Έμμεσο «όχι» Κοτζιά στην νατοϊκή ένταξη της ΠΓΔΜ με το προσωρινό όνομα

Έμμεσο «όχι» Κοτζιά στην νατοϊκή ένταξη της ΠΓΔΜ με το προσωρινό όνομα

Ένα μικρό αρχικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκαναν στην πρώτη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο νέος σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τις δυο πλευρές ωστόσο να διατυπώνουν σαφώς διαφορετικές απόψεις για τα αποφασιστικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε 
εμμέσως πλην σαφώς την ιδέα ένταξης της γείτονος χώρας στο NATO με το προσωρινό της όνομα, δηλαδή ως ΠΓΔΜ, ουσιαστικά επαναβεβαιώνοντας την ελληνική απόφαση να ασκήσει βέτο το 2008 στην προσχώρηση των Σκοπίων στη Συμμαχία προτού λυθεί κοινή συναινέσει το ονοματολογικό.

Τόνισε πως η Αθήνα στηρίζει την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στο ευρω-ατλαντικό οικοδόμημα, όμως δεν είναι δυνατόν να της ζητούν να κάνει περισσότερα από τις ίδιες τις χώρες που θέλουν να μπουν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αθήνα θέλει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο NATO όμως η λύση θα δοθεί με συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ και στη συνέχεια σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προσέθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ ζήτησε ανοιχτά τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκαλεί στην ΠΓΔΜ η διένεξη για την ονομασία.

«Έχετε το μοχλό στα χέρια σας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βοηθώντας την ΠΓΔΜ θα ενισχυθεί η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Θετικά πρώτα μηνύματα

Και οι δυο υπουργοί πάντως χαιρέτισαν τη σημερινή συνάντηση ως ένα καλό πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, ενώ συμφωνήσαν να ξανασυναντηθούν στα Σκόπια τέλη Αυγούστου ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Οι δύο ΥΠΕΞ τόνισαν πως σήμερα εξέτασαν σειρά νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συνεργασιών, με τον κ. Ντιμιτρόφ να κάνει λόγο για μία «καλή αρχή» στη διαπραγμάτευση και τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει πως θεμελιώνεται μία «καλή διάθεση» που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμβιβασμούς.

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια έχει  προβεί σε κάποια μηνύματα καλής θελήσεως, με κύριο παράδειγμα την δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πως η πολιτική των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι να εγκαθίστανται ανδριάντες αρχαίων προσώπων στα Σκόπια και τα ονόματά τους να δίνονται σε αεροδρόμια και δρόμους ήταν προβοκατόρικο λάθος.

Ο κ. Ντιμιτρόφ μάλιστα επανέλαβε πως, κατά την άποψή του, αυτές οι ενέργειες έβλαψαν τις διμερείς σχέσεις. Προσέθεσε με νόημα ότι ο ίδιος βλέπει πέρα από τις ονομασίες δρόμων και ότι αυτές οι διενέξεις έχουν χρησιμοποιηθεί από όσους θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στη σχέση των δύο χωρών.

epirusblog.gr
5 of 5
Έμμεσο «όχι» Κοτζιά στην νατοϊκή ένταξη της ΠΓΔΜ με το προσωρινό όνομα
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1935553647926762961
item