Γιάννενα: ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - Άνοιξε τις πύλες του ο πρότυπος οικισμός «ζωής» Γιάννενα: ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - Άνοιξε τις πύλες του ο πρότυπος οικισμός «ζωής» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - Άνοιξε τις πύλες του ο πρότυπος οικισμός «ζωής»

Γιάννενα: ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - Άνοιξε τις πύλες του ο πρότυπος οικισμός «ζωής»
Εγκαινιάστηκε την Κυριακή το μοναδικό για την Ελλάδα έργο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων
Ένα μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό έργο όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς αποτελεί πρότυπο, εγκαινιάστηκε στη Νεοκαισάρεια το πρωί της Κυριακής.
Σε κλίμα συγκίνησης, η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και η Πρόεδρος της Νατάσα Μπέγκα έκαναν πράξη ένα όνειρο «ζωής» και χάρη στην άριστη και ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, εγκαινίασαν τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσω ΕΣΠΑ, τρία σχεδόν χρόνια μετά το θεμέλιο λίθο. Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου εκ μέρους της διοίκησης, χρειάστηκε να γίνουν πολλά βήματα, ωστόσο με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, οι στέγες είναι έτοιμες να παρέχουν αυτό που λέει και το όνομά τους: «Ελπίδα Ζωής» σε ενήλικους ανάπηρους.
Το νέο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, περιλαμβάνει επτά ισόγειες κατοικίες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, και ένα κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την υποστηριζόμενη διαβίωση. 
Περιλαμβάνει, επίσης, γυμναστήριο, ιατρείο, θεραπευτήρια, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης ενώ ανάλογα διαμορφώνεται και ο περιβάλλον χώρος.
Η κάθε μια από τις ανεξάρτητες κατοικίες έχει εμβαδό 216,59 μ2. Το κοινόχρηστο κτήριο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, έχει εμβαδό 294,59 μ2 και περιλαμβάνει γυμναστήριο, τμήμα φυσιοθεραπείας, ιατρείο, εργαστήρια και ένα χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι ισόγειοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία.
Οι στέγες θα λειτουργήσουν, μέσω προγραμματικής σύμβασης της ΕΛΕΠΑΠ με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα εγκαίνια
Η τελετή παράδοσης - παραλαβής, πραγματοποιήθηκε, παρουσία σύσσωμων των τοπικών αρχών, των ανθρώπων και των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ, των εθελοντών και όλων όσοι συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο.
Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία του πρότυπου αυτού οικισμού, παρά τη διαχρονική αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, περιέγραψε τις άοκνες προσπάθειες της κας Μπέγκα, με μια φράση από τη λογοτεχνία: «Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το κατορθώσεις...».
Το εγκώμιο της προέδρου του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΛΕΠΑΠ, έπλεξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, σημειώνοντας ότι οι έννοιες φροντίδα και ανιδιοτελής αγάπη για τα παιδιά, παίρνουν νόημα στο πρόσωπό της.
Ιδιαίτερα συγκινημένη η κα. Μπέγκα, σημείωσε ότι στόχος της ΕΛΕΠΑΠ, είναι οι στέγες να αποτελέσουν έναν πρότυπο οικισμό που θα στηρίξει τον πιο αδικημένο πληθυσμό, τον ανάπηρο ενήλικα. «Παραδίδουμε τις στέγες με την υπόσχεση ότι θα γίνουν κι άλλες τέτοιες στην Ήπειρο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το έργο
Το βασικό βήμα για την έναρξη υλοποίησης του οράματος αυτού, έγινε το 2010 όταν με απόφαση της τότε γενικής γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα παραχωρήθηκαν στην ΕΛΕΠΑΠ 15 στρέμματα στη Νεοκαισάρεια.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια Ηπείρου να απλώνει χέρι βοηθείας. Στη διαδρομή έπρεπε να λυθούν όμως και πολεοδομικά ζητήματα που δεν επέτρεπαν να αναπτυχθεί η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης όπως έπρεπε για να εξυπηρετείται ο σκοπός της.
Τον Δεκέμβριο του 2012 με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη χορηγήθηκαν παρεκκλίσεις ως προς τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης στην περιοχή. Έτσι, αυξήθηκε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης από 10% σε 12% ενώ επιτράπηκε η ανέγερση περισσότερων του ενός κτιρίων επί του γηπέδου.
Τον Αύγουστο του 2013, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε την απόφαση έγκρισης της δημοπράτησης του έργου, που είναι ενταγμένο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με προϋπολογισμό 5,1 εκατ. ευρώ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.
Ένα χρόνο σχεδόν αργότερα, πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης.
Τέλος, τον Ιούλιο του 2016, το Περιφερειακό  Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την ίδρυση από την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΛΕΠΑΠ, Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα λειτουργίας (ως φορέας) των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.).
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - Άνοιξε τις πύλες του ο πρότυπος οικισμός «ζωής»
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 9159552822526449969
Σχόλια
item