«Αντάρτικο» της Καλιφόρνιας στην απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα «Αντάρτικο» της Καλιφόρνιας στην απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Αντάρτικο» της Καλιφόρνιας στην απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα

«Αντάρτικο» της Καλιφόρνιας στην απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα

«Η Καλιφόρνια θα αντισταθεί σε αυτή την εσφαλμένη και παράλογη πορεία δράσης» υπογράμμισε ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν.

Έντονα αντέδρασε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές. 

«Η Καλιφόρνια θα αντισταθεί σε αυτή την εσφαλμένη και παράλογη πορεία δράσης» είπε, μεταξύ των άλλων, τονίζοντας πως «ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαλέξει τον απόλυτα λάθος δρόμο».

Αναλυτικά η δήλωσή του:«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαλέξει τον απόλυτα λάθος δρόμο. Κάνει λάθος για τα στοιχεία. Η αμερικανική οικονομία έχει πάρει ώθηση, ακολουθώντας τη Συμφωνία του Παρισιού. Κάνει λάθος όσον αφορά την επιστήμη. 


Ολοκληρωτικά λάθος. Η Καλιφόρνια θα αντισταθεί σε αυτή την εσφαλμένη και παράλογη πορεία δράσης. Ο Τραμπ είναι αδικαιολογήτων απών, αλλά η Καλιφόρνια είναι στο πεδίο, έτοιμη για μάχη».Επίσης, και άλλοι κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών και δήμαρχοι πόλεων έσπευσαν να αναλάβουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορούν από κοινού να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κυβερνήτες και αναλυτές επικαλέστηκαν πολλές κινήσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της Καλιφόρνιας να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πρόθεσης των Πολιτειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ να μειώσουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών αερίων.

Και άλλες Πολιτείες προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας σε ό,τι αφορά τις πολύ χαμηλές εκπομπές ρυπογόνων αερίων, την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και την επέκταση των απαιτήσεων για οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων, εκτιμούν κυβερνήτες και αναλυτές.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι, ο Μπράουν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη τη δημιουργία μιας «κλιματικής συμμαχίας» για τις Πολιτείες που παραμένουν δεσμευμένες στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των απαιτήσεων της Συμφωνίας του Παρισιού απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει ως και τέσσερα χρόνια, για την απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία.

Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου απαντούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από αυτές που ήδη υπάρχουν στη βιομηχανία του άνθρακα.

«Η απόφαση αυτή δεν θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας στον άνθρακα. Το τραίνο έχει φύγει από τον σταθμό», σχολίασε ο πρόεδρος της γερουσίας της Καλιφόρνιας Κέβιν ντι Λίον. Ο ντι Λίον έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου η Καλιφόρνια θα λαμβάνει το 100% της ηλεκτροδότησης της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2045, το οποίο πέρασε από τη γερουσία της Πολιτείας την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπράουν μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη Πολιτειών και άλλων «υποεθνικών» παραγόντων, που δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ομάδα αυτή ονομάστηκε ο συνασπισμός «Under2» και πήρε το όνομά της από την προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Τα τελευταία δύο χρόνια 170 μέλη που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, μεταξύ αυτών και 10 αμερικανικές Πολιτείες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Epirusblog Gr
5 of 5
«Αντάρτικο» της Καλιφόρνιας στην απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 9054385274384795959
Σχόλια
item