Στάση πληρωμών από τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς επικουρική σύνταξη οι δημοσιογράφοι Στάση πληρωμών από τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς επικουρική σύνταξη οι δημοσιογράφοι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στάση πληρωμών από τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς επικουρική σύνταξη οι δημοσιογράφοι

Στάση πληρωμών από τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς επικουρική σύνταξη οι δημοσιογράφοι

Στάση πληρωμών κήρυξε χθες ο ΕΔΟΕΑΠ, η διοίκηση του οποίου με ανακοίνωσή της δηλώνει αδυναμία να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου στους δημοσιογράφους, ενώ παραμένουν απλήρωτες και πολλές υποχρεώσεις που αφορούν σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. 

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης των δημοσιογράφων που αναζητά επειγόντως δάνεια για να μπορέσει να πληρώσει επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και μισθούς των εργαζομένων του. 

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Οργανισμού, με την κατάργηση του χρηματοδοτικού πόρου του ΕΔΟΕΑΠ από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2017, περίπου 18.000 ασφαλισμένοι βρέθηκαν χωρίς έσοδα. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποδείχθηκαν άκαρπες. 


Ο ΕΔΟΕΑΠ αναζητά δάνειο από τις ιδρυτικές του Ενώσεις, ενώ παράλληλα αναζητά και λύση σε σχέση με πόρο που θα διασφαλίσει τη λειτουργία του.

Η μόνη λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας ο Οργανισμός είναι η ρευστοποίηση ομολόγων που κατέχε, η οποία όμως γίνεται με τεράστιες απώλειες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Νικόλαο Καρούτζο και τη Γ.Γ. Άντζυ Σταθάτου έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε από 15/9/2017 η κυβέρνηση κατήργησε τον βασικό πόρο χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ , το Αγγελιόσημο, αφήνοντας έναν Οργανισμό υποχρεωτικής Ασφάλισης ,με περίπου 18.000 ασφαλισμένους, ουσιαστικά χωρίς έσοδα.

Όλον αυτόν τον καιρό καταφέραμε να κρατήσουμε το Ταμείο μας ζωντανό με ρευστοποίηση τίτλων, με είσπραξη παλαιότερων οφειλών και χρηστή διαχείριση, με την ελπίδα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και να βρεθεί Πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης συνεχίζονται άκαρπες. Όμως, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού δεν περιμένουν. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που προβλέφθηκε με νομοθετική ρύθμιση για χορήγηση δανείου 10 εκ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας κου Πετρόπουλου ότι η εκταμίευση θα ήταν άμεση, προέκυψε ζήτημα προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απαίτηση εγγυήσεων. Η διαδικασία αυτή δηλαδή φαίνεται πως καθυστερεί, ενώ οι ταμιακές ανάγκες του Οργανισμού είναι άμεσες.

Βλέποντας τις εξελίξεις ζητήσαμε τη βοήθεια των τεσσάρων ιδρυτικών Ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, με χορήγηση δανείου προς τον Οργανισμό ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν για δύο μήνες οι συντάξεις, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και οι μισθοί του προσωπικού, προσφέροντας ανάλογες εγγυήσεις.


Από τις 4 Ενώσεις απάντησαν κατ΄ αρχάς θετικά οι δύο, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, αρνητικά η ΕΠΗΕΘ ( λόγω οικονομικής αδυναμίας ) και από την ΕΠΗΕΑ δεν έχει φθάσει ακόμη στον Οργανισμό απαντητική επιστολή παρά την επισήμανση μας  πως το ζήτημα είναι υπερεπείγον.

Ευελπιστούμε πως οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις Ενώσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας και ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

Ταυτόχρονα, ζητούμε τη συμμετοχή όλων σε κινητοποιήσεις για να σταματήσει η ομηρεία του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση και να οριστεί επιτέλους πόρος για την διασφάλιση της λειτουργίας του. Ο χρόνος τελείωσε. Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να συνεχίσει».  


Epirusblog Gr
5 of 5
Στάση πληρωμών από τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς επικουρική σύνταξη οι δημοσιογράφοι
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4970679289850906798
Σχόλια
item