Γιάννενα: Στόχος να γίνουν πιο πολλοί οι εθελοντές αιμοδότες!

Γιάννενα: Στόχος να γίνουν πιο πολλοί οι εθελοντές αιμοδότες!
Η προσφορά αίματος ισοδυναμεί με προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Ωστόσο, ως Νομός έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας ώσπου να φτάσουμε να έχουμε σταθερή επάρκεια που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες.
Φυσικά δεν είναι δύσκολο να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Εκείνο που χρειάζεται είναι ακόμα περισσότεροι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όπου ο αριθμός όσων προσφέρουν αίμα είναι μεγάλος και ποτέ σχεδόν δεν παρατηρούνται ελλείψεις!
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη που γιορτάστηκε και στα Γιάννενα με δράσεις και εκδηλώσεις. Στο πλαίσιό τους, η Κινητή Μονάδα του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στάθμευσε επί αρκετές ώρες στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, όπου δεκάδες πολίτες έσπευσαν να δώσουν αίμα, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που ενημερώθηκαν σχετικά με τα οφέλη της αιμοδοσίας.
«Δεν εφησυχάζουμε…»
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολής και μέλος του Συντονιστικού Ν. Ιωαννίνων Χρήστος Ιωαννίδης σημείωσε πως το φετινό τρίπτυχο του εορτασμού είναι «δίνω αίμα, δίνω τώρα, δίνω συχνά» και υπογράμμισε την ανάγκη όσοι γίνουν εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν σε τακτική και όχι περιστασιακή βάση το πολύτιμο αυτό δώρο ζωής.  
Όπως είπε, «όταν συνεργαζόμαστε όλοι οι σύλλογοι πάντα το αποτέλεσμα είναι καλύτερο και το μήνυμα που στέλνουμε πιο δυνατό», ενώ τόνισε ότι σε επίπεδο αιμοδοσίας «ο Νομός Ιωαννίνων είναι λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί, δεν εφησυχάζουμε, γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και το καλοκαίρι γίνονται ακόμα μεγαλύτερες».
Επάρκεια προς το παρόν
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η Προϊσταμένη Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», υπογράμμισε ότι «θέλουμε τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι θα αιμοδοτούν για τις ανάγκες όλου του κόσμου κι όχι μόνο για τον συγγενή ή τον φίλο. 
Όταν καλύπτουμε τις ανάγκες όλου του κόσμου δε θα χρειάζεται να δίνει ο καθένας αίμα για τον εαυτό του»!
Το φετινό καλοκαίρι υπάρχει σε γενικές γραμμές επάρκεια αίματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χάρη στην καλή διαχείριση που γίνεται από το Τμήμα Αιμοδοσίας του. «Φροντίζουμε να έχουμε αποθέματα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών μας ή και για την περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο», τόνισε η κ. Ζερβού. 
Το περσινό καλοκαίρι είχε δημιουργηθεί ένα οξύτατο πρόβλημα έλλειψης αίματος και στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Για να μην επαναληφθεί αυτό, η Προϊσταμένη Αιμοδοσίας του Π.Π.Γ.Ν.Ι. απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες πριν φύγουν για διακοπές, ως τις αρχές Αυγούστου, να προσέλθουν και να δώσουν αίμα.
Βράβευση αιμοδοτών
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου βράβευσε για την προσφορά τους εθελοντές αιμοδότες αλλά για πρώτη φορά τίμησε και τους αιμοπεταλιοδότες, οι οποίοι προσφέρουν αιμοπετάλια που χρησιμοποιούνται για μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. 
Συγκεκριμένα, προσφέρονται σε όσους έχουν ανάγκη από πολλές μεταγγίσεις όπως είναι όσοι πάσχουν από λευχαιμία, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία κ.λ.π.. Σήμερα το Π.Π.Γ.Ν.Ι. εξυπηρετεί περίπου 100 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που μεταγγίζονται κάθε 15 μέρες με δύο μονάδες αίματος, αλλά και δεκάδες πολίτες με λευχαιμία, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στόχος να γίνουν πιο πολλοί οι εθελοντές αιμοδότες!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3775037854361413534
item