Σήμερα και αύριο οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup

Σήμερα και αύριο οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup

Στις 6 σήμερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στις 7 με τον Βασίλη Λεβέντη - Αύριο στις 11 τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12 την Φώφη Γεννηματά και στις 13:30 τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να μεταδώσει τον... ενθουσιασμό που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, με την οποία έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη γραμμή ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές είναι μία μεγάλη επιτυχία, ισχυριζόμενη επίμονα ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ότι διασφαλίζεται η πρόσβαση στις αγορές από το 2018.

Για την κυβέρνηση η απόφαση του eurorgoup συνιστά επιτυχία, καθώς εμπεριέχει ρήτρα ανάπτυξης για το ελληνικό χρέος, προσδιορίζει με αρκετά μεγάλη καθαρότητα και σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στρέφει την προσοχή των Ευρωπαίων σε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, ενώ υπάρχει η δέσμευση για πρώτη φορά δεσμεύεται ότι η πλευρά των δανειστών θα υποστηρίξει τη χώρα για την έξοδο της στις αγορές και δημιουργείται γι' αυτό το σκοπό ένα αποθεματικό ταμείο που θα μπορεί να αποτελέσει εάν μαξιλάρι για να ενισχύσει την αξία των ελληνικών ομολόγων.

Παρά τις σκληρές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2022, την μη επίτευξη ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, τον περιορισμό των προσδοκιών για την ελάφρυνση του χρέους σε κάποιες αόριστες μάλλον υποσχέσεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Κι αυτό ακριβώς θα υποστηρίξει ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς. 


Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση δεν συμμερίζεται διόλου τον ενθουσιασμό του, αλλά επέλεξε να κάνει τις συναντήσεις, υιοθετώντας μία επιθετική επικοινωνιακή πολιτική. 

Πρόκειται άλλωστε για τη συνέχεια των κινήσεων που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έκανε τηλεοπτική δήλωση για τα οφέλη της συμφωνίας και τις προοπτικές που διανοίγονται.

Ο πρωθυπουργός πάντως θέλει να κλείσει γρήγορα αυτός ο κύκλος, που εξ αντικειμένου αφήνει πολλά θέματα των σχέσεων με τους δανειστές σε εκκρεμότητα - αν δεν τα χειροτερεύει κιόλας - και να στραφεί η κυβέρνηση στην αξιοποίηση του όποιου κλίματος σταθερότητας φέρνει η απόφαση του eurogroup. 


Να στραφεί η προσοχή δηλαδή στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Παράλληλα θέλει να πέσει το βάρος των προσπαθειών και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός. 


Αφενός «να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και να παρέμβει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» και αφετέρου «να υπάρχει η δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να αποκτήσει η χώρα ξανά την οικονομική ανεξαρτησία και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας ως προς τον πολιτικό σχεδιασμό που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση».

Στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα συζητηθεί και το Κυπριακό, με αφορμή και την παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ σήμερα στην Αθήνα και τη συνάντηση, που θα έχει μαζί του ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στις 6 σήμερα το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και στη συνέχεια στις 7 θα δει τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα δει στις 11 το πρωί, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12 θα προσέλθει στο Μαξίμου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ενώ στις 13:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης.
epirusblog.gr
5 of 5
Σήμερα και αύριο οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6120811925536884763
item