Συντάξεις: Μειώσεις έως 300 ευρώ με το «κόλπο» της προσωπικής διαφοράς

Συντάξεις: Μειώσεις έως 300 ευρώ με το «κόλπο» της προσωπικής διαφοράς
Την ώρα που η Βελκουλέσκου ζητά περικοπή των συνταξιοδοτικής δαπάνης και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, οι απώλειες από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 θα φτάνουν έως και τα 300 ευρώ.
Επιπλέον, ορατός είναι κίνδυνος να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς, όπως επισημαίνεται στα «Νέα». «Είχαμε επισημάνει πρώτοι ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους» τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.
Ο ίδιος εκτιμά ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη.
Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους καταλήγει ο Χατζόπουλος.
Τονίζεται ότι με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση, από το 2019 οι παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι ως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο, οι μειώσεις δεν θα είναι 18% αλλά φθάνουν και στο 25% γιατί δεν κόβεται μόνο η σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%.
Εντός του 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς που είναι η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή που παίρνει σήμερα.
Για όλο το 2018 θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαφή τη νέα μικρότερη σύνταξη + την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.
Την 1η/1/2019 η μείωση από τα χαράτσια θα περάσει στην τσέπη. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18% θα έχουν περικοπή μέχρι το 18%.
Όσοι έχουν προσωπική διαφορά που βγάζει μείωση 15% θα μείνουν στο 15%.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται περί τους 1,35 εκατ. συνταξιούχους που αναμένεται να επηρεαστούν με τον έναν ή το άλλον τρόπο από τις περικοπές.
Οι απώλειες στο εισόδημα υπολογίζεται πως θα κυμαίνονται από λίγα ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: Τα Νέα

epirusblog.gr
5 of 5
Συντάξεις: Μειώσεις έως 300 ευρώ με το «κόλπο» της προσωπικής διαφοράς
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3766632410066398359
item