Κρίσιμες διατυπώσεις μελετά το Eurogroup, με μικρές υποχωρήσεις στο χρέος Κρίσιμες διατυπώσεις μελετά το Eurogroup, με μικρές υποχωρήσεις στο χρέος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κρίσιμες διατυπώσεις μελετά το Eurogroup, με μικρές υποχωρήσεις στο χρέος

Κρίσιμες διατυπώσεις μελετά το Eurogroup, με μικρές υποχωρήσεις στο χρέος

Στις ευαίσθητες διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup σχετικά με το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους επικεντρώνεται η διαβούλευση στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κειμένου που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ.

Το έως τώρα προσχέδιο περιλαμβάνει μία μικρή υποχώρηση των εταίρων όσον αφορά το χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται να δέχονται ότι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ελάφρυνσή του. Υπενθυμίζεται πως στην απόφαση του Μαΐου του 2016 οι εταίροι έλεγαν πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 μόνο αν χρειαστεί.

Ωστόσο, το μέγεθος της ελάφρυνσης δεν προσδιορίζεται, με την έως τώρα διατύπωση να αναφέρει πως η απομείωση θα γίνει «στο βαθμό που χρειάζεται» και με γνώμονα τις ανάγκες της Ελλάδας όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.

Επιπλέον, υπάρχει στο τραπέζι πρόταση προβλέπει επιμήκυνση ορισμένων δανείων του Δεύτερου Μνημονίου, με τους εταίρους να εξετάζουν εάν η επέκταση θα είναι κυμαινόμενη «ανάμεσα σε 0 έως 15 χρόνια» ή γενικότερα «μέχρι 15 χρόνια».

Παρά ταύτα, τα εν λόγω μέτρα δεν φαίνεται να πείθουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, και συνεπώς ο οργανισμός δεν μελετά ακόμα χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταφέρει τη μείωση του στόχου στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Παρά ταύτα, ακόμα εξετάζεται εάν το ανακοινωθέν θα αναφέρει «περίπου 2%», που θα δίνει έναν βαθμό ευελιξίας, «τουλάχιστον 2%», που θα είναι πιο απαιτητικό, ή «κατά μέσο όρο 2%».
Epirusblog Gr
5 of 5
Κρίσιμες διατυπώσεις μελετά το Eurogroup, με μικρές υποχωρήσεις στο χρέος
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 776016910707248532
Σχόλια
item