Και αυξήσεις φόρων και «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα Και αυξήσεις φόρων και «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Και αυξήσεις φόρων και «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα

Και αυξήσεις φόρων και «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα

«Καπνός» τα έσοδα από αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα - Χαμηλότερες κατά 800 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στο α΄εξάμηνο του 2016 πριν επιβληθούν οι φόροι.

Τορπίλη για τα δημόσια έσοδα αποδείχθηκαν οι αυξήσεις εμμέσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποφάσισε πέρυσι να επιβάλει η κυβέρνηση. 

Αν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το α΄εξάμηνο του 2017 θα ανακοινωθούν στα τέλη του μηνός, σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιούνιο άνοιξε «τρύπα» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο και μόνο εξαιτίας της πολύ κακής πορείας είσπραξης ειδικών φόρων στα τσιγάρα.

Η τεράστια αυτή υστέρηση σε έξι μήνες ουσιαστικά ακυρώνει τον εισπρακτικό στόχο της κυβέρνησης που από όλες τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επέβαλε, ανέμενε αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2017. 


Αντιθέτως όμως, στην πράξη, όχι μόνον έγιναν «καπνός» τα επιπλέον έσοδα 240 εκατ. ευρώ που ανέμενε η κυβέρνηση από τις αυξήσεις στα τσιγάρα, αλλά οι εισπράξεις κινούνται 800 εκατομμύρια ευρώ κάτω και από όσα είχε εισπράξει πέρυσι, δηλαδή στο α΄εξάμηνο του 2016 πριν επιβληθούν οι φόροι!

Κάτω από τους στόχους κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες και οι εισπράξεις των περισσοτέρων άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων. 


Τα τελωνειακά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών αγωνίζονται να υπερκαλύψουν το κενό με... παραδοσιακές μεθόδους, όπως τις κατασχέσεις για οφειλές φορολογουμένων που τον Μάιο κινούνταν ήδη με ρυθμούς 1.100 κατασχέσεων την ημέρα!

Τα αίτια της υστέρησης στην είσπραξη φόρων που αυξήθηκαν το 2017, αποδίδονται εν μέρει στην παρατεταμένη ύφεση, αλλά και στην πρόωρη αναγγελία της κυβέρνησης (από το καλοκαίρι του 2016) για τις 
επικείμενες από 1-1-2017 αυξήσεις των εμμέσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ κλπ.
Epirusblog Gr
5 of 5
Και αυξήσεις φόρων και «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8738142902482913811
Σχόλια
item