Πρέβεζα: Καμία πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στο Δήμο Πρέβεζας με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ Πρέβεζα: Καμία πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στο Δήμο Πρέβεζας με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Καμία πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στο Δήμο Πρέβεζας με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ

Καμία πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στο Δήμο Πρέβεζας με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ
Το θέμα των παιδικών χαρών απασχόλησε εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης και κατέληξε σε ένα «πολιτικό φιάσκο» για τη δημοτική αρχή, η οποία παρά τα πολλά χρήματα που έχουν δαπανηθεί και την προσπάθεια και συστηματική εργασία των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας, δεν έχει πιστοποιήσει πλήρως με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ καμία παιδική χαρά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
paidikeshares
Σε σύνολο 18.700 παιδικών χαρών σε 425 Καλλικρατικούς Δήμους, είναι πλήρως πιστοποιημένες με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ μόλις 395 και από το συγκεκριμένο κατάλογο, καμία δεν ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας και στο σημείο αυτό υπήρξε μία παρανόηση με «μαθηματικές αλχημείες» και ένα λάθος συμπέρασμα.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δε σημαίνει πως 10 παιδικές χαρές του Δήμου Πρέβεζας (και μία επιπλέον που κατασκευάζεται στο Μύτικα) δεν είναι αναβαθμισμένες και σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να παίξουν με ασφάλεια τα μικρά παιδιά. Δεν έχουν όμως το ειδικό σήμα καταλληλότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που πιστοποιεί πως είναι αναγνωρισμένες από το ΥΠΕΣ, έπειτα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες ελέγχου.
Η διαδικασία πιστοποίησης έχει καθοριστεί με ΦΕΚ του 2009 (διαβάστε ΕΔΩ) και έχει συμπληρωθεί με νέο ΦΕΚ το 2014 (δείτε ΕΔΩ). Ο Δήμος Πρέβεζας απευθύνεται στην εταιρεία TUV  για τον αρχικό και περιοδικό έλεγχο παιδικών χαρών και παιδοτόπων, η οποία και εκδίδει ένα πιστοποιητικό καταλληλότητας για να ακολουθήσει η αρμόδια Επιτροπή ελέγχου της Περιφέρειας Ηπείρου και να δώσει την τελική πιστοποίηση. Η συγκεκριμένη επιτροπή ωστόσο αργεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Δήμου Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η τελική πιστοποίηση.
Αρχικά έγιναν δεκτές από το Προεδρείο του Δ.Σ. οι διαμαρτυρίες των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς δεν είχαν πάρει εγκαίρως για να μελετήσουν την εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος που ήρθε προς συζήτηση-ενημέρωση στη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βαγγέλης Γιαννουλάτος, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν 48 παιδικές χαρές στο Δήμο Πρέβεζας και σε 425 Καλλικρατικούς Δήμους στη χώρα περίπου 18.700. Πλήρως πιστοποιημένες είναι μόλις 395 μέχρι και το Μάρτιο του 2017.
«Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έκανε αυτοψία σε όλες τις παιδικές χαρές, αξιολόγησε τα όργανα, τα οικόπεδα, δημιούργησε φάκελο για κάθε παιδική χαρά. Κατέταξε σε τρεις κατηγορίες τις παιδικές χαρές.
Σε αυτές που δεν πληρούσαν καμία προδιαγραφή και έπρεπε να ξηλωθούν.
Σε αυτές που έπρεπε να συντηρηθούν.
Σε αυτές που μπορούσαν να λειτουργήσουν και να πιστοποιηθούν. Αυτές ήταν 10. Έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία, κοντά στις 200.000 ευρώ απαιτήθηκαν», είπε ο κ. Γιαννουλάτος και πρόσθεσε πως ο Δήμος ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών ένα ποσό της τάξεως του 1,1 εκατομ. ευρώ για τη βελτίωση των παιδικών χαρών.
Επισήμανε ακόμη πως θα γίνει ένα έργο 40.000 ευρώ στην παιδική χαρά στον Ανθόκηπο και θα κατασκευαστεί μία νέα παιδική χαρά στο Μύτικα.
Ο Μιλτιάδης Κλάπας, επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δίνετε ανακριβή στοιχεία. Στην προηγούμενη συζήτηση λέγατε, οι παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες. Δεν είναι σωστό να παρουσιάζετε έτσι τα στοιχεία. Προσπαθήσατε να μη πείτε την αλήθεια…
Για τους χειρισμούς σας. Αν στείλουμε σήμερα ανάγκες 1.100.000 θα πάρουμε… 0. Θα έπρεπε να βάλετε προτεραιότητες».
Ο Βασίλης Κωστούλας, επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας τόνισε: «Δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε αυτό το πράγμα. Υπάρχει ωράριο λειτουργίας, είναι γωστοποιημένο με πινακίδα, κλειδώνεται. Κατερίνη, Δήμος Περάματος, Αθηνών έχουν κάνει συνεργασία με τις περιφέρειες…
Καλή είναι η προσπάθεια, αλλά να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση όσο το δυνατόν περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Νόβας είπε: «Ο Δήμος μας πορεύεται στη λογική των Μνημονίων. Με αυτό το πρόσχημα λέει δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε αυτοκίνητα, δίνουμε σε ιδιώτες κ.α. Τα ζητήματα είναι πολιτικά. Και θα έρθει ο καιρός που θα αναλογιστείτε τις ευθύνες σας».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης υποστήριξε: «Στο σύνολο 400, οι 9 πιστοποιημένες της Πρέβεζας, είναι καλός αριθμός… Πρέπει να δούμε και το Χειμαδιό. Έχει 40 παιδάκια. Πρέπει να το δούμε κι αυτό… Το μεγαλύτερο θέμα όμως είναι η συντήρηση των παιδικών χαρών».
Ο Δημήτρης Παππάς, επικεφαλής της ΑΣΥΠ, έδωσε τη δική του εκδοχή: «Όλες οι παιδικές χαρές να έχουν τα ίδια όργανα και να είναι απλά στην κατασκευή τους, παράλληλα με σωστή περίφραξη», ενώ η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας, Ντίνα Μωραϊτη παρέθεσε όλα τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία στη διάθεσή της για τις παιδικές χαρές και όλες τις ενέργειες που έχει κάνει, ώστε να μπορέσουν να εκδοθούν τα τελικά πιστοποιητικά καταλληλότητας.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης είπε: «18.700 παιδικές χαρές. Εμείς από αυτές είχαμε 48. Από τις 48 λειτουργούν 10 πιστοποιημένες. Και μία που θα γίνει στο Μύτικα 11. 395 λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό. Αντιστοιχεί 1,5 σε κάθε Δήμο. Εμείς έχουμε 10. Έχουμε βγάλει 230.000 ευρώ και φέτος θα βγάλουμε άλλα 70.000», για να δεχθεί την επισήμανση του κου Κλάπα: «395 έχουν πάρει το ειδικό σήμα από το Υπουργείο. Εμείς δεν έχουμε σε καμία αυτό το σήμα», για να συμπληρώσει η κα Μωραϊτη όταν ρωτήθηκε: «Καμία δεν έχει αυτό το σήμα αυτή τη στιγμή».
paidiki-xara05
 atpreveza.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Καμία πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στο Δήμο Πρέβεζας με το ειδικό σήμα του ΥΠΕΣ
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 7821791491355587635
Σχόλια
item