Γιάννενα: Η Αρχαιολογία κάνει… διάλογο επί τετραήμερο στα Γιάννενα Γιάννενα: Η Αρχαιολογία κάνει… διάλογο επί τετραήμερο στα Γιάννενα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η Αρχαιολογία κάνει… διάλογο επί τετραήμερο στα Γιάννενα

Γιάννενα: Η Αρχαιολογία κάνει… διάλογο επί τετραήμερο στα Γιάννενα
Μία σειρά… διαλόγων γύρω από το ρόλο της επιστήμης της Αρχαιολογίας στο παρόν ενός τόπου όπως τα Γιάννενα και η ευρύτερη περιοχή που διαθέτουν, ως γνωστόν, πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτοι και χρήσιμοι με ουσιαστικό τρόπο!
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από αύριο, Πέμπτη και έως την Κυριακή, 4 Ιουνίου θα λάβουν χώρα στα Γιάννενα και συγκεκριμένα σε χώρους του Κάστρου όπως το Σουφαρί Σεράι, το Φετιχιέ Τζαμί, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας αλλά και στα σοκάκια του οικισμού οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2017», με τη συμμετοχή πλειάδας ειδικών επιστημόνων και ερευνητών! Τη διοργάνωση της τετραήμερης συνάντησης έχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Μια γιορτή διαλόγου
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, πρόκειται ουσιαστικά για «μια γιορτή διαλόγου και ουσιαστικής διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τις χρήσεις και την κοινωνική σημασία της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν». 
Στο πλαίσιο των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» που έχουν ως θέμα τους τις «Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα», θα γίνουν παράλληλες θεματικές συνεδρίες στα μουσεία και τα μνημεία του Ιτς Καλέ, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εικαστικά δρώμενα, συναυλίες, περίπατοι και προβολές ταινιών.
Περιέγραψαν δε τους Αρχαιολογικούς Διάλογους ως «μια δυναμική  συλλογικότητα επιστημόνων και εικαστικών που ενδιαφέρονται για τον ρόλο του παρελθόντος και της αρχαιολογίας στο παρόν και προσεγγίζουν κριτικά την ιστορία, τις αξίες και τις νοηματοδοτήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και του υλικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, ιδεολογικό, χωρικό, αισθητικό, πολιτισμικό».
Κάθε χρόνο αλλού!
Τα ολοένα και αυξανόμενα μέλη αυτής της κοινότητας συναντιούνται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδας που συνδυάζει τη λειτουργία της εκάστοτε Εφορείας Αρχαιοτήτων και σχετικών πανεπιστημιακών Τμημάτων και προτείνουν με τις ανακοινώσεις και τις δράσεις τους ένα ανοιχτό και συμμετοχικό πεδίο συνεργασίας στον τομέα της πρόσληψης και ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και μη, όλων των ιστορικών περιόδων.
Έτσι, μετά τη συνάντηση της Αθήνας το 2015 και της Μυτιλήνης το 2016, οι Αρχαιολογικοί  Διάλογοι 2017 θα φέρουν στα Γιάννενα όχι μόνο αρχαιολόγους αλλά και πλήθος ανθρώπων από άλλους χώρους, όπως ανθρωπολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς της τέχνης, αρχιτέκτονες, μουσειολόγους, ιστορικούς της λογοτεχνίας, εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς, κινηματογραφιστές κ.λ.π..
Έναρξη με συζήτηση
Η έναρξη του Συνεδρίου που υποστηρίζεται επίσης από το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων θα γίνει αύριο, Πέμπτη, ώρα 7 μ.μ. στο Σουφαρί Σεράι. 
Την Οργανωτική Επιτροπή συγκροτούν οι Κωνσταντίνος Σουέρεφ, Προϊστάμενος Εφορείας Αρ­χαιοτήτων Ιωαννίνων, Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος της Εφορείας, Κατερίνα Κωνσταντίνου, ιστορικός τέχνης και οι Βασίλης Νιτσιάκος, Κωνσταντίνα Μπάδα, Ανδρέας Βλαχόπουλος, Άρης Σαραφιανός και Εσθήρ Σολομών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η πρώτη ανοιχτή συζήτηση αύριο θα έχει τίτλο «Για τη σημασία της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σήμερα». Σε αυτήν μετέχουν οι: Δημήτρης Πλάντζος, Αναπλ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελεάνα Γιαλούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γιάννης Χαμηλάκης, Καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών, Brown University. Συντονίζει η Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στις 9 μ.μ. στον εκθεσιακό του Ιστορικού Αρχείου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Terra Incognita» των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τη βραδιά θα κλείσει ένα μουσικό σχόλιο από την ομάδα ΗΝΟΡΟ.
Θέμα οι μετακινήσεις
Θεματικός άξονας των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» είναι οι μετακινήσεις. Τις επόμενες μέρες, στον χώρο του Ιτς Καλέ, στο Φετιχιέ Τζαμί, στο Βυζαντινό Μουσείο, την Πυριτιδαποθήκη, αλλά και το Μουσείο Αργυροτεχνίας το κοινό θα ακούσει, μεταξύ άλλων, για επιστημολογικές μετακινήσεις ανάμεσα στην αρχαιολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία της τέχνης και την επιμέλεια εκθέσεων, για μουσεία και μετανάστευση, για την ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την πολιτική οικονομία των μετακινούμενων αρχαιολόγων της κρίσης, για τη διαλεκτική της διάσωσης και της απώλειας μνημείων και αντικειμένων, για μνημονικά τοπία, για αρχιτεκτονικά νέο - ερείπια, για αρχαιολογία, αρχιτεκτονική και ψυχανάλυση, για τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων στη δημόσια αρχαιολογία και πολλά άλλα.
Οι Διάλογοι θα εστιαστούν δε σε λιγότερο γνωστές όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως είναι η οθωμανική, σε αποσιωπημένες ερμηνείες και αναγνώσεις του παρελθόντος, στη συμβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην ένταξη προσφυγικών πληθυσμών και στην πρόληψη περιβαλλοντικών καταστροφών, σε ζητήματα προστασίας του μνημειακού πλούτου της χώρας κ.α..
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Αρχαιολογία κάνει… διάλογο επί τετραήμερο στα Γιάννενα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 49124866230893991
Σχόλια
item