Ήπειρος: Χωρίς προβλήματα η έναρξη των Πανελλαδικών Ήπειρος: Χωρίς προβλήματα η έναρξη των Πανελλαδικών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Χωρίς προβλήματα η έναρξη των Πανελλαδικών

Ήπειρος: Χωρίς προβλήματα η έναρξη των Πανελλαδικών
Μπορεί σήμερα ο επιστήμονας να ελέγξει ηθικά την επιστημονική πρόοδο στην οποία συμμετέχει με το έργο του; Ποια η σχέση επιστήμης και ηθικής; Ποια τα όρια της ηθικής; Μπορεί τεθούν περιορισμοί στα επιστημονικά επιτεύγματα; 
Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία εκκλήθηκαν να αναλύσουν οι περίπου 86.000 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων που ξεκίνησαν χθες τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας δόθηκε ένα κείμενο (διασκευή ομιλίας στην Ακαδημία Αθηνών) του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, στο τέλος του οποίου αναφέρεται ότι:
«Για να παραμείνουν όμως οι στόχοι της επιστήμης ανθρωποκεντρικοί, κρίνεται απολύτως αναγκαίος ο επανακαθορισμός τους από ”προσωπικότητες με υψηλά ηθικά ιδανικά”, κατά τον Αϊνστάιν, δηλαδή από έντιμους, συνεπείς και ανιδιοτελείς, διορατικούς, ειλικρινείς και αντικειμενικούς ανθρώπους-επιστήμονες».
Η φράση αυτή κρίνεται κλειδί για την ανάπτυξη του θέματος. Συγκριμένα, όπως τυπικά συμβαίνει με το θέμα της Εκθεσης κάθε χρόνο και φέτος στους υποψηφίους ζητήθηκε να συντάξουν μια ομιλία στα πλαίσια της αποφοίτησης τους και να εστιάσουν σε δύο άξονες:
α) στον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, σύγχρονων προβλημάτων και β) στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτό τον στόχο.
Εν τω μεταξύ, η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στην Ήπειρο, έγινε χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Τα θέματα δόθηκαν στους υποψηφίους από τις 8:40 μέχρι τις 9.00 το πρωί και χαρακτηρίζονται βατά.
Η αποχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περίπου το 2% των υποψηφίων που είχαν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους, δεν προσήλθε τελικά στα σχολεία για να διαγωνιστεί.
Μήνυμα του Κ. Καψάλη
Εξάλλου, σε μήνυμα του για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητά παιδιά, καλείστε αυτές τις ημέρες να δώσετε μία μεγάλη μάχη για το μέλλον σας. Εύχομαι σε αυτόν τον αγώνα να βγείτε νικητές και οι κόποι σας να ανταμειφθούν με την εισαγωγή σας στις σχολές προτίμησής σας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν, στην ουσία, την αφετηρία της νέας σας ζωής και μία πρόκληση για καθέναν σας ξεχωριστά.
Ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν οι θυσίες που κάνατε όλο το προηγούμενο διάστημα, πάντα με τη συμπαράσταση των οικογενειών σας, που ταυτίζονται με την αγωνία σας για το μέλλον. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές, με την ελπίδα η επαγγελματική σας σταδιοδρομία να σταθεί αγωγός στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής μας».
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Χωρίς προβλήματα η έναρξη των Πανελλαδικών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6299759957704827012
Σχόλια
item