Γιάννενα: Τορπίλη από τον Δήμο στην κατασκευή της Νιάρχου… Αντιδράσεις κατόπιν εορτής και αποθέωση της μικροπολιτικής!

Γιάννενα: Τορπίλη από τον Δήμο στην κατασκευή της Νιάρχου… Αντιδράσεις κατόπιν εορτής και αποθέωση της μικροπολιτικής!
Τορπίλη από τον Δήμο στην κατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου... Η συζήτηση που έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι παρίστατο στο Δημοτικό Συμβούλιο, οδηγεί πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με την Περιφέρεια Ηπείρου, που έχει εκπονήσει τις μελέτες και ετοιμάζει την δημοπράτηση του έργου.
Παρότι η συζήτηση δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ήταν αρκετή για να φέρει στο προσκήνιο την διάσταση απόψεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου που στο παρασκήνιο ήταν ολοφάνερη από τις αρχές του έτους... Συνάμα όμως ήταν η αποθέωση της μικροπολιτκής, καθώς αρκετοί από τους συμβούλους της πλειοψηφίας που τοποθετήθηκαν, αγνοούσαν όχι μόνο την διαδικασία εκπόνησης μελετών, αλλά και το ιστορικό της συγκεκριμένης μελέτης!
Για παράδειγμα, το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του, επικαλέστηκε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις μελέτες, όταν για παράδειγμα η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο της Νιάρχου εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ το 2013 και μάλιστα, όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα, είχε γίνει η σχετική δημόσια διαβούλευση.
Και πρόκειται για την αποθέωση της μικροπολιτικής, το Δημοτικό Συμβούλιο να επικαλείται άγνοια το 2017, όταν η μελέτη τελούσε υπό εκπόνηση από το 2010 και στο διάστημα που μεσολάβησε πέρασε από διάφορα στάδια!
Πέραν αυτού, μόλις το περασμένο Ιανουάριο και με αφορμή την κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, υπήρξαν αρκετές διαβουλεύσεις μεταξύ του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή που είχε ανακύψει με τον χαρακτηρισμό της Νιάρχου ως έργο δεύτερης προτεραιότητας.
Προφανώς ούτε στις συζητήσεις αυτές ο Δήμαρχος ζήτησε τα σχέδια του έργου, ώστε να ξέρει για ποιον δρόμο καλείται να αποφασίσει και να ενημερώσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.
Έξι μήνες λοιπόν μετά την συζήτηση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το θέμα επανέρχεται με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις οποίες πάντως, όπως τονίστηκε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή φαίνεται να χρησιμοποιεί ως άλλοθι.
Εκ μέρους των κατοίκων και των καταστηματαρχών της Νιάρχου τοποθετήθηκε ο δικηγόρος κ. Καραπάνος ο οποίος μετέφερε τις αντιδράσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι η περιοχή υποβαθμίζεται από το νέο δρόμο, περιουσίες μένουν χωρίς καμία πρόσβαση, γειτονιές αποκόπτονται ενώ οι κόμβοι θα πρέπει να αντικατασταθούν με φανάρια!!!!
«Ζητάμε την υιοθέτηση της πρότασής μας για την κατασκευή ενός δρόμου μικρότερου, για την προστασία των επιχειρήσεων μας και των περιουσιών... Θέλουν να εξυπηρετήσουν μερικούς φίλους πανεπιστημιακούς... Αν η Περιφέρεια δεν αλλάξει την μελέτη, τότε ο δήμος θα πρέπει να ζητήσει την απένταξη του έργου από το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης... Οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες αλλά και σε δυναμικές ενέργειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραπάνος...
Μετά την τοποθέτησή του, ακολούθησε μία συζήτηση που ήταν στα όρια του... παραλόγου, καθώς περιελάμβανε ολίγον από τοποθετήσεις, ολίγον από ερωτήσεις και ολίγον από προβληματισμό αν το συμβούλιο θα... συζητήσει ή όχι το θέμα!
Μεταξύ όλων αυτών λοιπόν, υπήρξαν τοποθετήσεις, αρχής γενομένης από του δημάρχου, που έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να βάλει τορπίλη στο συγκεκριμένο έργο!
