Ήπειρος: Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό προειδοποιούν, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ! Ήπειρος: Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό προειδοποιούν, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό προειδοποιούν, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!

Ήπειρος: Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό προειδοποιούν, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!

Μειώνεται το επίπεδο της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας από τις κακοτεχνίες και τις συνεχείς πλημμύρες. 

Και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Ηπείρου - Μακεδονίας - Θράκης, ζητούν αναλογική χρέωση και απειλούν με προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διαμαρτυρίες για την απόφαση της Κυβέρνησης να συνηγορήσει, ενώ υποτίθεται ότι δεν συμφωνούσε, με την λειτουργία 38 (!) συνολικά διοδίων στην Εγνατία Οδό. 

Η αιφνιδιαστική όμως Κοινή Υπουργική Απόφαση, δια χειρών Χρ. Σπίρτζη και Ευ. Τσακαλώτου, για την άμεση εγκατάστασή τους άναψε φωτιές στους τοπικούς φορείς της Ηπείρου και της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δεν φαίνονται να κάνουν πίσω με τίποτε, προειδοποιώντας μάλιστα με δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Σε βάρος της συντήρησης
Την ίδια ώρα έρχεται και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας να καταγγείλει το γεγονός ότι «η κατασκευή των νέων σταθμών διοδίων υλοποιείται µε διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων της εταιρείας, σε βάρος των καταγεγραμμένων αναγκών συντήρησης του άξονα της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων»! 

Και προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική λειτουργεί εις βάρος των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, καθώς μειώνει το επίπεδο της παρεχόµενης οδικής ασφάλειας και θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που έχουν θέσεις ευθύνης, σχετικές µε τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου. 

Δεν έχουν καθόλου άδικο, αφού συχνά ο σύγχρονος αυτός αυτοκινητόδρομος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να οφείλονται και στην ελλιπή συντήρηση. Εύστοχα σχολιάζουν οδηγοί που συχνά διέρχονται την Εγνατία, λέγοντας  χαρακτηριστικά: «πριν βάλουν διόδια, μήπως να διορθώσουν τις κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο, σε σημεία του οποίου έχουν παρατηρηθεί πλημμυρικά φαινόμενα, μετά από μια έντονη βροχόπτωση»;

Τι ζητούν…
Στην ανακοίνωσή τους λοιπόν οι εργαζόμενοι στον αυτοκινητόδρομο ζητούν από τη Διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», «αντί να υλοποιεί υποτακτικά τις εντολές του ΤΑΙΠΕ∆ για κατασκευή νέων σταθµών διοδίων, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιµα κονδύλια της εταιρείας, να ανακαλέσει τις αποφάσεις αυτές, να στρέψει την προσοχή της στις ανάγκες των οδηγών και της κοινωνίας και να επενδύσει άμεσα στη συντήρηση, λειτουργία και βελτίωση του αυτοκινητόδροµου». 

Παράλληλα, ζητούν επίσης από το ΤΑΙΠΕ∆ να αποσύρει την «αδιέξοδη κατασκευή υπεράριθμων σταθµών διοδίων που πλήττουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να υλοποιηθεί άµεσα το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστηµα χρέωσης».

Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση
Στο μεταξύ, στο μέτωπο κατά των νέων σταθμών διοδίων η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι) των περιοχών που διέρχεται η Εγνατία, ακολουθεί κοινή γραμμή, ζητώντας να εφαρμοστεί το αναλογικό σύστημα χρέωσης στους σταθμούς διοδίων!

Μετά τους Περιφερειάρχες, συνάντηση για το ίδιο θέμα είχαν στη Θεσσαλονίκη και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. 

Όπως τονίστηκε, οι Δήμαρχοι θα απευθύνουν τα αιτήματά τους στην Κυβέρνηση και σε περίπτωση που δεν εισακουστούν θα ακολουθήσουν την δικαστικό οδό!

Έμφαση δόθηκε και στα διόδια, που πρόκειται να τοποθετηθούν στους κάθετους άξονες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από πολίτες που κινούνται σε τοπικό επίπεδο. Όλοι συμφώνησαν ότι για το τίμημα τους, το οποίο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και η προτάσεις των τοπικών φορέων, αλλά και η κρατούσα οικονομική κατάσταση των πολιτών.  

Τέλος συμφωνήθηκε, να σταλεί κοινή επιστολή των Προέδρων των ΠΕΔ, στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, με την οποία θα ζητούν άμεση συνάντηση για το εν λόγω θέμα, διαφορετικά εκτός από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις.
***
Ας σημειωθεί ότι υπέρ της αναλογικής χρέωσης έχουν ταχθεί και οι Περιφερειάρχες. Με αφορμή τις δηλώσεις Δημάρχων, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου ο Αλ. Καχριμάνης επανέλαβε το αίτημα για επιβολή μέγιστου αντιτίμου 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, έκδοση ειδικών καρτών μειωμένης τιμής για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου και απαλλαγή τελών για τις εντός Νομού εσωτερικές μετακινήσεις.

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό προειδοποιούν, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2811547614241616692
Σχόλια
item