Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Αντίστροφη μέτρηση για την Λεωφόρο Νιάρχου Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Αντίστροφη μέτρηση για την Λεωφόρο Νιάρχου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Αντίστροφη μέτρηση για την Λεωφόρο Νιάρχου

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Αντίστροφη μέτρηση για την Λεωφόρο Νιάρχου
Μετά από 11 περίπου χρόνια από την έναρξη της μελέτης, όλα είναι σχεδόν έτοιμα για
τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου, που θα κατασκευαστεί με διεθνή διαγωνισμό. 
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα, που θα βοηθήσει σημαντικά την πόλη και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Ο λόγος για την κατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου, ένα έργο που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί χρόνια πριν, καθώς η σχετική μελέτη, είχε ξεκινήσει το 2006, αλλά στην πορεία συνάντησε αρκετά εμπόδια.
Πλέον όμως η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι έτοιμη να ξεκινήσει το μεγάλο έργο που θα αλλάξει όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και θα λύσει πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Η μελέτη ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί ενώ το θέμα των αναγκαίων απαλλοτριώσεων προχωρά και βρίσκεται σε καλή φάση.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Καχριμάνης, η μελέτη είχε ξεκινήσει το 2006. Τώρα, έπειτα από μια δεκαετία και ένταξη του μεγάλου έργου στο ΕΣΠΑ, φαίνεται πως όλα είναι έτοιμα για την δημοπράτηση που μάλλον θα γίνει τους επόμενους μήνες, ενώ ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής.
Ο  Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, η μελέτη είναι έτοιμη, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει εξασφαλιστεί και απομένει η ολοκλήρωση της πράξης απαλλοτρίωσης που έχει λάβει πλέον τη νομική οδό.  «Η μελέτη έχει αρχίσει από το 2006 και έχει περάσει διάφορα στάδια. 
Απομένει πλέον η πράξη απαλλοτρίωσης, η οποία έχει πάει στο δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδος. Καταλαβαίνετε ότι η Περιφέρεια, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης αυτού του έργου, είναι έτοιμη για την υλοποίησή του».
Σχετικά με ενστάσεις που διατυπώνονται ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι όπως έγινε και με την Εθνική οδό στην Ανατολή, έτσι και σε αυτή θα λυθούν τα προβλήματα.
«Αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα από τον βασικό δρόμο, τον δρόμο του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Και αυτό πέρασε διάφορες φάσεις, που δεν τις είχαμε υπό τη δική μας καθοδήγηση. 
Ήταν η κρατική Περιφέρεια, στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετά ήρθε σε εμάς η ολοκλήρωση της μελέτης. Έχει περάσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο φάσεις. Και είναι ένα έργο στην υλοποίησή του οποίου θα προβούμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.
Τεχνικά στοιχεία του έργου
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή:
I. Της οδού Νιάρχου από τη σύνδεσή της με την Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) έως την είσοδο στον οικισμό Πεδινής.
II. Ενός πλήρους Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων.
III. Πέντε Ισόπεδων Κόμβων κυκλικής μορφής (roundabout):
Α. Στη σύνδεση της οδού Νιάρχου με την Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας στη Χ.Θ. 0+000,
Β. Στη Χ.Θ. 1+538 (διασταύρωση με οδό Καραϊσκάκη) για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών,
Γ. Στη Χ.Θ.2+759,98 για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,
Δ. Στη Χ.Θ.3+463,73 για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
Ε. Στη Χ.Θ.4+440 περίπου στην είσοδο του οικισμού Πεδινής (πέρας χάραξης).
IV. Παράπλευρου δικτύου εκατέρωθεν της οδού Νιάρχου
V. Στη δυτική οριογραμμή της οδού, πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο πλάτους 3,00μ, ενώ στην αριστερή οριογραμμή, πεζοδρόμιο πλάτους 1,50μ. σε όλο σχεδόν το μήκος της
VI. Κιβωτοειδούς οχετού υπό τον άξονα της οδού στο τμήμα από τη Χ.Θ.0+138,46 έως τη Χ.Θ.2+494,63, ο οποίος θα παραλαμβάνει όλα τα όμβρια της περιοχής, σε υποκατάσταση των αποστραγγιστικών τάφρων που διήκουν σήμερα στο δυτικό όριο της οδού.
VII. Λοιπών τεχνικών έργων αποχέτευσης υπό την οδό
VIII. Των απαιτούμενων έργων Σήμανσης - Ασφάλισης της οδού
IX. Των έργων ηλεκτροφωτισμού της οδού
Επίσης, στην παράπλευρη οδό, η οποία διαχωρίζεται από την οδό Νιάρχου με πεζοδρομημένη νησίδα από την οποία διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, έχει γίνει διαστασιολόγηση με πρόβλεψη για την μελλοντική κυκλοφορία ελαφρού ΤΡΑΜ σε όλο το μήκος της.
Άλυτα τα προβλήματα
με τους δασικούς χάρτες
Εξάλλου, χθες ο κ. Καχριμάνης, στη συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δασικών χαρτών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Δίνονται συνέχεια παρατάσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουν μπει σε έναν κυκεώνα στον οποίο δεν έχουν λάβει υπόψη όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. 
Ειδικά στην Ήπειρο είναι τεράστια και δυστυχώς στα περισσότερα δεν έχουν δοθεί λύσεις. Επιτέλους η Αθήνα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πεθάνει η ύπαιθρος επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι δεν βλέπουν το πρόβλημα και κλείνουν τα μάτια. Το Υπουργείο είναι υπόλογο έναντι του κόσμου της παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα. 
Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν δεν ληφθεί υπόψη ότι πολλές από αυτές τις εκτάσεις είναι δηλωμένες στον ΟΣΔΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι πράγμα που δεν συμβαδίζει ούτε με την ηθική, ούτε με τη λογική».
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Αντίστροφη μέτρηση για την Λεωφόρο Νιάρχου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2736047841808785257
Σχόλια
item