Πρέβεζα: Σημαντικές φθορές στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας-Επιβεβαιώθηκε και "επίσημα" η εικόνα εγκατάλειψης των Κάστρων της Πρέβεζας Πρέβεζα: Σημαντικές φθορές στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας-Επιβεβαιώθηκε και "επίσημα" η εικόνα εγκατάλειψης των Κάστρων της Πρέβεζας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Σημαντικές φθορές στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας-Επιβεβαιώθηκε και "επίσημα" η εικόνα εγκατάλειψης των Κάστρων της Πρέβεζας

Πρέβεζα: Σημαντικές φθορές στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας-Επιβεβαιώθηκε και "επίσημα" η εικόνα εγκατάλειψης των Κάστρων της Πρέβεζας
Σημαντικές φθορές σε διάφορα σημεία στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στα τείχη στον Προμαχώνα της Βρυσούλας, διαπίστωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας μετά από αυτοψία.
IMG 4639
Με έγγραφό της προς το δήμο Πρέβεζας, στον οποίο έχει παραχωρηθεί το Κάστρο του Παντοκράτορα, η Εφορεία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Κάστρο αφού εκτός από τις σημαντικές ζημιές στα τείχη, παρατηρήθηκαν ζημιές και σε άλλα σημεία των κτιρίων στο εσωτερικό του.
IMG 4637
Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις σημαντικές ζημιές στην τοιχοδομή του χερσαίου και θαλάσσιου μετώπου της οχύρωσης, παρατηρούνται σημαντικές ζημιές στα κτίρια της εσωτερικής αυλής. 
Στα εν λόγω σημεία παρατηρήθηκε ότι δοκοί και υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα που τοποθετήθηκαν με σκοπό την υποστήριξη των κτιρίων των φυλακών παρουσιάζουν έντονη διάβρωση, που έχει προκαλέσει αποδιοργάνωση της αρχικής λιθοδομής και μερικές καταρρεύσεις.
19197496 10154807208657648_343511475_o
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων επισημαίνει πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ήπιες παρεμβάσεις, συμπληρώσεις και αρμολογήματα της λιθοδομής, αλλά και συντήρηση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα που δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν, ενώ υπογραμμίζει επίσης πως έχει αναπτυχθεί σε όλη την επιφάνεια του κάστρου και του αύλιου χώρου πυκνή βλάστηση, που καταστρέφει τις τοιχοποιίες και αλλοιώνει την εικόνα του μνημείου, σημειώνοντας πως η αποψίλωση πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον φθορές από τη φυόμενη χλωρίδα.
DJI 0084
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων απαραίτητη είναι επίσης η ανάγκη σήμανσης για τυχόν κίνδυνο διέλευσης και περισχοίνηση σε ορισμένα σημεία του κάστρου, ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των επισκεπτών στο χώρο, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του Κάστρου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
19197544 10154807208662648_2041945909_o
Την ίδια στιγμή η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενημερώνει το δήμο πώς επίσης στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου υπάρχει έντονη βλάστηση επί των τειχών στο εξωτερικό του και δεδομένου ότι η Υπηρεσία αδυνατεί να πραγματοποιήσει αποψιλώσεις και μικροεπεμβάσεις, λόγω έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού, ζητά από το δήμο τη συνδρομή του για τον καθαρισμό του κάστρου από τη βλάστηση.
Να θυμίσουμε πως στις αρχές Μαΐου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων έθετε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα κάστρα της πόλης  και φαίνεται πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εικόνα εγκατάλειψής τους και επίσημα.
Μένει να δούμε πλέον τι προτίθεται να κάνει ο δήμος Πρέβεζας, τουλάχιστον για το Κάστρο του Παντοκράτορα, στο οποίο εχει αρμοδιότητα.
atpreveza.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Σημαντικές φθορές στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας-Επιβεβαιώθηκε και "επίσημα" η εικόνα εγκατάλειψης των Κάστρων της Πρέβεζας
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 4026029371346211430
Σχόλια
item