Γιάννενα: Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Κόνιτσας Γιάννενα: Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Κόνιτσας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Κόνιτσας

Γιάννενα: Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Κόνιτσας
Στον «ιαματικό πλούτο» της Κόνιτσας, που σήμερα δεν αξιοποιείται επαρκώς αναφέρεται ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης με ερώτησή του προς την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. 
Τα δυο ιαματικά λουτρά που είναι σε χρήση (Αμαράντου και Καβασίλων) λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο (!), με αποτέλεσμα το σπουδαίο αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα να μην μπορεί να αξιοποιηθεί και να «απογειώσει» την περιοχή τουριστικά, αφού τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους προορισμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν στην ερώτησή του ο Γιαννιώτης βουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού  τους, από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες της ηλικίες, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας και - σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων μορφών θεματικού τουρισμού που προσφέρει - την καθιέρωσή της ως προορισμού τεσσάρων εποχών.
Τα δυο λουτρά  
Όπως αναφέρει και ο κ. Καραγιάννης, στο Δήμο Κόνιτσας υπάρχουν:
- Τα ιαματικά λουτρά Αμάραντου, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ από την Κόνιτσα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στη νότια πλαγιά του όρους Γράμμος. Είναι ατμούχα λουτρά, με τη θερμοκρασία των υδρατμών (ατμίδων), που αναβλύζουν από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, να ανέρχεται στους 37ο C. 
Οι διαμορφωμένες εγκαταστάσεις ατμοθεραπείας είναι θαλαμίσκοι, στους οποίους διοχετεύονται οι υδρατμοί με σωλήνες και προσφέρονται για την καταπολέμηση παθήσεων του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού, καθώς και για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και νευραλγίες. Λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κάθε έτους.
- Τα ιαματικά λουτρά Καβασίλων, βρίσκονται σε απόσταση 16 χλμ από την Κόνιτσα, σε υψόμετρο 400 μέτρων στην αριστερή όχθη του ποταμού Σαραντάπορου. Είναι θειούχα λουτρά, κατάλληλα για λουτροθεραπείες, με τον φυσικό πόρο να αναβλύζει σε θερμοκρασία 30ο C. 
Οι διαμορφωμένες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας αποτελούνται από μια μεγάλη εξωτερική πισίνα με μέση θερμοκρασία 30ο C, καθώς και από δύο εσωτερικές (μία ανδρών και μία γυναικών) με μέση θερμοκρασία 32ο C. Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, αρθροπαθειών, μετατραυματικών παθήσεων, νευραλγιών, δερματοπαθειών, γυναικολογικών παθήσεων και παθήσεων του αναπνευστικού. 
Λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κάθε έτους.
- Παράλληλα, και πάλι στο Δήμο Κόνιτσας, σε απόσταση 10 χλμ από την Κόνιτσα και 50 χλμ από τα Γιάννενα, κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη και στο χωριό Κλειδωνιά, αναβλύζει ακόμη μία πηγή με θειούχα νερά, η οποία παραμένει αναξιοποίητη, αφού δεν έχει πιστοποιηθεί.
Πρωταγωνιστικό ρόλο!
Ο βουλευτής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει το γεγονός ότι «ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί παγκοσμίως έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, σε συνδυασμό με την παροχή ενός ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών…».
Αναμένοντας απαντήσεις  
Απευθυνόμενος προς την Υπουργό τη ρωτά:
• Ποιες είναι οι προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την πληρέστερη αξιοποίηση του «ιαματικού πλούτου» του Δήμου Κόνιτσας, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί και ως προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας…;
• Ποιος φορέας έχει τη διαχείριση των ιαματικών λουτρών Αμάραντου και Καβασίλων και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, με στόχο την αξιοποίησή τους ως
κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους;
• Είναι καταχωρημένη στο Μητρώο Ιαματικών Φυσικών Πόρων η θειούχα πηγή που αναβλύζει κοντά στο χωριό Κλειδωνιά του Δήμου Κόνιτσας, και αν όχι, τότε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να πιστοποιηθεί ως ιαματικός, ο συγκεκριμένος φυσικός πόρος, ώστε να καταστεί αξιοποιήσιμος και προσοδοφόρος;
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για την ενθάρρυνση και τη στήριξη νέων επενδύσεων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού υγείας και ευεξίας και ποιες είναι οι δυνατότητες προώθησης επενδύσεων στον εν λόγω κλάδο μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Κόνιτσας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4355097066451844333
Σχόλια
item