«Βόμβα» Bloomberg: Απίθανο το QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες «Βόμβα» Bloomberg: Απίθανο το QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Βόμβα» Bloomberg: Απίθανο το QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες

«Βόμβα» Bloomberg: Απίθανο το QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στο ορατό μέλλον, καθώς οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν ουσιαστικά ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της χώρας ώστε να βελτιωθεί η προοπτική του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με την πηγή, μια συμφωνία στο Eurogroup πιθανότατα θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να δεσμευτεί κατ’ αρχήν σε ένα υπό όρους δάνειο, όμως η έκταση και η φρασεολογία των δεσμεύσεων για ελάφρυνση του χρέους πιθανότατα δεν θα πείσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Και ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βασίζεται στην ποσοτική χαλάρωση για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, η ΕΚΤ δεν θα συνυπολογίσει τις δημοσιονομικές συνέπειες στις αποφάσεις της, ενώ η υπερβολική έμφαση στην συμμετοχή στο QE θα ήταν εσφαλμένη, σημείωσε η πηγή.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την προσέγγιση του θεσμού ως προς τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο QE.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι αγορές ομολόγων θα περιοριστούν σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Πηγή: Bloomberg
Epirusblog Gr
5 of 5
«Βόμβα» Bloomberg: Απίθανο το QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 7854516528983597767
Σχόλια
item