Γιάννενα: «Ψαλίδι» στις παρεμβάσεις λόγω σεισμού Γιάννενα: «Ψαλίδι» στις παρεμβάσεις λόγω σεισμού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Ψαλίδι» στις παρεμβάσεις λόγω σεισμού

Γιάννενα: «Ψαλίδι» στις παρεμβάσεις λόγω σεισμού

Στη µέση έχουν µείνει οι παρεµβάσεις σε σχολικά κτίρια του δήµου Ιωαννιτών, καθώς οι χειρισµοί που ακολουθήθηκαν µετά τα προβλήµατα που ανέκυψαν από τους σεισµούς, οδήγησαν τον ανάδοχο σε προσωρινή παύση των εργασιών.

Μια παύση που διαρκεί πλέον τέσσερις µήνες, µε συνέπεια να είναι σχεδόν αδύνατον να τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα για ολοκλήρωση των εργασιών µέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και πέραν της σίγουρης καθυστέρησης που θα υπάρξει, το µεγάλο πρόβληµα φαίνεται να έγκειται στο ότι µέρος του έργου θα µείνει ανεκτέλεστο.

Το πρόβληµα έγινε γνωστό µετά από συνάντηση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Λυκείου Ιωαννίνων µε την πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Παρασκευή Τσίλη, εξαιτίας της διαπίστωσή τους ότι η προγραµµατισµένη παρέµβαση για την αντικατάσταση της επικεράµωσης της στέγης µε τοποθέτηση και στεγανωτικής µεµβράνης, καθώς και η τοποθέτηση αλεξικέραυνου, δεν έχουν ξεκινήσει. 

Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει ο σύλλογος στην καταγγελία του, η κα. Τσίλη πληροφόρησε τα µέλη του για την εξαίρεση του έργου από την τρέχουσα εργολαβία και την επαναπροκήρυξή του µελλοντικά, κάτι που τους θορύβησε και οδηγήθηκαν στη δηµοσιοποίηση του θέµατος, δηλώνοντας αποφασισµένοι να διεκδικήσουν την άµεση κατασκευή του, σε συνεργασία µε τον Σύλλογο Γονέων και το 15µελές µαθητικό συµβούλιο.

Διαφορετική εικόνα ως προς το τι ειπώθηκε στην προ δεκαπενθηµέρου συνάντηση, δίνει ο δήµος Ιωαννιτών, επισηµαίνοντας ότι η κα. Τσίλη διαβεβαίωσε τη διεύθυνση του σχολείου, γονείς και εκπαιδευτικούς, ότι η επισκευή της στέγης του 1ου Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα και πως ακόµα και στην περίπτωση που τα έργα δεν ολοκληρωθούν από τη συγκεκριµένη εργολαβία, θα ενταχθούν άµεσα στην επόµενη, η οποία προετοιµάζεται από την αρµόδια διεύθυνση.

Το γνωµικό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», φαίνεται πως ισχύει και στη συγκεκριµένη περίπτωση, µε τη δηµοτική αρχή να προσπαθεί να υποβαθµίσει στην απάντησή της το πρόβληµα, κάνοντας λόγο για τεχνικές καθυστερήσεις σχετικά µε την εγγραφή στον προϋπολογισµό του δήµου ενός πρόσθετου κονδυλίου, το οποίο προέκυψε µετά τους σεισµούς και εντάχτηκε στην ίδια εργολαβία, µε αποτέλεσµα η ολοκλήρωση του συνόλου των παρεµβάσεων να έχει πάει λίγο πίσω. 

«Το νέο κονδύλι, όµως, θα ενταχθεί σύντοµα στον προϋπολογισµό και οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά», τονίζεται στο δελτίο τύπου, µε τη διευκρίνιση πως στις εργασίες περιλαµβάνονται και η κατασκευή νέας στέγης µε την τοποθέτηση και αλεξικέραυνου στο 1ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων.

Το πρόβληµα, όµως, έχει µεγαλύτερες διαστάσεις και αυτό αποδεικνύεται από το ότι οι εργασίες έχουν σταµατήσει από τον Ιανουάριο. Λόγω του σεισµού του Οκτωβρίου στα Γιάννενα, πολλά σχολικά κτίρια παρουσίασαν ζηµιές, µε αποτέλεσµα να χρειαστούν άµεσες παρεµβάσεις. 

Από τον δήµο Ιωαννιτών ζητήθηκε από τον ανάδοχο του έργου να αναλάβει τις παρεµβάσεις αυτές αναπροσαρµόζοντας τον αρχικό σχεδιασµό, ενώ τον κάλεσαν να υπογράψει συµπληρωµατική σύµβαση µε την ίδια έκπτωση, για να εκτελεστεί και στο σύνολό του το αρχικό έργο. 

Το δηµοτικό συµβούλιο ψήφισε θετικά, οι τεχνικές υπηρεσίες ενέκριναν τη συµπληρωµατική σύµβαση, ο επίτροπος άναψε το πράσινο φως µετά τον προσυµβατικό έλεγχο, ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της υπογραφής, από τον δήµο διαπίστωσαν πως στον κωδικό δεν υπήρχαν τα απαιτούµενα χρήµατα. Κάτι που θα µπορούσε να είναι δικαιολογηµένο, όχι όµως από τη στιγµή που στην αρχική δηµοπρασία υπήρξε µια µεγάλη έκπτωση.

Με δεδοµένη την έλλειψη χρηµάτων και το ότι είχαν εκτελεστεί εργασίες που δεν ήταν στην αρχική σύµβαση, ο ανάδοχος διέκοψε τις εργασίες, ζητώντας να γίνει ανακεφαλαιωτικός πίνακας και να του υποδειχθεί ποιες εργασίες θέλει ο δήµος να εκτελεστούν ακόµη, βάση των διαθέσιµων χρηµάτων. Παράλληλα, διαµήνυσε πως δεν επιθυµεί να υπογράψει συµπληρωµατική σύµβαση.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσµα κάποιες από τις παρεµβάσεις, κυρίως αντικαταστάσεις στεγών-δαπέδων και στεγανοποιήσεις, που είχαν προγραµµατιστεί στο 1ο Λύκειο, στο δηµοτικό σχολείο Πεδινής, στο 3ο Δηµοτικό Σχολείο (Μαρούτσειο), στο 8ο Λύκειο. στο 10ο Δηµοτικό Σχολείο Αµπελοκήπων, στο Δηµοτικό Κατσικάς και στα νηπιαγωγεία Ηλιόκαλης και Πλατανιάς, να µην εκτελεστούν στην παρούσα φάση. 

Γιατί, ακόµη κι αν το νέο κονδύλι ενταχθεί στον προϋπολογισµό, θα πρέπει να υπάρξει νέα διαγωνιστική διαδικασία, που θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικό διάστηµα.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ψαλίδι» στις παρεμβάσεις λόγω σεισμού
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2110795507263115932
Σχόλια
item