Άρτα: Σήμανση για τα Τζουμέρκα ζητά εν όψει του καλοκαιριού το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής Άρτα: Σήμανση για τα Τζουμέρκα ζητά εν όψει του καλοκαιριού το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Σήμανση για τα Τζουμέρκα ζητά εν όψει του καλοκαιριού το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής

Άρτα: Σήμανση για τα Τζουμέρκα ζητά εν όψει του καλοκαιριού το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής

Ανεκμετάλλευτος ο ημικόμβος στον Αμμότοπο - Ρωτώντας στα χωριά προχωρούν οι επισκέπτες.

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής που διεκδικεί καλύτερη σήμανση στον άξονα της Ιόνιας και κυρίως στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Αμμοτόπου, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι μέσω αυτού μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση και στην περιοχή των Τζουμέρκων.
IONIA AMMOTOPOS NEWWWW
Με διαπιστωμένο ήδη το πρόβλημα καθόσον πολλοί επισκέπτες φτάνουν στο Γοργόμυλο και αναζητούν ενημέρωση στα τοπικά καφενεία προκειμένου να επισκεφθούν τις περιοχές των δυτικών Τζουμέρκων, το τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής διαβιβάζει τα πρακτικά της συνεδρίασης όσο και την ομόφωνη απόφασή του στο Δήμο Αρταίων -και αντιστοίχως την κοινοποιεί- αναζητώντας την παρέμβασή τους για να δοθεί λύση, στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τον βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα, τον βουλευτή ΝΔ Άρτας Γιώργο Στύλιο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, το Επιμελητήριο Άρτας και τη «Νέα Οδό».
Ο ημικόμβος Αμμοτόπου επί της Ιόνιας οδού σχεδιάστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη των Δυτικών Τζουμέρκων δίνοντας πρόσβαση στους επισκέπτες, όμως σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν και στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Ροδαυγής, δεν εκπληρώνεται ο στόχος αν δεν υπάρξει σωστή σήμανση και ενημέρωση του επισκέπτη για το γεγονός ότι από τον εν λόγω κόμβο μπορεί να επισκεφθεί προορισμούς στα Τζουμέρκα.
Το πρόβλημα εν τω μεταξύ άρχισε να διαπιστώνεται από την περίοδο της τουριστικής κίνησης του Πάσχα όταν -όπως είχαν σημειώσει τότε εκπρόσωποι του κλάδου- αρκετοί επισκέπτες έφταναν στην έξοδο της Ιόνιας στο νομό Ιωαννίνων, κι επικοινωνούσαν με καταλύματα της περιοχής Ροδαυγής, αναζητώντας το δρόμο.
Το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής, λοιπόν, απευθύνεται σε όλους τους εκπροσώπους και τις αρμόδιες αρχές μεταφέροντας την ομόφωνη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία προτείνει: Την τοποθέτηση πινακίδων στις εξόδους, του κόμβου Τσαγκαρόπουλου και ημικόμβου Αμμοτόπου με προορισμούς Τζουμέρκα, ή Γέφυρα Πλάκας ή κάποιους τουριστικούς προορισμούς (Ροδαυγή, Κεντρικό, Καταρράκτη, Πράμαντα κλπ). 
Την τοποθέτηση πινακίδας μετά την έξοδο Τσαγκαρόπουλου και μετά αυτή του Αμμοτόπου με ευθύνη μάλλον της ΠΕ Άρτας, όπου θα αναγράφονται όλα τα μεγάλα χωριά του Ξηροβουνίου και των Τζουμέρκων και οι αποστάσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση μιλούν για μπλέ πινακίδα, όπως όλες όσες βρίσκονται σε επαρχιακούς δρόμους, όπου όμως θα κοινοποιείται στον επισκέπτη-οδηγό που βγαίνει από τον ημικόμβο σε ποια χωριά οδηγεί η κατεύθυνση αυτή.
Επίσης διεκδικείται τοποθέτηση πινακίδων, στην διασταύρωση Αμμοτόπου με Εθνική οδό Φιλιππιάδας- Γοργομύλου, μία προς ημικόμβο Αμμοτόπου-Αθήνα και μία προς κόμβο Τσαγκαρόπουλο-Ιωάννινα.
Στην ίδια συνεδρίασή του το Τοπικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε «Να συνεχιστούν οι προσπάθειες, οι παρακλήσεις και οι πιέσεις προς τους αρμοδίους έτσι ώστε ο ημικόμβος Αμμοτόπου να μετατραπεί σε κόμβο. Καθώς και την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους Βουλευτές του νομού στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην ΠΕ Άρτας, στο Επιμελητήριο Άρτας και στην Νέα Οδό».
