Οι MEGAλες αλλαγές στον μιντιακό χάρτη της χώρας

Οι MEGAλες αλλαγές στον μιντιακό χάρτη της χώρας
Η αγορά του ΔΟΛ από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη βάζει την πρώτη «ψηφίδα» στην αναδιάταξη του μιντιακού τοπίου με αιχμή το Mega για το οποίο ο  Ιβάν Σαββίδης...προεξόφλησε χθες την μετοχική του σύνθεση.

Λίγες ώρες αφότου η εταιρία Alter EGO του Βαγγέλη Μαρινάκη, πλειοδότησε στον διαγωνισμό και απέκτησε τον έλεγχο των ιστορικών ΒΗΜΑ, ΝΕΑ και το 22,11% του τηλεοπτικού καναλιού MEGA ο έτερος διεκδικητής Ι.Σαββίδης ανακοίνωσε πως το Mega «θα έχει διοικητικό συμβούλιο, 35% Bαρδινογιάννης, 22% Μαρινάκης και 20% εγώ».

Είχε επίσης προηγηθεί η είδηση ότι οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησης  Πήγασος (της οικογένειας Μπόμπολα) που εκδίδει το ΕΘΝΟΣ την ΗΜΕΡΗΣΙΑ και έχει ποσοστό στο MEGA.

Την Πέμπτη, η Πήγασος Εκδοτική με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε στη διάψευση των πληροφοριών περί καταγγελίας των δανείων από τις τράπεζες. 

Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει: «Σε απάντηση του ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου και με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς, η «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε», ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες Αρχές, ότι είναι ανακριβής οιαδήποτε σχετική αναφορά περί καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων, την 30η Μαΐου 2017.

Ηδη ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε προ ολίγων ημερών με ιδιωτικό συμφωνητικό το 19,63 % των προσωπικών μετοχών που κατείχε στο MEGΑ ο εκδότης Φώτης Μπόμπολας.        

 Πως πήρε ο Μαρινάκης τον ΔΟΛ  

Ο Βαγγέλης  Μαρινάκης κατέθεσε για τον Δημοσιογραφικό Ομιλο Λαμπράκη προσφορά ύψους 22.892.000 ευρώ και αναδείχθηκε πλειοδότης .Η κυπριακή εταιρία Vegata η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη κατέθεσε προσφορά ύψους 21 εκατ. ευρώ ενώ η Dimera του Ιβάν Σαββίδη κατέθεσε προσφορά ύψους μόλις 11,9 εκατ.ευρώ.

Εκτός από τις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ στο νέο κάτοχο του ΔΟΛ περνάνε  οι  ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR, ο ραδιοφωνικός σταθμός BHMA.FM, το 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ” και τέλος το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”.

Από το τίμημα που θα καταβληθεί από τον νέο ιδιοκτήτη το 65% θα κατευθυνθεί στις πιστώτριες τράπεζες, το 10% σε ιδιώτες πιστωτές και το υπόλοιπο 25% σε οφειλές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές ταμεία και δημόσιο. Στον ΔΟΛ παραμένουν αυτή την ώρα περίπου 350 εργαζόμενοι. 

Δείτε το έγγραφο της δεσμευτικής προσφοράς που κατέθεσε η εταιρία του Β. Μαρινάκη: 

Σαββίδης: Στο Mega θα είναι 35% Bαρδινογιάννης, 22% Μαρινάκης και 20% εγώ    

«Θα είμαι ειλικρινής. Η οικογένεια των δημοσιογράφων και ο χώρος των media είναι ένα ιδιαίτερο μέρος της κοινωνίας μας και για να μπεις θέλει πολλή προσοχή. Θέλει προηγουμένως να χτυπήσεις την πόρτα, όπως συνηθίζω να λέω. 

Το πρόβλημα του Σαββίδη ποιο είναι: Εγώ χτυπάω πόρτες, αλλά κανένας δεν ανοίγει. Τώρα θέλω να τις ανοίξω με το πόδι» είπε ο Ιβάν Σαββίδης το βράδυ της Τετάρτης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις και τις επιδιώξεις του. 

Ερωτηθείς, δε, γιατί επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει το Mega, είπε χαμογελώντας: «Θέλω το πρωί το Mega να με ξυπνάει στη γλώσσα μου και όπως με ξύπναγε η μητέρα μου». 

 «Ψυ ή' μ΄ σήκω πολλά μη κοιμάσαι» είπε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε: «Και εγώ θέλω η ποντιακή ομιλία στο κεντρικό κανάλι να ξυπνάει τη χώρα. Ο καθένας ζει με τις δικές του αρρώστιες. Ο καθένας βγάζει, κερδίζει χρήματα για τους δικούς του στόχους. Κι εγώ έχω τους δικούς μου στόχους».

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα συνδιοίκησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους υπόλοιπους μετόχους του Mega, με αφορμή και τη δημοπρασία του ΔΟΛ, είπε ότι το Mega «θα έχει διοικητικό συμβούλιο, 35% Bαρδινογιάννης, 22% Μαρινάκης και 20% εγώ».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα βάλει 25 εκατ. ευρώ στο Mega και σημείωσε ότι θα δώσει οκτώ εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού.
Σημείωσε, δε, ότι δεν θα αφήσει το Mega να πτωχεύσει.

Ερχεται συμμαχία Βαρδινογιάννη- Μαρινάκη στο Mega;     

Ποσοστό περί το 34% ελέγχουν οι εταιρίες συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ενώ ένα ποσοστό 13% ελέγχει η ΠΗΓΑΣΟΣ. Μικρότερα ποσοστά (κοντά στο 3%) έχουν οι επιχειρηματίες Ρέστης και Κοπελούζος.

Με αυτά τα δεδομένα, το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας επηρεάζει, όπως είναι προφανές, και τις ισορροπίες στο μετοχικό σχήμα του ΜΕGA.

Μια ενδεχόμενη συνεννόηση Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη θα μπορούσε να οδηγήσει στον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών (κοντά στο 55%), κάτι που θα έδινε με τη σειρά του και έλεγχο του καναλιού, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για κάτι τέτοιο.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Οι MEGAλες αλλαγές στον μιντιακό χάρτη της χώρας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7496554578731621421
item