Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ψηλά ο πήχης στη διαχείριση χημικών και αποβλήτων Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ψηλά ο πήχης στη διαχείριση χημικών και αποβλήτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ψηλά ο πήχης στη διαχείριση χημικών και αποβλήτων

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ψηλά ο πήχης στη διαχείριση χημικών και αποβλήτων
Σε ειδική κατηγορία αξιολογήσεων μεταξύ 1.000 ΑΕΙ, κατέλαβε την 162η θέση στην κατηγορία της διαχείρισης αποβλήτων, της υγιεινής και της ασφάλειας, ενώ το Ίδρυμα, βρίσκεται μεταξύ των λιγοστών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη χώρα που εφαρμόζουν υψηλά στάνταρτ στην εργαστηριακή έρευνα. 
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην εργαστηριακή έρευνα, κάτι που αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά, με το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Ηπείρου, να έχει βάλει ψηλά τον πήχη σε θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα εργαστήρια.
Μάλιστα το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, είναι ένα από τα λιγοστά ΑΕΙ της χώρας που έχουν εφαρμόσει εδώ και μία 15ετία υψηλά στάνταρτ στην εργαστηριακή έρευνα, τη διαχείριση χημικών και άλλων αποβλήτων, ενώ παράλληλα το Τμήμα Χημείας διαθέτει δικούς του χώρους για τα εργαστηριακά απόβλητα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης και για τα εργαστήρια της Ιατρικής, του Τμήματος ΒΕΤ και των Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.
Ωστόσο, αναλύοντας κανείς τα θέματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, διαπιστώνει πως υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι, που αναλύθηκαν και χθες στα Γιάννενα, στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Χημείας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και το Ινστιτούτο Παστέρ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όπως τονίσθηκε, μια από τις παραμέτρους αυτές έχει να κάνει με το γεγονός πως τα εργαστήρια των ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της πρακτικής εκπαίδευσης φοιτητών και σπουδαστών και του ακαδημαϊκού αντικειμένου ακολουθούν συγκεκριμένους πρότυπους κανόνες προστασίας.
Αυτό συμβαίνει και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, όπου όπως τόνισε ο αναπληρωτής Πρύτανη Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε ειδική κατηγορία αξιολογήσεων μεταξύ 1000 ΑΕΙ, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου, κατέλαβε την 162η θέση στην κατηγορία της διαχείρισης αποβλήτων, των υποδομών, της υγιεινής και της ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Αλέξανδρος Κομίνης παραδέχθηκε πως τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες της ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας περισσότερο και λιγότερο στα εργαστήρια, δεν είναι πρώτιστο μέλημα για τις επιχειρήσεις.
«Υπάρχει ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια δεν τηρείται στο βαθμό που θα έπρεπε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, ο κ. Αλμπάνης σε δηλώσεις του επισήμανε ακόμη πως το Τμήμα Χημείας έχει ζητήσει από την Πρυτανεία και το αίτημα έχει γίνει αποδεκτό έναν ξεχωριστό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και διαχείριση των χημικών από τα εργαστήρια όλων των Τμημάτων.
Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν έχουν περιοριστεί τα διαθέσιμα αναλώσιμα, εξαιτίας των περικοπών από το κεντρικό κράτος, ο αναπληρωτής Πρύτανη παραδέχθηκε πως η μείωση της επάρκειας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα των ποσοστών μείωσης των οικονομικών πόρων. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν με χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ψηλά ο πήχης στη διαχείριση χημικών και αποβλήτων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3009666215283224660
Σχόλια
item