Σόιμπλε μετά το Eurogroup: Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα ανορθώσει τη χώρα

Σόιμπλε μετά το Eurogroup: Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα ανορθώσει τη χώρα

«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς» εκτίμησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ - Ήσσονος σημασίας η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΔΝΤ.

«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς» ανέφερε ο... πρωταγωνιστής του χθεσινού Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη και μεγάλης διάρκειας και τόνισε πως «τελικά έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο και, αν τον συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, επισημαίνοντας ότι «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».

Παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, υπογράμμισε ότι το γεγονός πως η χρηματοδότηση από το Ταμείο θα γίνει αργότερα, «είναι μεν μια απόκλιση από την προηγούμενη συμφωνία, αλλά δεν έχει αποφασιστική σημασία».

«Η χρηματοδότηση του προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ βασικής σημασίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας» προσέθεσε, όπως συχνά επαναλαμβάνει.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου θα υπερψηφίσει τη χθεσινή συμφωνία, γιατί δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση από τα συμπεφωνημένα του περασμένου Μαΐου σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Να μην δίνουμε την ψευδαίσθηση στους Έλληνες πώς όλα έχουν τελειώσει»

Μιλώντας νωρίτερα στην Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο.

«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς.


Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της» είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Πέραν αυτού, αποφασίσαμε τώρα, έπειτα από δική μας πρωτοβουλία, και ένα πρόσθετο πρόγραμμα, για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσουν όλα αυτά στο να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, να έχει δηλαδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ένα βιώσιμο χρέος και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Εμμέσως ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε δηλαδή την πάγια θέση του ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ο ίδιος βέβαια εκτιμά και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ελάφρυνση του χρέους, αλλά ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. «Αυτός είναι ο στόχος, να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της από τα μέσα του επόμενου χρόνου» όπως είπε.

«Η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της»

Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. «Γι' αυτό» όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Εκτίμησε πάντως ότι, παρότι το ΔΝΤ δεν θα έχει κατ' αρχήν πλήρη συμμετοχή, η γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό, διότι αφενός δεν πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και αφετέρου η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας.

Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε είχε φροντίσει να «καρφώσει» την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως «είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους».
epirusblog.gr
5 of 5
Σόιμπλε μετά το Eurogroup: Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα ανορθώσει τη χώρα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4019149481971306332
item