Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος του του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τάνερ Κίλιτς κατηγορούμενος για σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο αι θεωρούν ως υπαίτιο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας συνελήφθη μαζί με 22 ακόμη δικηγόρους στην περιοχή της Σμύρνης και οχτώ εκ των συλληφθέντων τέθηκαν υπό κράτηση.
Ο επικεφαλής της ΜΚΟ στην Τουρκία κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν και ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.
Παράλληλα η Αμνηστία σημείωσε ότι ο Κίλιτς κατηγορείται για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» και η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για μια «παρωδία δικαιοσύνης», που καταδεικνύει την καταστροφικές επιπτώσεις των καταστολικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ωστόσο απορρίπτει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Κίλιτς και αρνείται ότι χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ByLock. «Ο Τάνερ Κίλιτς δεν είναι ούτε υποστηρικτής, ούτε ακόλουθος του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και στην πραγματικότητα έχει επικρίνει τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.
Τέλος, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Epirusblog Gr
5 of 5
Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 5231836841796690859
Σχόλια
item