Φαραωνικό, το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα των απόψεων της Δημοτικής Αρχής, ενώ βρήκε εντελώς αναπτυξιακό τον άλλο οδικό άξονα που προτάσσει η Δημοτική Αρχή και είναι αυτός που διέρχεται από τα όρια Ανατολής- Κατσικά για να καταλήξει στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.
«Η Δημοτική Αρχή έχει ξεκάθαρη πολιτική αντίληψη. Ο δακτύλιος, ο δρόμος δηλαδή στο Πανηπειρωτικό, είναι έργο αναπτυξιακό. Βοηθά κυκλοφοριακά και αναπτύσσει μια μεγάλη περιοχή στα όρια Ανατολής- Κατσικά. Πρέπει να είναι έργο πρώτης προτεραιότητας. Η Νιάρχου αποτελεί σημαντικό έργο, υπό την έννοια της βελτίωσης. Για τη Νιάρχου έχουν διαμορφωθεί οι χρήσεις γης, έχουμε μια διαμορφωμένη κατάσταση, την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας», ανέφερε ο Δήμαρχος, ο οποίος στη συνέχεια έκανε μία μικρή αναδρομή στις συζητήσεις με την Περιφέρεια, όταν επρόκειτο να ψηφιστεί το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης.
«Λίγο πριν υποβάλλουμε το Σχέδιο με κάλεσε ο Περιφερειάρχης για να μου πει ότι πρέπει να περιλάβουμε τη Νιάρχου στα έργα πρώτης προτεραιότητας καθώς μπορούν να βρεθούν χρήματα και για τους δύο δρόμους. Αποδέχθηκα την πρόταση σε πολιτικό επίπεδο. 
Ζήτησα από τον Περιφερειάρχη να έρθουν να μας παρουσιάσουν την μελέτη, κάτι που δεν έγινε. Ένα έργο σαν τη Νιάρχου, με την έννοια του κλειστού αυτοκινητόδρομου, είναι έργο φαραωνικό. 
Δεν έχει έννοια να δοθούν 25 εκατομμύρια για ένα τέτοιο έργο... Η Περιφέρεια υποχρεούται να καταθέσει την μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει υπόψιν την άποψη των πολιτών», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν ωστόσο και πιο σκληρές τοποθετήσεις, με πλέον χαρακτηριστική αυτή του αντιδημάρχου Δημήτρη Νάστου, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον της Περιφέρειας. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το έργο, υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πει όχι στην κατασκευή του.
«Δεν μπορεί να αποφασίζει ο Περιφερειάρχης ως αγάς και να επιβάλλει.. Δεν μπορούμε τη λογική «σωπάτε και εκτελέστε το»... Πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάστος.
Ο έτερος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, επιχείρησε μία τοποθέτηση μεταξύ τεχνοκρατικού και πολιτικού, μπερδεύοντας περισσότερο, παρά διαφωτίζοντας το σώμα...
Έτσι αφενός είπε ότι το έργο έχει τις αδειοδοτήσεις αλλά δεν έχει τις εγκρίσεις και αφετέρου η όποια αντίδραση του Δήμου θα πρέπει να είναι πολιτική!
Αρκετές ήταν οι παρεμβάσεις και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με άλλους δημοτικούς συμβούλους να κατηγορούν την δημοτική αρχή, ότι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις των κατοίκων και άλλους να ζητούν τεκμηριωμένη εισήγηση ώστε να γίνει συζήτηση...
Εν κατακλείδι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να πετάξει την μπάλα στην Περιφέρεια, ζητώντας... προσεχώς να γίνει η παρουσίαση της μελέτης, ώστε να καταγραφούν και οι διαφωνίες... Κάτι δηλαδή που υπό φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να είχε γίνει σε προηγούμενες φάσεις και όχι λίγο πριν την δημοπράτηση του έργου.
Το βέβαιο είναι ότι στο σήριαλ της Νιάρχου θα ακολουθήσουν κι άλλα επεισόδια!
Πηγή: epiruspost.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τορπίλη από τον Δήμο στην κατασκευή της Νιάρχου… Αντιδράσεις κατόπιν εορτής και αποθέωση της μικροπολιτικής!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4109280051175015438
item