Η σχετική κοινοποίηση που έχει ήδη διαβαστεί προς όλους, φέρνει την υπογραφή του Προέδρου Θεοφάνη Κίτσιου. 
Εξάλλου η τοποθέτηση του προέδρου για το θέμα στην συνεδρίαση του Συμβουλίου επισυνάπτεται στο υπόμνημα με το ακριβές απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίαση, σύμφωνα με το οποίο η τοποθέτηση του στο θέμα είχε ως εξής: «Στην έξοδο της Ιόνιας Οδού στον Αμμότοπο αλλά και σ’ αυτή του Γοργομύλου δεν υπάρχει πινακίδα προς Τζουμέρκα ή έστω νοτιοδυτικά Τζουμέρκα, ή Γέφυρα Πλάκας ή προς κάποιον τουριστικό προορισμό (Ροδαυγή, Καταρράκτη Άγναντα, Πράμαντα κ.λ.π.) παρά μόνον στην πρώτη, Αμμότοπος και στην δεύτερη Γοργόμυλος και Κλεισούρα, που μετά την έξοδο η Κλεισούρα δεν έχει κατεύθυνση ενώ προς Νέο Γοργόμυλο σε κατευθύνει αν διέλθεις πρώτα τον πρώτο κύκλο. Από την Εγνατία Οδό υπάρχουν πινακίδες σε δύο εξόδους προς Τζουμέρκα και από την Ιόνια σε καμία.
Ο ημικόμβος του Αμμοτόπου στην πράξη αποδείχθηκε μη χρήσιμος. Αν μια είσοδος – έξοδος ήταν χρήσιμη αυτή έπρεπε να είναι από και προς Ιωάννινα αφού έτσι θα εξυπηρετούσε όλα τα χωριά του Ξηροβουνίου και αυτά των Τζουμέρκων. Δεν θα αναγκάζονταν να εξέρχονται ούτε στο Τσαγκαρόπουλο πόσο μάλλον στην Καμπή. 
Πεποίθηση όλων των κατοίκων και φορέων της περιοχής είναι ότι στον Αμμότοπο έπρεπε να υπάρχει κόμβος. Θα εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό χωριών σε σχέση με αυτόν του Τσαγκαρόπουλου πόσο μάλλον από αυτόν της Αγίας Τριάδος. Μόνο έτσι θα υπήρχε εξυπηρέτηση και θα άξιζε να πληρώσεις τα διόδια.
Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές τουριστικές κλίνες, σπορ ποταμού, γενικά αποτελεί τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Στην περιοχή των Αμπελίων Αμμοτόπου επιδιώκουν οι Τοπικοί Φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο) την δημιουργία Βιομηχανικού πάρκου.
Διακοινοτικό το αίτημα παράκαμψης Αμμότοπου 
Επιπρόσθετα για το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής όσο όμως και τις γύρω κοινότητες και χωριά εξακολουθεί το αίτημα για την παράκαμψη Αμμοτόπου, έργο που από το 2015 έχει τεθεί με διακοινοτικό αίτημα των Τοπικών Κοινοτήτων: Αμμοτόπου, Πιστιανών, Κορφοβουνίου, Πιστιανών, Ροδαυγής, Σκούπας, Δαφνωτής και Φανερωμένης.
Το διακοινοτικό αίτημα με το οποίο πρότειναν να ενταχθεί σε Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου «Έργο Βελτίωσης (διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση) της ήδη διανοιγμένης περιφερειακής οδού παράκαμψης του οικισμού του Αμμοτόπου», ώστε -όπως επισημαίνουν ακόμη σήμερα οι κάτοικοι- να είναι άμεση και για όλα τα οχήματα η διέλευσή τους από τον κόμβο Αμμοτόπου προς τα δυτικά Τζουμέρκα, χωρίς να διέρχονται μέσα από τους στενούς δρόμους του χωριού και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. 
Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο ο εν λόγο δρόμος της παράκαμψης υπάρχει ως αγροτικός και σήμερα η πρόσβαση γίνεται με Ι.Χ. και αγροτικά οχήματα. Τουτέστιν υπάρχει χάραξη όμως απαιτείται διαπλάτυνση και τεχνικές παρεμβάσεις που θα τον κάνουν ασφαλή για όλους.
Όπως περιγράφεται «Ο δρόμος αυτός, απόστασης 3 χλμ περίπου και μέσου πλάτους 4 μέτρων, περνάει πάνω από τον οικισμό, είναι χαλικοστρωμένος και ήδη χρησιμοποιείται από αγροτικά οχήματα. 
Το ανατολικό άκρο αυτής της οδού ξεκινά 650 μέτρα από την διασταύρωση του Αυχένα της Κιάφας επί της 4ης επαρχιακής οδού του νομού Άρτας «Άρτας -Γραμμενίτσας -Κορφοβούνι -Αυχένας Κιάφας –Ροδαυγή-Δαφνωτή -όρια νομού Ιωαννίνων» προς Αμμότοπο, κατευθύνεται βορειοδυτικά και καταλήγει σε διασταύρωση επί της επαρχιακής οδού Καμπής -Πέντε Πηγαδιών, σε απόσταση 900 μέτρων από το Καστρί-Γυμνότοπου».
Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε απαντήσει στο αίτημα για την παράκαμψη του Αμμοτόπου ότι το έργο είναι χρήσιμο και αναγκαίο και πως η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Σήμανση για τα Τζουμέρκα ζητά εν όψει του καλοκαιριού το Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 7535605233338354000
Σχόλια
item