των ορίων και ενίοτε και των οικισμών, των κάτωθι κοινοτήτων: Βωβούσα, Περιβόλι Γρεβενών, Ελατοχώρι, Γυφτόκαμπος, Λάιστα. Οι ποδηλάτες βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής εντός δάσους, (κυρίως μαύρης πεύκης, οξιάς, ελάτης) ενώ υπάρχουν σημεία όπου ακολουθείται η κορυφογραμμή.
Παράλληλα, την ώρα διεξαγωγής του αγώνα των 100+km, διεξάγεται ο «μικρός/fun» αγώνας των 30km, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφορμή για γνωριμία με την φύση και το ποδήλατο για όλους τους συμμετέχοντες είτε είναι χομπίστες είτε όχι.
Η διαδρομή του «Protect Aoos» MTB Race παρουσιάζει εναλλαγές στις κλίσεις της και ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνά 2 φορές ακριβώς έξω από το χωριό (600μ από την κεντρική πλατεία) και μία φορά δίπλα από την γέφυρα της Βωβούσας στο κέντρο του χωριού.
Για δεύτερη χρονιά θα κάνουν την εμφάνισή τους και ζευγάρια που θα μπορούνε να τρέξουν τμηματικά-σκυτάλη την Ultra διαδρομή. Τα ζευγάρια θα αγωνιστούνε πάνω στην Ultra διαδρομή. Ο πρώτος ποδηλάτης ή ποδηλάτρια θα τρέξει το πρώτο κύκλο των 25+ περίπου χιλιομέτρων γύρω από την Βωβούσα και αφού επιστρέψει στην εκκίνηση θα συνεχίσει ο έτερος του ζευγαριού για τα υπόλοιπα 75+ χιλιόμετρα της διαδρομής.
Το πέρασμα του Αώου στο τέλος και των δύο διαδρομών που προστέθηκε το 2015 παραμένει, καθώς επίσης και η δυνατότητα οι ποδηλάτες του Ultra αγώνα για προσωπικό ανεφοδιασμό σε όποιο σταθμό επιθυμούνε.
Την προηγούμενη του αγώνα γίνεται ενημέρωση των ποδηλατών για ότι αφορά τους αγώνες (Ultra, Race & Race-Relay) της επόμενης ημέρας. Γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούνε οι ποδηλάτες για ότι τελευταίο έχει προκύψει, κυρίως σε ότι αφορά την Ultra διαδρομή και δεν τους έχει αποστέλλει από την συχνή ηλεκτρονική αλληλογραφία με την διοργάνωση όλο το προηγούμενο διάστημα. 
Αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία να απαντηθούνε ερωτήματα αθλητών από την διοργάνωση. Μετά το πέρας της ενημέρωσης προσφέρεται γεύμα με ζυμαρικά, τυριά και σαλάτα. Ενώ μετά το τέλος του αγώνα προσφέρονται στους ποδηλάτες χυμοί και ροφήματα αποκατάστασης αλλά και τοπικά εδέσματα.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00, οι μικροί φίλοι του Αώου θα συγκεντρωθούνε στην γέφυρα της Βωβούσας. Μόλις ενημερωθούν από την διοργάνωση για το παιδικό τρίαθλο και ελεγχθούν, μεταβαίνουν στην θέση «Κολύμπι» όπου ξεκινά ο «αγώνας» τους. Περιλαμβάνει 50 μέτρα κολύμπι, 1500 μέτρα ποδήλατο και τέλος 600 μέτρα τρέξιμο για να επιστρέψουν στην πλατεία του χωριού. Ένας αγώνας που επιβραβεύει την συμμετοχή.
Κατά την προσέλευση των αθλητών, για την εγγραφή τους και την παραλαβή αριθμού, προσφέρονται δώρα όπως, αναμνηστικό σακίδιο πλάτης, t-shirt, μπάρες ενέργειας, jel-άκια, χάρτες της περιοχής και του αγώνα, σκευάσματα αποκατάστασης των αθλητών.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΒΩΒΟΥΣΑ - Για 5η χρονιά το «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2518501230257521666
item